Narozeninový cheesecake

Oslaďte si narozeniny dobrým domácím cheesecakem. Vyzkoušejte pečenou i nepečenou variantu s klasickým dortovým korpusem.

Cheesecake Red Velvet

Budete potřebovat

Na těsto:

  • 175 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžičku holandského kakaa
  • špetku soli
  • 60 g másla
  • 200 g cukru
  • 120 ml oleje
  • 2 velká vejce (bílky a žloutky zvlášť)
  • 1/2 lžičky bílého vinného octa
  • 1 lžíci tekutého červeného potravinářského barviva
  • 120 ml podmáslí

Na krém:

  • 375 g krémového sýra (např. Philadelphia)
  • 300 g plnotučného bílého jogurtu
  • 75 g cukru
  • vanilkový cukr

Troubu předehřejte na 170 °C. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem, okraje vymažte máslem a vysypte moukou. Do větší mísy prosejte mouku, holandské kakao, jedlou sodu a sůl. V jiné míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Přidejte olej, žloutky, ocet a červené barvivo. Smíchejte suché suroviny s červenou vyšlehanou směsí. Přilejte podmáslí a pomalu vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků (před šleháním přidejte do bílků špetku soli). Těsto nalijte do připravené dortové formy a pečte asi 30 minut. Vychladlý korpus rozřízněte na dva tenčí pláty a spodní vložte zpět na dno očištěné dortové formy.
Připravte si krém: v míse smíchejte jogurt, sýr Philadelphia, cukr a vanilkový cukr a směs důkladně vyšlehejte. asi dvě třetiny krému nalijte na korpus do dortové formy a dejte vychladit minimálně na 3 hodiny do lednice. Poté na vršek dortu položte vrchní polovinu korpusu. Dort vyjměte z formy a vršek (popřípadě i boky) dortu dozdobte zbylým krémem podle své fantazie.

 

Cheesecake s čerstvým ovocem

Budete potřebovat

Na korpus:

  • 50 g másla
  • 150 g máslových sušenek
  • 500 g krémového sýra
  • 170 ml kysané smetany
  • 3 vejce
  • 175 g moučkového cukru
  • 1 lžíce medu
  • citronová kůra z 1 citronu
  • 2 lžičky vanilkového aroma
  • 275 g čerstvého ovoce (jahody, maliny, borůvky, hrozny apod.)

Na topping:

  • 240 ml kysané smetany
  • 30 g cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového aroma

Troubu předehřejte na 180 °C. Formu o průměru 20 cm (se dnem, které lze oddělit) vymažte máslem. Sušenky rozemelte najemno, smíchejte s rozehřátým máslem, rozprostřete na dno formy a umačkejte. Krémový sýr, kysanou smetanu, vejce, cukr, med, citronovou kůru a vanilkový extrakt rozmíchejte ručním mixérem dohladka. Směs vlijte do formy na sušenkový základ a lehce formou klepejte tak, aby směs vytvořila rovnou vrstvu. Pečte 40–45 minut, dokud cheesecake lehce nezezlátne. Po vyjmutí z trouby zakryjte fólií a při pokojové teplotě nechte zchladnout. Poté cheesecake vložte do ledničky a nechte ho tam do druhého dne.

Nožem objeďte okraje formy a cheesecake vyjměte. Povrch dezertu potřete toppingem připraveným rozmícháním zakysané smetany s cukrem a vanilkovým aroma a poklaďte čerstvým ovocem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Domácí likéry

Domácí likéry

Ovocné likéry přijdou k chuti v každém ročním období. Udělejte si své vlastní, z ovoce ze své zahrádky. Chuť a vůni těchto dobrot si tak můžete vyladit podle svého jazýčku.

Celý článek

Neodolatelné pochoutky

Neodolatelné pochoutky

Jahody jsou svěží, lákavé svou barvou i vůní. Kdo by jim odolal? Naservírujte si je čerstvé jen tak v misce, jako zdravou svačinku, nebo z nich připravte vynikající dezert.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.