Narozeninový cheesecake

Oslaďte si narozeniny dobrým domácím cheesecakem. Vyzkoušejte pečenou i nepečenou variantu s klasickým dortovým korpusem.

Cheesecake Red Velvet

Budete potřebovat

Na těsto:

  • 175 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžičku holandského kakaa
  • špetku soli
  • 60 g másla
  • 200 g cukru
  • 120 ml oleje
  • 2 velká vejce (bílky a žloutky zvlášť)
  • 1/2 lžičky bílého vinného octa
  • 1 lžíci tekutého červeného potravinářského barviva
  • 120 ml podmáslí

Na krém:

  • 375 g krémového sýra (např. Philadelphia)
  • 300 g plnotučného bílého jogurtu
  • 75 g cukru
  • vanilkový cukr

Troubu předehřejte na 170 °C. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem, okraje vymažte máslem a vysypte moukou. Do větší mísy prosejte mouku, holandské kakao, jedlou sodu a sůl. V jiné míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Přidejte olej, žloutky, ocet a červené barvivo. Smíchejte suché suroviny s červenou vyšlehanou směsí. Přilejte podmáslí a pomalu vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků (před šleháním přidejte do bílků špetku soli). Těsto nalijte do připravené dortové formy a pečte asi 30 minut. Vychladlý korpus rozřízněte na dva tenčí pláty a spodní vložte zpět na dno očištěné dortové formy.
Připravte si krém: v míse smíchejte jogurt, sýr Philadelphia, cukr a vanilkový cukr a směs důkladně vyšlehejte. asi dvě třetiny krému nalijte na korpus do dortové formy a dejte vychladit minimálně na 3 hodiny do lednice. Poté na vršek dortu položte vrchní polovinu korpusu. Dort vyjměte z formy a vršek (popřípadě i boky) dortu dozdobte zbylým krémem podle své fantazie.

 

Cheesecake s čerstvým ovocem

Budete potřebovat

Na korpus:

  • 50 g másla
  • 150 g máslových sušenek
  • 500 g krémového sýra
  • 170 ml kysané smetany
  • 3 vejce
  • 175 g moučkového cukru
  • 1 lžíce medu
  • citronová kůra z 1 citronu
  • 2 lžičky vanilkového aroma
  • 275 g čerstvého ovoce (jahody, maliny, borůvky, hrozny apod.)

Na topping:

  • 240 ml kysané smetany
  • 30 g cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového aroma

Troubu předehřejte na 180 °C. Formu o průměru 20 cm (se dnem, které lze oddělit) vymažte máslem. Sušenky rozemelte najemno, smíchejte s rozehřátým máslem, rozprostřete na dno formy a umačkejte. Krémový sýr, kysanou smetanu, vejce, cukr, med, citronovou kůru a vanilkový extrakt rozmíchejte ručním mixérem dohladka. Směs vlijte do formy na sušenkový základ a lehce formou klepejte tak, aby směs vytvořila rovnou vrstvu. Pečte 40–45 minut, dokud cheesecake lehce nezezlátne. Po vyjmutí z trouby zakryjte fólií a při pokojové teplotě nechte zchladnout. Poté cheesecake vložte do ledničky a nechte ho tam do druhého dne.

Nožem objeďte okraje formy a cheesecake vyjměte. Povrch dezertu potřete toppingem připraveným rozmícháním zakysané smetany s cukrem a vanilkovým aroma a poklaďte čerstvým ovocem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Tajemství rajské chuti

Tajemství rajské chuti

Rajčata jsou zdravá a výborně chutnají – zvláště ta z vlastní zahrady. Přečtěte si, jak je správně pěstovat, abyste z jediné rostliny sklidili celý košík plodů.

Celý článek