Narozeninový cheesecake

Oslaďte si narozeniny dobrým domácím cheesecakem. Vyzkoušejte pečenou i nepečenou variantu s klasickým dortovým korpusem.

Oslaďte si narozeniny dobrým domácím cheesecakem. Vyzkoušejte pečenou i nepečenou variantu s klasickým dortovým korpusem.

Cheesecake Red Velvet

Budete potřebovat

Na těsto:

  • 175 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžičku holandského kakaa
  • špetku soli
  • 60 g másla
  • 200 g cukru
  • 120 ml oleje
  • 2 velká vejce (bílky a žloutky zvlášť)
  • 1/2 lžičky bílého vinného octa
  • 1 lžíci tekutého červeného potravinářského barviva
  • 120 ml podmáslí
Na krém:

  • 375 g krémového sýra (např. Philadelphia)
  • 300 g plnotučného bílého jogurtu
  • 75 g cukru
  • vanilkový cukr

Troubu předehřejte na 170 °C. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem, okraje vymažte máslem a vysypte moukou. Do větší mísy prosejte mouku, holandské kakao, jedlou sodu a sůl. V jiné míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Přidejte olej, žloutky, ocet a červené barvivo. Smíchejte suché suroviny s červenou vyšlehanou směsí. Přilejte podmáslí a pomalu vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků (před šleháním přidejte do bílků špetku soli). Těsto nalijte do připravené dortové formy a pečte asi 30 minut. Vychladlý korpus rozřízněte na dva tenčí pláty a spodní vložte zpět na dno očištěné dortové formy.
Připravte si krém: v míse smíchejte jogurt, sýr Philadelphia, cukr a vanilkový cukr a směs důkladně vyšlehejte. asi dvě třetiny krému nalijte na korpus do dortové formy a dejte vychladit minimálně na 3 hodiny do lednice. Poté na vršek dortu položte vrchní polovinu korpusu. Dort vyjměte z formy a vršek (popřípadě i boky) dortu dozdobte zbylým krémem podle své fantazie.

 

Cheesecake s čerstvým ovocem

Budete potřebovat

Na korpus:

  • 50 g másla
  • 150 g máslových sušenek
  • 500 g krémového sýra
  • 170 ml kysané smetany
  • 3 vejce
  • 175 g moučkového cukru
  • 1 lžíce medu
  • citronová kůra z 1 citronu
  • 2 lžičky vanilkového aroma
  • 275 g čerstvého ovoce (jahody, maliny, borůvky, hrozny apod.)

Na topping:

  • 240 ml kysané smetany
  • 30 g cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového aroma

Troubu předehřejte na 180 °C. Formu o průměru 20 cm (se dnem, které lze oddělit) vymažte máslem. Sušenky rozemelte najemno, smíchejte s rozehřátým máslem, rozprostřete na dno formy a umačkejte. Krémový sýr, kysanou smetanu, vejce, cukr, med, citronovou kůru a vanilkový extrakt rozmíchejte ručním mixérem dohladka. Směs vlijte do formy na sušenkový základ a lehce formou klepejte tak, aby směs vytvořila rovnou vrstvu. Pečte 40–45 minut, dokud cheesecake lehce nezezlátne. Po vyjmutí z trouby zakryjte fólií a při pokojové teplotě nechte zchladnout. Poté cheesecake vložte do ledničky a nechte ho tam do druhého dne.

Nožem objeďte okraje formy a cheesecake vyjměte. Povrch dezertu potřete toppingem připraveným rozmícháním zakysané smetany s cukrem a vanilkovým aroma a poklaďte čerstvým ovocem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Jarní síla špenátu

Jarní síla špenátu

Ze špenátu nemusíte připravovat jen polévku nebo přílohu k masu. Zkuste jej využít například jako náplň do koláče či šátečků, nebo ho přidejte přímo do těsta.

Celý článek

Zavařeniny s nápadem

Zavařeniny s nápadem

Už vás nebaví monotónní zavařování a stále stejné chutě? Vyzkoušejte trochu netradiční recepty a připravte si džemy, kterými překvapíte svou rodinu i přátele.

Celý článek

Domácí sušenky

Domácí sušenky

K odpolednímu čaji na zahřátí a malé svačince přijdou vhod sušenky. Proč je ale kupovat, když si můžete upéct své vlastní, domácí? Vyberte si z našich osvědčených receptů.

Celý článek

Přečtěte si

Okenní šambrány

Okenní šambrány

www.chatar-chalupar.cz

Okenní šambrány, orámování okenních otvorů, najdeme snad na každém domě – vyjma těch moderních. Jde o profilované a různě zdobené rámování, zpravidla štukové, někdy i jen malované.