Narozeninový cheesecake

Oslaďte si narozeniny dobrým domácím cheesecakem. Vyzkoušejte pečenou i nepečenou variantu s klasickým dortovým korpusem.

Cheesecake Red Velvet

Budete potřebovat

Na těsto:

  • 175 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžičku holandského kakaa
  • špetku soli
  • 60 g másla
  • 200 g cukru
  • 120 ml oleje
  • 2 velká vejce (bílky a žloutky zvlášť)
  • 1/2 lžičky bílého vinného octa
  • 1 lžíci tekutého červeného potravinářského barviva
  • 120 ml podmáslí

Na krém:

  • 375 g krémového sýra (např. Philadelphia)
  • 300 g plnotučného bílého jogurtu
  • 75 g cukru
  • vanilkový cukr

Troubu předehřejte na 170 °C. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem, okraje vymažte máslem a vysypte moukou. Do větší mísy prosejte mouku, holandské kakao, jedlou sodu a sůl. V jiné míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Přidejte olej, žloutky, ocet a červené barvivo. Smíchejte suché suroviny s červenou vyšlehanou směsí. Přilejte podmáslí a pomalu vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků (před šleháním přidejte do bílků špetku soli). Těsto nalijte do připravené dortové formy a pečte asi 30 minut. Vychladlý korpus rozřízněte na dva tenčí pláty a spodní vložte zpět na dno očištěné dortové formy.
Připravte si krém: v míse smíchejte jogurt, sýr Philadelphia, cukr a vanilkový cukr a směs důkladně vyšlehejte. asi dvě třetiny krému nalijte na korpus do dortové formy a dejte vychladit minimálně na 3 hodiny do lednice. Poté na vršek dortu položte vrchní polovinu korpusu. Dort vyjměte z formy a vršek (popřípadě i boky) dortu dozdobte zbylým krémem podle své fantazie.

 

Cheesecake s čerstvým ovocem

Budete potřebovat

Na korpus:

  • 50 g másla
  • 150 g máslových sušenek
  • 500 g krémového sýra
  • 170 ml kysané smetany
  • 3 vejce
  • 175 g moučkového cukru
  • 1 lžíce medu
  • citronová kůra z 1 citronu
  • 2 lžičky vanilkového aroma
  • 275 g čerstvého ovoce (jahody, maliny, borůvky, hrozny apod.)

Na topping:

  • 240 ml kysané smetany
  • 30 g cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového aroma

Troubu předehřejte na 180 °C. Formu o průměru 20 cm (se dnem, které lze oddělit) vymažte máslem. Sušenky rozemelte najemno, smíchejte s rozehřátým máslem, rozprostřete na dno formy a umačkejte. Krémový sýr, kysanou smetanu, vejce, cukr, med, citronovou kůru a vanilkový extrakt rozmíchejte ručním mixérem dohladka. Směs vlijte do formy na sušenkový základ a lehce formou klepejte tak, aby směs vytvořila rovnou vrstvu. Pečte 40–45 minut, dokud cheesecake lehce nezezlátne. Po vyjmutí z trouby zakryjte fólií a při pokojové teplotě nechte zchladnout. Poté cheesecake vložte do ledničky a nechte ho tam do druhého dne.

Nožem objeďte okraje formy a cheesecake vyjměte. Povrch dezertu potřete toppingem připraveným rozmícháním zakysané smetany s cukrem a vanilkovým aroma a poklaďte čerstvým ovocem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek