Foto: Shutterstock

Zářivá chuť podzimu

Podzim bez dýně jako by snad ani nebyl. Ačkoliv je venku pošmourno, pokud vám na plotně bublá dýňová polévka a z trouby voní skořicové rolky, nemusíte si zoufat. Bude to podzim jako malovaný!

Dýňové skořicové rolky

Budete potřebovat:

  • 1/2 šálku mléka
  • 1/4 šálku másla
  • 1 balení instantního droždí
  • 3 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1/4 šálku cukru
  • 1 lžíci perníkového koření
  • 1/2 lžičky soli
  • 3/4 šálku dýňového pyré (z upečené rozmačkané dýně)
  • 1 vejce

Na náplň:

  • 1/4 šálku másla
  • 1/2 šálku cukru
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 1 lžíci perníkového koření

Na polevu:

  • 1/2 šálku smetanového sýra typu Lučina
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 1 šálek moučkového cukru
  • 1/4 šálku javorového sirupu nebo medu

Postup:

Zahřejte mléko a rozpusťte v něm máslo. V misce smíchejte 3 šálky mouky, droždí, cukr, koření a sůl. Do jiné mísy nalijte teplé mléko s máslem, přidejte moučnou směs, dýňové pyré a vejce. S pomocí mixéru smíchejte. Pak přidávejte po lžících zbývající mouku a vypracujte těsto. Vytvarujte ho do koule a nechte 10 minut odpočívat. Mezitím si připravte skořicovou náplň smícháním cukru, skořice a koření.

Rozválejte odpočinuté těsto na velký obdélník. Potřete ho máslem, posypte skořicovou náplní a srolujte. Nakrájejte ho na 12 koleček. Rolky vyskládejte do zapékací mísy a nechte je v ní na teplém místě 25 minut kynout. Poté vložte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte 15–20 minut dozlatova.

Ještě horké rolky potřete polevou ze smetanového sýra, másla, vanilkového extraktu, moučkového cukru a javorového sirupu nebo medu. Podávejte teplé.

Další recepty najdete v zářijovém vydání tištěné Rozmarýny. Náš časopis si můžete zakoupit na www.casopisyknihy.cz nebo v elektronické podobě na www.digiport.cz.


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek