Foto: Shutterstock
Letní džemování snadno a rychle
Meruňkový džem s levandulí
Budete potřebovat:
- 1 kg meruněk
- 500 g cukru
- 1 balení želírovacího prostředku
- 2 lžíce sušené levandule
- šťáva z 1 citronu
Postup:
Meruňky omyjte, oloupejte a zbavte pecek. Nakrájejte je na menší kousky. V hrnci smíchejte meruňky, cukr, želírovací prostředek a sušenou levanduli.
Přiveďte směs k varu a vařte asi 10 minut, dokud se meruňky nerozpadnou a směs se zahustí. Přidejte šťávu z citronu a vařte ještě dalších 5 minut.
Hotový džem nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete víčkem. Sklenice s džemem postavte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Foto: Shutterstock
Višňový džem s rumem
Budete potřebovat:
- 1 kg višní
- 500 g cukru
- 1 sáček želírovacího prostředku
- 2 lžíce rumu
Postup:
Višně omyjte, odstopkujte a odstraňte pecky. V hrnci smíchejte višně, cukr a želírovací prostředek.
Přiveďte k varu a vařte 4–5 minut za stálého míchání. Přidejte rum a vařte další 2 minuty.
Hotový džem nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřeme. Na chvíli postavte horké sklenice víčkem dolů, aby dobře chytla.
Tento džem je díky svému rumovému aroma skvělý do dezertů a na promazávání moučníku či do cukroví.
Foto: Shutterstock
Voňavý džem s černým rybízem
Budete potřebovat:
- 500 g černého rybízu
- 500 g červeného rybízu
- 500 g cukru
- 1 sáček želírovacího prostředku
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
Postup:
Rybíz omyjte a s pomocí vidličky odstopkujte. V hrnci smíchejte cukr, želírovací prostředek, skořici a hřebíček. Přidejte rybíz a vařte na středním plameni asi 20 minut, dokud se rybíz nerozpadne a neuvolní šťávu.
Směs přendejte do mixéru (nebo použijte tyčový) a rozmixujte ji na kaši. Přendejte ji zpět do hrnce a vařte na mírném ohni asi 10 minut. Pokud v džemu nechcete semínka, propasírujte ho přes síto.
Hotový džem nalijeme do sterilizovaných sklenic, uzavřete a nechte několik minut dnem vzhůru, aby víčka dobře přilnula.
Jahodovo-rybízový džem s vanilkou
Budete potřebovat:
- 1 kg červeného rybízu
- 500 g jahod
- 1 kg cukru
- 1 sáček želírovacího prostředku
- 2 lžičky vanilkového cukru
Postup:
Červený rybíz a jahody omyjte a nechte okapat. V hrnci smíchejte červený rybíz, jahody, cukr a vanilkový cukr. Směs přiveďte k varu a vařte asi 10 minut, dokud se ovoce nerozpadne.
Přidejte želírovací prostředek a vařte dalších 5 minut. Džem nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete víčkem. Sklenice s džemem postavte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Jahodovo-rybízový džem s vanilkou je skvělý do cukroví, na lívance, na palačinky nebo třeba do zmrzlinových pohárů.