Zavařeniny jako od babičky

Nevíte co s úrodou ovoce? Zkuste si letos připravit zdravé džemy tak, jak to dělaly hospodyně v minulém a předminulém století. Nebudete litovat.

Meruňkový džem

Doba přípravy: 60 minut

  • 1 kg vypeckovaných meruněk
  • trochu vody na podlití
  • 600 g cukru
  • ½ lžičky kyseliny citronové

Meruňky vypeckujte, nakrájejte na větší kusy a odvažte. Dejte je do hrnce, podlijte je malým množstvím vody a přiveďte k varu. Povařte asi 15 minut, pak přidejte cukr a kyselinu citronovou a ještě vařte, dokud džem nezačne želírovat (vyzkoušejte kápnout na čistý talířek). Hotový džem naplňte ještě horký do sterilizovaných skleniček, uzavřete a postavte na chvíli víčkem dolů, aby dobře chytlo.

 

 


Angreštový džem

Doba přípravy: 90 minut

  • 1 kg angreštu
  • 250 ml vody + na podlití
  • 500 g cukru (nebo podle chuti)
Omytý a očištěný angrešt dejte do hrnce a podlijte malým množstvím vody. Trochu ho pomačkejte a vařte doměkka (asi 30 minut). Pak ho prolisujte sítem a získané pyré dejte do čistého hrnce a znovu vařte ještě 25 minut. V jiném kastrolu svařte cukr s vodou na sirup (takzvaně na nitku). Přidejte do něj povařené angreštové pyré a spolu vařte ještě asi 10 minut (vyzkoušejte, jak želíruje – lžičku džemu kápněte na talířek a počkejte, jestli ztuhne). Hotový džem naplňte do sterilizovaných sklenic s patentním uzávěrem a postavte na několik minut víčkem dolů, aby se víčko chytlo.

 

 


Rybízový rosol

Doba přípravy: 40 minut

  • 1 kg rybízové šťávy
  • 1 kg cukru

Omytý a odstopkovaný rybíz dejte do hrnce, podlijte trochou vody a asi 3 minuty povařte. Pak ho propasírujte přes jemné síto, šťávu odvažte a na 1 kg šťávy přidejte 1 kg cukru. Šťávu s cukrem dejte opět do hrnce a vařte asi 10 minut. Během vaření sbírejte z povrchu pěnu, aby byl rosol pěkně čirý. Ještě horký rosol nalijte do sterilizovaných sklenic s patentním uzávěrem a postavte na několik minut víčkem dolů, aby se víčko chytlo.

 

 


Malinový sirup

Doba přípravy: 30 minut (+ 4 dny)

  • 1 l malinové šťávy
  • 400 g cukru

Zralé maliny opláchněte, dejte je do čisté porcelánové nebo skleněné nádoby, pomačkejte je novou (zcela čistou) vařečkou, nádobu přikryjte talířem a odložte je na 2 dny do studena. Potom je přeceďte a vymačkejte přes plátno, dejte opět do nádoby, přikryjte a postavte na další 2 dny do teplejší místnosti, například do kuchyně. Vykvašenou pěnu pak seberte dřevěnou lžící a šťávu znovu přeceďte přes řidší plátno (například přes plenu). Scezenou šťávu odměřte a dejte ji do hrnce. Zahřejte k bodu varu a 5 minut zvolna povařte (pozor, aby nevykypěla). Při vaření sbírejte pěnu. Pak přidejte cukr – na 1 litr šťávy dejte 400 g cukru. Znovu přiveďte k varu a povařte ještě 4 minuty. Šťáva by měla být řídká. Horkou ji naplňte do sterilizovaných lahví s patentním uzávěrem. Sirup v lahvích můžete dát ještě sterilovat na 10–20 minut při 100 °C. Stejným způsobem můžete připravit i sirup z ostružin, rybízu, jahod a dalšího ovoce.

 

 


Višňová šťáva

Doba přípravy: 30 minut

  • 1 l višňové šťávy
  • 750 ml vody
  • 500 g cukru

Omyté zralé višně podrťte (i s peckami) a poté z nich vymačkejte šťávu a odměřte ji. Podle množství šťávy dávkujte cukr a vodu (na 1 l šťávy dejte 750 ml vody a 500 g cukru) – z vody s cukrem svařte sirup. Do sirupu pak vlijte višňovou šťávu a 5 minut ji povařte. Během varu sbírejte pěnu. Horkou šťávu naplňte do sterilizovaných láhví a uzavřete.

 

 


Jahodová zavařenina

Doba přípravy: 40 minut

  • 1 kg jahod
  • 500 g cukru
  • ½ lžičky kyseliny citronové

Zralé jahody omyjte, odstopkujte, rozmačkejte a prolisujte přes husté síto. Pyré dejte do hrnce, zahřejte a bez přidání cukru vařte. Pyré je potřeba stále míchat. Vařte ho tak dlouho, dokud nezhoustne natolik, se za vařečkou začne dělat brázda (asi 20 minut). Poté přidejte cukr a kyselinu citronovou a vařte ještě tak dlouho, až začne zavařenina želírovat (kápněte trochu na čistý talířek a počkejte, zda ztuhne). Želírování jahod můžete také podpořit přidáním vylisované a přecezené rybízové šťávy. Ještě horkou zavařeninu plňte do sterilizovaných sklenic s patentním uzávěrem a zavíčkujte. Postavte na chvíli víčkem dolů, aby dobře chytlo.

 

 


Rybízovo-třešňová zavařenina

Doba přípravy: 80 minut

  • 1 kg rybízu (červeného, bílého nebo černého)
  • 1 kg sladkých třešní
  • 600 g cukru

Očištěný a odstopkovaný rybíz rozmixujte a propasírujte přes síto do hrnce. Třešně vypeckujte a rovněž rozmixujte a prolisujte k rybízovému pyré. Dejte hrnec na plotnu a vařte za stálého míchání asi 20 minut, dokud směs nezačne houstnout. Poté přidejte cukr a vařte ještě asi 15 minut – vyzkoušejte kápnutím na talířek, zda dobře želíruje. Hotovou zavařeninu plňte ještě horkou do skleniček, zavíčkujte a otočte na chvíli víčkem dolů, aby víčko dobře chytlo.

 

 


Broskvová zavařenina

Doba přípravy: 50 minut

  • 1 kg pevnějších broskví
  • trocha vody na podlití
  • 800 g cukru
  • 1 citron

Omyté broskve vypeckujte a nakrájejte na kusy. Dejte je do kastrolu, podlijte troškou vody a poduste doměkka. Pak je propasírujte přes síto a vraťte do hrnce. Ještě chvíli vařte, dokud pyré nezačne houstnout. Pak přidejte cukr a šťávu z 1 citronu. Dále vařte, míchejte a kontrolujte, jak zavařenina želíruje (kápnutím na talířek). Hotovou ji naplňte do sterilizovaných skleniček, zavíčkujte a nechte chvíli stát otočené víčkem dolů, aby dobře chytlo.

 

 


Bezinkový džem s jablky

Doba přípravy: 90 minut

  • 2 kg nastrouhaných jablek
  • 2 kg bezinkové šťávy
  • 1,5 kg cukru
  • šťáva ze 2 citronů

Nastrouhejte si jablka a z rozmixovaných nebo povařených bezinek vylisujte šťávu. Do většího hrnce dejte nastrouhaná jablka, bezinkovou šťávu a cukr a vařte minimálně 20 minut až do zhoustnutí. Na závěr přimíchejte citronovou šťávu, odstavte a nalijte do připravených sterilizovaných skleniček. Otočte je dnem vzhůru a nechte vychladnout. Marmeláda je vynikající k palačinkám nebo k lívancům. Pokud vám v zavařeninách nevadí jadérka, můžete s jablky smíchat přímo 2 kilogramy důkladně očištěných bezinkových kuliček.

 

 


Borůvková povidla

Doba přípravy: 40 + 50 minut

  • 1 kg borůvek
  • 500 g cukru

Borůvky přeberte, omyjte, rozvařte a nechte v hrnci stát do druhého dne. Pak je opět vařte a míchejte. Když pěkně zhoustnou (za vařečkou se tvoří brázda), přidejte cukr a ještě povařte. Hotová horká povidla nalijte do sterilizovaných sklenic a na chvíli otočte dnem vzhůru.

 


Foto: Shutterstock

Další články