Zavařeniny jako od babičky

Nevíte co s úrodou ovoce? Zkuste si letos připravit zdravé džemy tak, jak to dělaly hospodyně v minulém a předminulém století. Nebudete litovat.

Meruňkový džem

Doba přípravy: 60 minut

  • 1 kg vypeckovaných meruněk
  • trochu vody na podlití
  • 600 g cukru
  • ½ lžičky kyseliny citronové

Meruňky vypeckujte, nakrájejte na větší kusy a odvažte. Dejte je do hrnce, podlijte je malým množstvím vody a přiveďte k varu. Povařte asi 15 minut, pak přidejte cukr a kyselinu citronovou a ještě vařte, dokud džem nezačne želírovat (vyzkoušejte kápnout na čistý talířek). Hotový džem naplňte ještě horký do sterilizovaných skleniček, uzavřete a postavte na chvíli víčkem dolů, aby dobře chytlo.

 

 


Angreštový džem

Doba přípravy: 90 minut

  • 1 kg angreštu
  • 250 ml vody + na podlití
  • 500 g cukru (nebo podle chuti)
Omytý a očištěný angrešt dejte do hrnce a podlijte malým množstvím vody. Trochu ho pomačkejte a vařte doměkka (asi 30 minut). Pak ho prolisujte sítem a získané pyré dejte do čistého hrnce a znovu vařte ještě 25 minut. V jiném kastrolu svařte cukr s vodou na sirup (takzvaně na nitku). Přidejte do něj povařené angreštové pyré a spolu vařte ještě asi 10 minut (vyzkoušejte, jak želíruje – lžičku džemu kápněte na talířek a počkejte, jestli ztuhne). Hotový džem naplňte do sterilizovaných sklenic s patentním uzávěrem a postavte na několik minut víčkem dolů, aby se víčko chytlo.

 

 


Rybízový rosol

Doba přípravy: 40 minut

  • 1 kg rybízové šťávy
  • 1 kg cukru

Omytý a odstopkovaný rybíz dejte do hrnce, podlijte trochou vody a asi 3 minuty povařte. Pak ho propasírujte přes jemné síto, šťávu odvažte a na 1 kg šťávy přidejte 1 kg cukru. Šťávu s cukrem dejte opět do hrnce a vařte asi 10 minut. Během vaření sbírejte z povrchu pěnu, aby byl rosol pěkně čirý. Ještě horký rosol nalijte do sterilizovaných sklenic s patentním uzávěrem a postavte na několik minut víčkem dolů, aby se víčko chytlo.

 

 


Malinový sirup

Doba přípravy: 30 minut (+ 4 dny)

  • 1 l malinové šťávy
  • 400 g cukru

Zralé maliny opláchněte, dejte je do čisté porcelánové nebo skleněné nádoby, pomačkejte je novou (zcela čistou) vařečkou, nádobu přikryjte talířem a odložte je na 2 dny do studena. Potom je přeceďte a vymačkejte přes plátno, dejte opět do nádoby, přikryjte a postavte na další 2 dny do teplejší místnosti, například do kuchyně. Vykvašenou pěnu pak seberte dřevěnou lžící a šťávu znovu přeceďte přes řidší plátno (například přes plenu). Scezenou šťávu odměřte a dejte ji do hrnce. Zahřejte k bodu varu a 5 minut zvolna povařte (pozor, aby nevykypěla). Při vaření sbírejte pěnu. Pak přidejte cukr – na 1 litr šťávy dejte 400 g cukru. Znovu přiveďte k varu a povařte ještě 4 minuty. Šťáva by měla být řídká. Horkou ji naplňte do sterilizovaných lahví s patentním uzávěrem. Sirup v lahvích můžete dát ještě sterilovat na 10–20 minut při 100 °C. Stejným způsobem můžete připravit i sirup z ostružin, rybízu, jahod a dalšího ovoce.

 

 


Višňová šťáva

Doba přípravy: 30 minut

  • 1 l višňové šťávy
  • 750 ml vody
  • 500 g cukru

Omyté zralé višně podrťte (i s peckami) a poté z nich vymačkejte šťávu a odměřte ji. Podle množství šťávy dávkujte cukr a vodu (na 1 l šťávy dejte 750 ml vody a 500 g cukru) – z vody s cukrem svařte sirup. Do sirupu pak vlijte višňovou šťávu a 5 minut ji povařte. Během varu sbírejte pěnu. Horkou šťávu naplňte do sterilizovaných láhví a uzavřete.

 

 


Jahodová zavařenina

Doba přípravy: 40 minut

  • 1 kg jahod
  • 500 g cukru
  • ½ lžičky kyseliny citronové

Zralé jahody omyjte, odstopkujte, rozmačkejte a prolisujte přes husté síto. Pyré dejte do hrnce, zahřejte a bez přidání cukru vařte. Pyré je potřeba stále míchat. Vařte ho tak dlouho, dokud nezhoustne natolik, se za vařečkou začne dělat brázda (asi 20 minut). Poté přidejte cukr a kyselinu citronovou a vařte ještě tak dlouho, až začne zavařenina želírovat (kápněte trochu na čistý talířek a počkejte, zda ztuhne). Želírování jahod můžete také podpořit přidáním vylisované a přecezené rybízové šťávy. Ještě horkou zavařeninu plňte do sterilizovaných sklenic s patentním uzávěrem a zavíčkujte. Postavte na chvíli víčkem dolů, aby dobře chytlo.

 

 


Rybízovo-třešňová zavařenina

Doba přípravy: 80 minut

  • 1 kg rybízu (červeného, bílého nebo černého)
  • 1 kg sladkých třešní
  • 600 g cukru

Očištěný a odstopkovaný rybíz rozmixujte a propasírujte přes síto do hrnce. Třešně vypeckujte a rovněž rozmixujte a prolisujte k rybízovému pyré. Dejte hrnec na plotnu a vařte za stálého míchání asi 20 minut, dokud směs nezačne houstnout. Poté přidejte cukr a vařte ještě asi 15 minut – vyzkoušejte kápnutím na talířek, zda dobře želíruje. Hotovou zavařeninu plňte ještě horkou do skleniček, zavíčkujte a otočte na chvíli víčkem dolů, aby víčko dobře chytlo.

 

 


Broskvová zavařenina

Doba přípravy: 50 minut

  • 1 kg pevnějších broskví
  • trocha vody na podlití
  • 800 g cukru
  • 1 citron

Omyté broskve vypeckujte a nakrájejte na kusy. Dejte je do kastrolu, podlijte troškou vody a poduste doměkka. Pak je propasírujte přes síto a vraťte do hrnce. Ještě chvíli vařte, dokud pyré nezačne houstnout. Pak přidejte cukr a šťávu z 1 citronu. Dále vařte, míchejte a kontrolujte, jak zavařenina želíruje (kápnutím na talířek). Hotovou ji naplňte do sterilizovaných skleniček, zavíčkujte a nechte chvíli stát otočené víčkem dolů, aby dobře chytlo.

 

 


Bezinkový džem s jablky

Doba přípravy: 90 minut

  • 2 kg nastrouhaných jablek
  • 2 kg bezinkové šťávy
  • 1,5 kg cukru
  • šťáva ze 2 citronů

Nastrouhejte si jablka a z rozmixovaných nebo povařených bezinek vylisujte šťávu. Do většího hrnce dejte nastrouhaná jablka, bezinkovou šťávu a cukr a vařte minimálně 20 minut až do zhoustnutí. Na závěr přimíchejte citronovou šťávu, odstavte a nalijte do připravených sterilizovaných skleniček. Otočte je dnem vzhůru a nechte vychladnout. Marmeláda je vynikající k palačinkám nebo k lívancům. Pokud vám v zavařeninách nevadí jadérka, můžete s jablky smíchat přímo 2 kilogramy důkladně očištěných bezinkových kuliček.

 

 


Borůvková povidla

Doba přípravy: 40 + 50 minut

  • 1 kg borůvek
  • 500 g cukru

Borůvky přeberte, omyjte, rozvařte a nechte v hrnci stát do druhého dne. Pak je opět vařte a míchejte. Když pěkně zhoustnou (za vařečkou se tvoří brázda), přidejte cukr a ještě povařte. Hotová horká povidla nalijte do sterilizovaných sklenic a na chvíli otočte dnem vzhůru.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Domácí likéry

Domácí likéry

Ovocné likéry přijdou k chuti v každém ročním období. Udělejte si své vlastní, z ovoce ze své zahrádky. Chuť a vůni těchto dobrot si tak můžete vyladit podle svého jazýčku.

Celý článek

Neodolatelné pochoutky

Neodolatelné pochoutky

Jahody jsou svěží, lákavé svou barvou i vůní. Kdo by jim odolal? Naservírujte si je čerstvé jen tak v misce, jako zdravou svačinku, nebo z nich připravte vynikající dezert.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.