Citrusové osvěžení

Připravte si sladký dezert, a zároveň si dopřejte dávku vitaminů. Pochutnáte si a ještě posílíte svou imunitu!


Limetková panna cotta

  • 600 ml smetany
  • 200 ml mléka
  • ¾ šálku cukru
  • ¼ šálku limetkové šťávy
  • 2 lžičky práškové želatiny
  • plátky limetky k servírování

Připravte si formičky na panna cottu, menší sklenice nebo malé misky. Smetanu, mléko a cukr dejte do kastrůlku a zahřejte téměř k bodu varu. Pak odstavte, přidejte limetkovou šťávu a želatinu. Promíchejte a nalijte do připravených nádobek. Nechte vychladnout a dejte aspoň na 4 hodiny (nebo ještě lépe přes noc) chladit do lednice. Podávejte ozdobené plátkem limetky.

 


Pomerančové muffiny

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 2 lžičky prášku do pečení
  • špetka soli
  • vanilkový cukr
  • 2 středně velká vejce
  • 100 ml mléka
  • 85 g másla (rozpuštěného a zchladlého)
  • nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče (jen oranžová část)
  • čerstvě vymačkaná šťáva z jednoho velkého pomeranče

Tekuté ingredience (vejce, mléko, máslo) dejte do misky a promíchejte. Přidejte pomerančovou kůru. V jiné míse promíchejte mouku s práškem do pečiva, cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli. Pak smíchejte obě směsi dohromady. Promíchejte lžící a naplňte těstem formičky na muffiny asi do 3/4. Pečte 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

 

Citronová bábovka

  • 5 vajec
  • 200 g moučkového cukru
  • šťáva a nastrouhaná kůra z 1 a ½ citronu
  • 200 g hladké mouky
  • 1 pudinkový prášek s citronovou příchutí (popřípadě vanilkovou)
  • ½ prášku do pečiva
  • ½ sklenice vody;

Na polevu:

  • 200 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce vařící vody
  • 1 lžička oleje

Z bílků ušlehejte tuhý sníh, do něj zašlehejte cukr a postupně jeden žloutek za druhým. Do dobře vyšlehané hmoty přidejte citronovou šťávu, vodu a potom mouku promíchanou s práškem do pečiva a s pudinkovým práškem. Nakonec vmíchejte nastrouhanou citronovou kůru. Těsto nalijte do vymazané a hrubou moukou vysypané formy na bábovku. Pečte asi 45 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Upečenou bábovku vyklopte z formy na mřížku a nechte zchladnout. Připravte polevu – moučkový cukr zalijte horkou vodou, přidejte citronovou šťávu a olej a dohladka ji umíchejte. Vychladlou bábovku polevou polijte. Na vrchu ji můžete ozdobit nastrouhanou citronovou kůrou.

 


Citronový sorbet

  • 200 ml citronové šťávy
  • 180 ml vody
  • 300 g cukru krupice
  • 2 bílky

Z vody a cukru připravte v hrnci cukrový rozvar. Po zchladnutí k němu přidejte citronovou šťávu a vyšlehaný sníh z bílků. Dejte v nerezové míse do mrazáku a každou půl hodinu sorbet důkladně promíchejte, dokud neztuhne.

 


Limetkový cheesecake

  • 260 g oblíbených máslových sušenek (světlých nebo tmavých)
  • 100 g másla
  • 500 g slazeného kondenzovaného mléka (Salka)
  • 4 limetky
  • 13 g želatiny
  • 125 ml smetany ke šlehání

Sušenky rozdrťte válečkem nebo umelte, máslo nechte předem změknout, želatinu připravte podle návodu. Ze dvou limetek ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Sušenkové drobečky smíchejte s máslem, vzniklou hmotu vtlačte na dno dortové formy vyložené potravinářskou fólií a pak uložte do chladničky. Salko nalijte do mísy, přidejte strouhanou limetkovou kůru i šťávu, vmíchejte připravenou želatinu a zlehka zapracujte dotuha vyšlehanou smetanu. Krémem naplňte formu a povrch ozdobte limetkovou kůrou. Zabalte do fólie a uložte na noc do chladu.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Stylový stojan na tužky

Stylový stojan na tužky

Máte rádi na pracovním stole pořádek? Pak jistě oceníte jednoduchý stylový domek na organizaci psacích potřeb. Snadno si jej vyrobíte z dřevěných hranolů.

Celý článek

Něžné kouzlení s květinami

Něžné kouzlení s květinami

Cestu ke šperkařině si Kateřina Loukotová našla až v dospělosti. Vydala se cestou neprošlapanou. Občas zakopla, ale nikdy to nevzdala. Dnes ji její jedinečné šperky, v nichž se zrcadlí příroda, a hlavně květiny, uživí. Nesou jméno Dandylion.

Celý článek

Zvěřinové hody

Zvěřinové hody

Patříte-li k milovníkům zvěřiny, přijdou vám určitě vhod chutné a osvědčené recepty na úpravu masa z divočáka nebo srnčího. Dáte si steak, nebo raději gulášek?

Celý článek

Růže z juty

Růže z juty

Vytvořte si s námi květinové aranžmá, které vám zaručeně neuvadne a budete se z něj moci těšit třeba celý rok. Jeho základem jsou atraktivní růže z přírodního textilu.

Celý článek

Přečtěte si

Vymalujte si sami!

Vymalujte si sami!

www.chatar-chalupar.cz

Chceme vás inspirovat k tomu, abyste se do malování interiérů pustili sami. Dá se to zvládnout, ale vyžaduje to trochu strategie a předem promyšlené nákupy. Postupujte systematicky a nepodceňujte kroky, ke kterým se už nepůjde vrátit.

Zelené hnojení

Zelené hnojení

www.floranazahrade.cz

Nemáte možnost dopřát svým záhonům pravidelnou dávku chlévské mrvy? Rostliny přesto nemusejí trpět nedostatkem živin. Nahraďte ho zeleným hnojením.