Citrusové osvěžení

Připravte si sladký dezert, a zároveň si dopřejte dávku vitaminů. Pochutnáte si a ještě posílíte svou imunitu!


Limetková panna cotta

  • 600 ml smetany
  • 200 ml mléka
  • ¾ šálku cukru
  • ¼ šálku limetkové šťávy
  • 2 lžičky práškové želatiny
  • plátky limetky k servírování

Připravte si formičky na panna cottu, menší sklenice nebo malé misky. Smetanu, mléko a cukr dejte do kastrůlku a zahřejte téměř k bodu varu. Pak odstavte, přidejte limetkovou šťávu a želatinu. Promíchejte a nalijte do připravených nádobek. Nechte vychladnout a dejte aspoň na 4 hodiny (nebo ještě lépe přes noc) chladit do lednice. Podávejte ozdobené plátkem limetky.

 


Pomerančové muffiny

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 2 lžičky prášku do pečení
  • špetka soli
  • vanilkový cukr
  • 2 středně velká vejce
  • 100 ml mléka
  • 85 g másla (rozpuštěného a zchladlého)
  • nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče (jen oranžová část)
  • čerstvě vymačkaná šťáva z jednoho velkého pomeranče

Tekuté ingredience (vejce, mléko, máslo) dejte do misky a promíchejte. Přidejte pomerančovou kůru. V jiné míse promíchejte mouku s práškem do pečiva, cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli. Pak smíchejte obě směsi dohromady. Promíchejte lžící a naplňte těstem formičky na muffiny asi do 3/4. Pečte 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

 

Citronová bábovka

  • 5 vajec
  • 200 g moučkového cukru
  • šťáva a nastrouhaná kůra z 1 a ½ citronu
  • 200 g hladké mouky
  • 1 pudinkový prášek s citronovou příchutí (popřípadě vanilkovou)
  • ½ prášku do pečiva
  • ½ sklenice vody;

Na polevu:

  • 200 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce vařící vody
  • 1 lžička oleje

Z bílků ušlehejte tuhý sníh, do něj zašlehejte cukr a postupně jeden žloutek za druhým. Do dobře vyšlehané hmoty přidejte citronovou šťávu, vodu a potom mouku promíchanou s práškem do pečiva a s pudinkovým práškem. Nakonec vmíchejte nastrouhanou citronovou kůru. Těsto nalijte do vymazané a hrubou moukou vysypané formy na bábovku. Pečte asi 45 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Upečenou bábovku vyklopte z formy na mřížku a nechte zchladnout. Připravte polevu – moučkový cukr zalijte horkou vodou, přidejte citronovou šťávu a olej a dohladka ji umíchejte. Vychladlou bábovku polevou polijte. Na vrchu ji můžete ozdobit nastrouhanou citronovou kůrou.

 


Citronový sorbet

  • 200 ml citronové šťávy
  • 180 ml vody
  • 300 g cukru krupice
  • 2 bílky

Z vody a cukru připravte v hrnci cukrový rozvar. Po zchladnutí k němu přidejte citronovou šťávu a vyšlehaný sníh z bílků. Dejte v nerezové míse do mrazáku a každou půl hodinu sorbet důkladně promíchejte, dokud neztuhne.

 


Limetkový cheesecake

  • 260 g oblíbených máslových sušenek (světlých nebo tmavých)
  • 100 g másla
  • 500 g slazeného kondenzovaného mléka (Salka)
  • 4 limetky
  • 13 g želatiny
  • 125 ml smetany ke šlehání

Sušenky rozdrťte válečkem nebo umelte, máslo nechte předem změknout, želatinu připravte podle návodu. Ze dvou limetek ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Sušenkové drobečky smíchejte s máslem, vzniklou hmotu vtlačte na dno dortové formy vyložené potravinářskou fólií a pak uložte do chladničky. Salko nalijte do mísy, přidejte strouhanou limetkovou kůru i šťávu, vmíchejte připravenou želatinu a zlehka zapracujte dotuha vyšlehanou smetanu. Krémem naplňte formu a povrch ozdobte limetkovou kůrou. Zabalte do fólie a uložte na noc do chladu.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Přečtěte si

Bonusy teplého kabátu

Bonusy teplého kabátu

www.peknebydleni.cz

Nejjednodušší způsob, jak snížit náklady na vytápění, představuje důkladné zateplení domu. Úspora topných nákladů díky zateplení dosahuje u nás v průměru 50 %.

Život jako v oáze

Život jako v oáze

www.chatar-chalupar.cz

Katka Špačková a její muž Marek si splnili svůj velký sen. Šestým rokem budují v Orlických horách permakulturní zahradu. Co potřebují, to si vypěstují a sklidí, klidně i v největších mrazech.

Rdesno ptačí na nemoci stačí

Rdesno ptačí na nemoci stačí

www.floranazahrade.cz

Horohaše, chrusťák, koření stržné, krvavá rostlina, oupor, stozrno, štikavec, štukavka, vrabčí jazyk nebo zťukavka – už množství lidových názvů, kterých existuje více než dvacítka, dokládá, že rdesno ptačí je v lidovém léčitelství hodně a dlouho používanou bylinkou.