Srpnové poklady ve sklenici

Maliny, ostružiny, švestky, letní jablka… Udělejte si z nich lahodné domácí džemy či kompoty. Vystačíte si přitom s přírodními zdroji, naprosto bez chemie.


Malinový džem

Budete potřebovat

  • 500 g malin
  • 250 g cukru
  • citrusový pektin
  • ½ lžičky kyseliny citronové

Očištěné maliny dejte do hrnce, rozmačkejte je, (pokud byste chtěli džem bez semínek, propasírujte maliny přes síto), přidejte citrusový pektin (množství dávkujte podle údajů na balení) se dvěma lžícemi cukru a přiveďte směs k varu. Krátce povařte, přidejte zbylý cukr, opět přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 5 minut. Pak odstavte, vmíchejte kyselinu citronovou a kápnutím trošky džemu na vychlazený talířek vyzkoušejte, jak želíruje. Pokud je příliš tekutý, ještě chvíli ho povařte. Hotový horký džem plňte do sklenic, uzavřete je a na chvíli nechte stát otočené víčkem dolů, aby se víčka dobře chytla.


Ostružinový džem s jablky

Budete potřebovat:

  • 500 g ostružin
  • 500 g jablek
  • 500 g cukru

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a pokrájejte je na kostičky. Poté je poduste na 4 lžících vody. Přidejte k nim celé ostružiny a cukr a povařte je do zhoustnutí. Horkým džemem naplňte skleničky, dobře je zavíčkujte a na chvíli je otočte dnem nahoru, aby se víčka chytla.


Švestkový džem s jablky a mátou

Budete potřebovat

  • 500 g švestek
  • 500 g jablek
  • 3–5 lístků máty
  • 400 g cukru

Oloupaná jablka zbavená jádřinců nakrájejte na kostičky nebo nahrubo nastrouhejte. vypeckované švestky umelte nebo rozmixujte. Připravené ovoce dejte do hrnce, přidejte pár lžic vody a přiveďte k varu. Pak vmíchejte cukr a vařte do zhoustnutí. Želírování džemu si vyzkoušejte na vychlazeném talířku. když je džem dostatečně hustý, přidejte nasekané lístky máty, promíchejte a ještě horký džem naplňte do sklenic. Zavíčkujte a nechte chvíli stát víčkem dolů.


Malinový kompot

Budete potřebovat:

  • 1500 g malin
  • 800 ml vody
  • 300 g cukru
  • ½ lžičky kyseliny citronové

Svařte vodu s cukrem a kyselinou citronovou. Maliny očistěte, nasypte do skleniček a zalijte připraveným nálevem. Sterilujte 15 minut při 80 °C – sklenice vkládejte do již připravené horké vody v zavařovacím hrnci, aby se nezahřívaly příliš dlouho.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Macramé dekorace pro začátečníky

Macramé dekorace pro začátečníky

Líbí se vám ozdoby vyrobené technikou drhání, ale ještě jste se do ní nepustili? Nevadí, k výrobě této dekorace vám postačí jen kousek dřeva, kroucená bavlněná šňůra, a znalost těch nejzákladnějších uzlů.

Celý článek

Dana Soukupová: K drátenictví potřebuji vnitřní klid

Dana Soukupová: K drátenictví potřebuji vnitřní klid

Před více než deseti lety se Dana Soukupová vyučila u mistra dráteníka. Dnes v její dílně v Ostromeči na Domažlicku vznikají nejen repliky starých výrobků, ale i autorská díla. Na zakázku tvoří snad nejraději a nepřestává ji těšit, že je o její práci zájem. Její výrobky si díky své jedinečnosti našly kupce nejen v mnoha evropských zemích, ale i v Americe, Číně, Japonsku nebo Rusku.

Celý článek

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.