Zvěřinové hody

Lovecká sezóna je tu, a tak si můžete pochutnat na zvěřinových lahůdkách. Připravte si je tentokrát podle našich vyzkoušených receptů.

Panenka z divočáka

Budete potřebovat:

  • panenku z divočáka
  • 100 ml dobrého červeného vína
  • snítku rozmarýnu
  • olej
  • sůl
  • pepř

recept

1 Panenku z divočáka důkladně očistěte, osolte a opepřete.

2 Olej rozehřejte na pánvi, přidejte snítku rozmarýnu a nechte panenku orestovat. Pak ji vyndejte, do pánve přilijte červené víno a nechte odpařit, dokud nevznikne omáčka.

3 Nakrájenou panenku politou omáčkou podávejte s gratinovanými brambory nebo s bramborovou kaší.

 

Pečené křepelky se sladkou omáčkou

Budete potřebovat:

  • 8 ks křepelek
  • 60 g másla
  • šťávu z 1 citronu
  • mletý černý pepř
  • vývar
  • sůl

Na brusinkovou omáčku:

  • 150 g brusinkového džemu nebo kompotu
  • 70 ml pomerančové šťávy
  • 1–2 lžíce citronové šťávy
  • 1–2 lžíce solamylu
  • špetku mletého bílého pepře
  • špetku sušeného tymiánu
  • na špičku nože zázvoru

recept

1 Křepelky očistěte, z vrchu i zevnitř je potřete citronovou šťávou, nasolte a okořeňte pepřem. Nechte asi 10 minut odležet.

2 Odleželé maso potřete rozpuštěným máslem a dejte do pekáče, přilijte zbylé máslo a citronovou šťávu, vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte asi 60 minut.

3 Připravte si brusinkovou omáčku: džem nebo brusinkový kompot zvolna zahřejte v hrnci a pak rozřeďte pomerančovou a citronovou šťávou a dochuťte kořením. Prohřátou omáčku zahustěte solamylem rozmíchaným v malém množství studené vody. Jednotlivé porce křepelek servírujte podlité brusinkovou omáčkou s pečenými brambory.

Zajíc dušený na víně

Budete potřebovat:

  • 30 g másla
  • 1 zajíce
  • 500 ml bílého vína
  • celý pepř
  • sůl
  • 1 snítku tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • 200 g slaniny
  • 2 cibule
  • 4 lžičky hřebíčku
  • 3 lžíce hladké mouky

recept

1 Zajíce rozdělte na porce, slaninu nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte, pokrájejte nadrobno a v kastrolu osmahněte dozlatova na rozškvařené slanině. Na tento základ přilijte půl litru bílého vína a nechte přejít varem.

2 Vložte porce zajíce, přidejte koření a duste doměkka. Potom maso vyjměte, omáčku zasmažte máslovou jíškou a z povrchu seberte omastek. Zakápněte citronovou šťávou a přelijte na zajíce.

3 Podávejte s bramborem nebo rýží.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Pochutnejte si na zvěřině

Pochutnejte si na zvěřině

Máte chuť na srnčí maso nebo třeba divokou kachnu? Připravte si je podle klasických receptů a jistě neprohloupíte? Co třeba ragú ze srnčího nebo pečená divoká kachnička.

Celý článek

Přečtěte si

Úbislavice

Úbislavice

www.chatar-chalupar.cz

Cestou od Jičína směrem k Nové Pace odbočte před obcí Rumchalpa doleva. Objevíte Úbislavice a jejich osady a můžete obdivovat roubené podkrkonošské chalupy, některé s bohatě vyřezávanými štíty.

Podkroví s jasnými souvislostmi

Podkroví s jasnými souvislostmi

www.peknebydleni.cz

Kde bychom chtěli bydlet? Naše představy se různí, ale určitě můžeme sestavit pomyslnou hitparádu nejžádanějších míst. Na jednom z nejvyšších stupňů by se zřejmě ocitlo bydlení v rodinném domě. O vedoucí pozici by se ale se stejnou úspěšností ucházel i další velmi vyhledávaný typ bydlení – půdní vestavba.

Mlýn, kde se dobře žije

Mlýn, kde se dobře žije

www.chatar-chalupar.cz

Opuštěný mlýn, který na svém místě stál už v osmnáctém století, koupili Vlaďka a Josef Tomáškovi před šesti lety. Hned se pustili do jeho oprav a již za dva a půl roku zde oslavili první Vánoce.