Zvěřinové hody

Lovecká sezóna je tu, a tak si můžete pochutnat na zvěřinových lahůdkách. Připravte si je tentokrát podle našich vyzkoušených receptů.

Panenka z divočáka

Budete potřebovat:

  • panenku z divočáka
  • 100 ml dobrého červeného vína
  • snítku rozmarýnu
  • olej
  • sůl
  • pepř

recept

1 Panenku z divočáka důkladně očistěte, osolte a opepřete.

2 Olej rozehřejte na pánvi, přidejte snítku rozmarýnu a nechte panenku orestovat. Pak ji vyndejte, do pánve přilijte červené víno a nechte odpařit, dokud nevznikne omáčka.

3 Nakrájenou panenku politou omáčkou podávejte s gratinovanými brambory nebo s bramborovou kaší.

 

Pečené křepelky se sladkou omáčkou

Budete potřebovat:

  • 8 ks křepelek
  • 60 g másla
  • šťávu z 1 citronu
  • mletý černý pepř
  • vývar
  • sůl

Na brusinkovou omáčku:

  • 150 g brusinkového džemu nebo kompotu
  • 70 ml pomerančové šťávy
  • 1–2 lžíce citronové šťávy
  • 1–2 lžíce solamylu
  • špetku mletého bílého pepře
  • špetku sušeného tymiánu
  • na špičku nože zázvoru

recept

1 Křepelky očistěte, z vrchu i zevnitř je potřete citronovou šťávou, nasolte a okořeňte pepřem. Nechte asi 10 minut odležet.

2 Odleželé maso potřete rozpuštěným máslem a dejte do pekáče, přilijte zbylé máslo a citronovou šťávu, vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte asi 60 minut.

3 Připravte si brusinkovou omáčku: džem nebo brusinkový kompot zvolna zahřejte v hrnci a pak rozřeďte pomerančovou a citronovou šťávou a dochuťte kořením. Prohřátou omáčku zahustěte solamylem rozmíchaným v malém množství studené vody. Jednotlivé porce křepelek servírujte podlité brusinkovou omáčkou s pečenými brambory.

Zajíc dušený na víně

Budete potřebovat:

  • 30 g másla
  • 1 zajíce
  • 500 ml bílého vína
  • celý pepř
  • sůl
  • 1 snítku tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • 200 g slaniny
  • 2 cibule
  • 4 lžičky hřebíčku
  • 3 lžíce hladké mouky

recept

1 Zajíce rozdělte na porce, slaninu nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte, pokrájejte nadrobno a v kastrolu osmahněte dozlatova na rozškvařené slanině. Na tento základ přilijte půl litru bílého vína a nechte přejít varem.

2 Vložte porce zajíce, přidejte koření a duste doměkka. Potom maso vyjměte, omáčku zasmažte máslovou jíškou a z povrchu seberte omastek. Zakápněte citronovou šťávou a přelijte na zajíce.

3 Podávejte s bramborem nebo rýží.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek