Zvěřinové hody

Lovecká sezóna je tu, a tak si můžete pochutnat na zvěřinových lahůdkách. Připravte si je tentokrát podle našich vyzkoušených receptů.

Panenka z divočáka

Budete potřebovat:

  • panenku z divočáka
  • 100 ml dobrého červeného vína
  • snítku rozmarýnu
  • olej
  • sůl
  • pepř

recept

1 Panenku z divočáka důkladně očistěte, osolte a opepřete.

2 Olej rozehřejte na pánvi, přidejte snítku rozmarýnu a nechte panenku orestovat. Pak ji vyndejte, do pánve přilijte červené víno a nechte odpařit, dokud nevznikne omáčka.

3 Nakrájenou panenku politou omáčkou podávejte s gratinovanými brambory nebo s bramborovou kaší.

 

Pečené křepelky se sladkou omáčkou

Budete potřebovat:

  • 8 ks křepelek
  • 60 g másla
  • šťávu z 1 citronu
  • mletý černý pepř
  • vývar
  • sůl

Na brusinkovou omáčku:

  • 150 g brusinkového džemu nebo kompotu
  • 70 ml pomerančové šťávy
  • 1–2 lžíce citronové šťávy
  • 1–2 lžíce solamylu
  • špetku mletého bílého pepře
  • špetku sušeného tymiánu
  • na špičku nože zázvoru

recept

1 Křepelky očistěte, z vrchu i zevnitř je potřete citronovou šťávou, nasolte a okořeňte pepřem. Nechte asi 10 minut odležet.

2 Odleželé maso potřete rozpuštěným máslem a dejte do pekáče, přilijte zbylé máslo a citronovou šťávu, vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte asi 60 minut.

3 Připravte si brusinkovou omáčku: džem nebo brusinkový kompot zvolna zahřejte v hrnci a pak rozřeďte pomerančovou a citronovou šťávou a dochuťte kořením. Prohřátou omáčku zahustěte solamylem rozmíchaným v malém množství studené vody. Jednotlivé porce křepelek servírujte podlité brusinkovou omáčkou s pečenými brambory.

Zajíc dušený na víně

Budete potřebovat:

  • 30 g másla
  • 1 zajíce
  • 500 ml bílého vína
  • celý pepř
  • sůl
  • 1 snítku tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • 200 g slaniny
  • 2 cibule
  • 4 lžičky hřebíčku
  • 3 lžíce hladké mouky

recept

1 Zajíce rozdělte na porce, slaninu nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte, pokrájejte nadrobno a v kastrolu osmahněte dozlatova na rozškvařené slanině. Na tento základ přilijte půl litru bílého vína a nechte přejít varem.

2 Vložte porce zajíce, přidejte koření a duste doměkka. Potom maso vyjměte, omáčku zasmažte máslovou jíškou a z povrchu seberte omastek. Zakápněte citronovou šťávou a přelijte na zajíce.

3 Podávejte s bramborem nebo rýží.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek