Zvěřinové hody

Lovecká sezóna je tu, a tak si můžete pochutnat na zvěřinových lahůdkách. Připravte si je tentokrát podle našich vyzkoušených receptů.

Panenka z divočáka

Budete potřebovat:

  • panenku z divočáka
  • 100 ml dobrého červeného vína
  • snítku rozmarýnu
  • olej
  • sůl
  • pepř

recept

1 Panenku z divočáka důkladně očistěte, osolte a opepřete.

2 Olej rozehřejte na pánvi, přidejte snítku rozmarýnu a nechte panenku orestovat. Pak ji vyndejte, do pánve přilijte červené víno a nechte odpařit, dokud nevznikne omáčka.

3 Nakrájenou panenku politou omáčkou podávejte s gratinovanými brambory nebo s bramborovou kaší.

 

Pečené křepelky se sladkou omáčkou

Budete potřebovat:

  • 8 ks křepelek
  • 60 g másla
  • šťávu z 1 citronu
  • mletý černý pepř
  • vývar
  • sůl

Na brusinkovou omáčku:

  • 150 g brusinkového džemu nebo kompotu
  • 70 ml pomerančové šťávy
  • 1–2 lžíce citronové šťávy
  • 1–2 lžíce solamylu
  • špetku mletého bílého pepře
  • špetku sušeného tymiánu
  • na špičku nože zázvoru

recept

1 Křepelky očistěte, z vrchu i zevnitř je potřete citronovou šťávou, nasolte a okořeňte pepřem. Nechte asi 10 minut odležet.

2 Odleželé maso potřete rozpuštěným máslem a dejte do pekáče, přilijte zbylé máslo a citronovou šťávu, vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte asi 60 minut.

3 Připravte si brusinkovou omáčku: džem nebo brusinkový kompot zvolna zahřejte v hrnci a pak rozřeďte pomerančovou a citronovou šťávou a dochuťte kořením. Prohřátou omáčku zahustěte solamylem rozmíchaným v malém množství studené vody. Jednotlivé porce křepelek servírujte podlité brusinkovou omáčkou s pečenými brambory.

Zajíc dušený na víně

Budete potřebovat:

  • 30 g másla
  • 1 zajíce
  • 500 ml bílého vína
  • celý pepř
  • sůl
  • 1 snítku tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • 200 g slaniny
  • 2 cibule
  • 4 lžičky hřebíčku
  • 3 lžíce hladké mouky

recept

1 Zajíce rozdělte na porce, slaninu nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte, pokrájejte nadrobno a v kastrolu osmahněte dozlatova na rozškvařené slanině. Na tento základ přilijte půl litru bílého vína a nechte přejít varem.

2 Vložte porce zajíce, přidejte koření a duste doměkka. Potom maso vyjměte, omáčku zasmažte máslovou jíškou a z povrchu seberte omastek. Zakápněte citronovou šťávou a přelijte na zajíce.

3 Podávejte s bramborem nebo rýží.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Rajčata a bazalka

Rajčata a bazalka

Sladkokyselá chuť rajčat se báječně doplňuje s kořenitou bazalkou. Není proto divu, že tuto kombinaci najdeme v mnoha vynikajících receptech. Vyzkoušejte některé z nich.

Celý článek

Svícen s kameny

Svícen s kameny

Máte rádi kameny? Použijte je na výrobu jednoduchého, a přitom velmi dekorativního svícnu. Umístěte je do skleněné vázy nebo obyčejné velké sklenice od okurek. Uvidíte, jakou bude dělat parádu.

Celý článek

Magický rozmarýn

Magický rozmarýn

Můžete jej používat jako koření, ale patří také do lékárny. Upravuje trávení a podporuje činnost jater, proto se jím tradičně ochucují tučné a masité pokrmy.

Celý článek

Přečtěte si

Staré věci, krásné věci

Staré věci, krásné věci

www.chatar-chalupar.cz

Kdysi v tomto objektu žili benediktýnští mniši. Krajina kolem Windachu v Horním Bavorsku byla pro klidný život naplněný rozjímáním jako stvořená. Na počátku 21. století ale byla ze stavení už opuštěná ruina. Záchrana přišla v hodině dvanácté.

Záhony se zásaditou půdou

Záhony se zásaditou půdou

www.floranazahrade.cz

Půda se zásaditou reakcí, která má pH vyšší než 7, se objevuje v lokalitách s vápencovým podložím. Pokud takové podmínky na zahradě máte, vysaďte sem rostliny, které z takového prostředí pocházejí. Bude se jim dařit a krásně pokvetou, zvlášť pokud opět zvolíte hlavně žluté odstíny.