Pochutnejte si na houbách

Rostou? Máte-li to štěstí a víte, kam na ně, pak stačí skočit do lesa, donést si nezbytné ingredience a pak už se můžete pustit do přípravy houbových dobrot.


Bílá houbová polévka

Budete potřebovat

  • 300 g čerstvých hub
  • 300 g brambor
  • 1,5 l vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • 1 cibule
  • hladká mouka
  • máslo
  • pepř
  • sůl

recept

Cibuli zpěňte na másle, přidejte houby, lehce osolte, okmínujte a poduste doměkka. Pak zaprašte hladkou moukou a osmahněte. Zalijte vývarem, přidejte na kostičky nakrájené brambory a vařte, až brambory změknou. Stáhněte z ohně a za stálého míchání vlijte smetanu, která by měla mít pokojovou teplotu, aby se nesrazila. Zamíchejte, už nevařte a podávejte.


Rychlé těstoviny s houbami

Budete potřebovat

  • 400 g těstovin (například tagliatelle)
  • 500 g čerstvých hub
  • 2 lžíce oleje
  • kmín
  • čerstvou petrželku
  • sůl

recept

Dejte vařit těstoviny. Mezitím si připravte houby – očistěte je, nakrájejte na plátky a poduste s kmínem a špetkou soli doměkka. Podlévejte je jen málo, nakonec je nechte vydusit na tuku.
Houby přidejte k uvařeným těstovinám, promíchejte, osolte a na závěr ozdobte nasekanou petrželkou.


Hovězí guláš s houbami

Budete potřebovat

  • 5 ks cibule
  • olej
  • sladkou mletou papriku
  • 800 g hovězího masa (kližky)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • kmín
  • 2 stroužky česneku
  • 60 g hladké mouky
  • vývar
  • 100 g čerstvých hub
  • 1 velký rajčatový protlak
  • chilli papričku podle chuti

recept

Oloupanou cibuli nakrájejte najemno a osmahněte ji na oleji. Zaprašte ji mletou paprikou, přidejte hovězí kližku nakrájenou na malé kousky, osolte, opepřete, okmínujte, přidejte rozetřený česnek a duste pod pokličkou téměř doměkka. Pak trochu zvyšte plamen a všechnu šťávu vyduste do tuku.

Maso zaprašte moukou, za stálého míchání orestujte a podlijte vodou nebo vývarem. Přidejte očištěné houby nakrájené na kousky a rajčatový protlak, promíchejte, guláš povařte, aby houby změkly, a na závěr ho dochuťte solí, pepřem a nasekanou chilli papričkou. Podávejte s chlebem nebo houskovým knedlíkem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Dejte to na gril!

Dejte to na gril!

Milujete večerní grilování? Pak spojte hned několik příjemných zážitků v jeden a vychutnejte si letní večeři s rodinou na zahradě či na terase. A můžete pozvat i pár přátel…

Celý článek

Zapečte to v troubě!

Zapečte to v troubě!

Nechce se vám trávit pěkný letní večer u plotny? Vyberte si ze svých oblíbených druhů letní zeleniny a dejte prostor troubě, aby část práce udělala za vás.

Celý článek

Přečtěte si

Co dělat se semeny před výsevem?

Co dělat se semeny před výsevem?

www.floranazahrade.cz

Rovnoměrné vzcházení, dobrý stav vyklíčených rostlin a maximální úroda – to si přejí zahradníci, když vkládají do půdy semena. Právě na jejich kvalitě a ošetření záleží, zda a jak se pěstování povede.

Uzlík k uzlíku

Uzlík k uzlíku

www.chatar-chalupar.cz

Tolik oblíbený retrostyl přináší i některé pozapomenuté, přitom jednoduché techniky, pomocí nichž mohou vzniknout funkční doplňky i pěkné dekorace.

Pod sedlovou i rovnou střechou

Pod sedlovou i rovnou střechou

www.peknebydleni.cz

Zapadnout do řadové zástavby moravské vesnice, nebýt přitom pouhou replikou původních stavení a nabídnout moderní pohodlné bydlení – to byly úkoly, které měl splnit dům pro čtyřčlennou rodinu.