Pochutnejte si na houbách

Rostou? Máte-li to štěstí a víte, kam na ně, pak stačí skočit do lesa, donést si nezbytné ingredience a pak už se můžete pustit do přípravy houbových dobrot.


Bílá houbová polévka

Budete potřebovat

  • 300 g čerstvých hub
  • 300 g brambor
  • 1,5 l vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • 1 cibule
  • hladká mouka
  • máslo
  • pepř
  • sůl

recept

Cibuli zpěňte na másle, přidejte houby, lehce osolte, okmínujte a poduste doměkka. Pak zaprašte hladkou moukou a osmahněte. Zalijte vývarem, přidejte na kostičky nakrájené brambory a vařte, až brambory změknou. Stáhněte z ohně a za stálého míchání vlijte smetanu, která by měla mít pokojovou teplotu, aby se nesrazila. Zamíchejte, už nevařte a podávejte.


Rychlé těstoviny s houbami

Budete potřebovat

  • 400 g těstovin (například tagliatelle)
  • 500 g čerstvých hub
  • 2 lžíce oleje
  • kmín
  • čerstvou petrželku
  • sůl

recept

Dejte vařit těstoviny. Mezitím si připravte houby – očistěte je, nakrájejte na plátky a poduste s kmínem a špetkou soli doměkka. Podlévejte je jen málo, nakonec je nechte vydusit na tuku.
Houby přidejte k uvařeným těstovinám, promíchejte, osolte a na závěr ozdobte nasekanou petrželkou.


Hovězí guláš s houbami

Budete potřebovat

  • 5 ks cibule
  • olej
  • sladkou mletou papriku
  • 800 g hovězího masa (kližky)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • kmín
  • 2 stroužky česneku
  • 60 g hladké mouky
  • vývar
  • 100 g čerstvých hub
  • 1 velký rajčatový protlak
  • chilli papričku podle chuti

recept

Oloupanou cibuli nakrájejte najemno a osmahněte ji na oleji. Zaprašte ji mletou paprikou, přidejte hovězí kližku nakrájenou na malé kousky, osolte, opepřete, okmínujte, přidejte rozetřený česnek a duste pod pokličkou téměř doměkka. Pak trochu zvyšte plamen a všechnu šťávu vyduste do tuku.

Maso zaprašte moukou, za stálého míchání orestujte a podlijte vodou nebo vývarem. Přidejte očištěné houby nakrájené na kousky a rajčatový protlak, promíchejte, guláš povařte, aby houby změkly, a na závěr ho dochuťte solí, pepřem a nasekanou chilli papričkou. Podávejte s chlebem nebo houskovým knedlíkem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Sladká chuť jablek

Sladká chuť jablek

Jablečné moučníky se skvěle hodí k čaji i kávě, můžete si je dát k snídani nebo jako sladkou svačinku. Vyberte si z klasických a vyzkoušených receptů.

Celý článek

Houbová klasika

Houbová klasika

Také s chutí vyrážíte do lesa na houby, a ještě raději z nich připravujete osvědčené pochoutky? Pokud vám už dochází inspirace, vyberte si z těchto osvědčených receptů.

Celý článek

Oblíbené mleté maso

Oblíbené mleté maso

Pokrmy z mletého masa jsou jednoduché na přípravu. Nemusíte je jen smažit, s úspěchem využijete i gril nebo troubu. Zkombinujte je s čerstvou zeleninou a připravte si zdravý oběd či večeři.

Celý článek

Švestkové mlsání

Švestkové mlsání

Není nad výborný kynutý švestkový koláč podle babiččina receptu. Co ale zkusit i něco jiného – třeba koláč obrácený nebo tartaletky z listového těsta. Vyberte si z naší nabídky.

Celý článek

Přečtěte si