Vychutnejte si grilování

Letošní grilovací sezóna je díky teplému počasí již v plném proudu. Jistě vám proto přijde vhod pár receptů na masité i zeleninové grilované dobroty.


Vepřové špízy s pivní marinádou

Budete potřebovat

  • 500 g vepřového masa (například krkovice)
  • 500 ml tmavého piva
  • 3–4 stroužky česneku
  • 3 lžíce mleté červené papriky
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • mletý pepř
  • sůl

recept

V míse smíchejte tmavé pivo s utřeným česnekem, mletou paprikou, worcesterovou omáčkou, pepřem a solí (podle chuti). Vepřové maso nakrájejte na kostky, vložte do marinády, promíchejte a odložte na dvě hodiny marinovat do lednice.
Připravené maso napíchněte na grilovací jehly nebo špejle a na rozpáleném grilu opékejte asi 15 minut – občas špízy otočte. Podávejte se zeleninovým salátem a čerstvým pečivem.


Salát s cherry rajčátky a grilovanou zeleninou

Budete potřebovat

  • olivový olej
  • 100 g pevných žampionů
  • 1 červenou cibuli
  • 1 cuketu
  • ledový salát
  • čerstvou plocholistou petrželku
  • 250 g cherry rajčátek
  • vinný ocet
  • sůl
  • barevný pepř

postup

Žampiony očistěte, překrájejte na půlky, cuketu nakrájejte na kolečka. Zeleninu dejte do mísy, pokapejte olivovým olejem a promíchejte. Rozehřejte gril nebo grilovací pánev na středně vysokou teplotu a zeleninu mírně ogrilujte. Pak ji přendejte do mísy, lehce osolte a opepřete a promíchejte. Přidejte najemno nakrájenou červenou cibuli, natrhaný ledový salát, napůl překrájená cherry rajčátka a nasekanou petrželku, zakápněte podle chuti vinným octem, dosolte, opepřete čerstvě mletým barevným pepřem, zamíchejte a můžete podávat.


Salát z grilované zeleniny a žampionů

Budete potřebovat

  • olivový olej
  • 250 g pevných žampionů
  • 1 cibule
  • 1 sladká paprika
  • 1 cuketa
  • 2 lžíce vinného octa
  • sůl
  • černý pepř
  • oregano
  • česnek (podle chuti)

recept

Žampiony očistěte a překrájejte napůl, papriku zbavenou semen nakrájejte na širší proužky, cuketu a cibuli na kolečka. V misce si připravte marinádu – smíchejte 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, trochu soli, čerstvě mletého pepře a oregana a nasekaný česnek podle chuti. Zeleninu vložte do marinády a promíchejte. Gril nebo grilovací pánev potřete olivovým olejem a předehřejte na středně vysokou teplotu. Marinovanou zeleninu pak na grilu opékejte z obou stran, celkem asi 15–20 minut. Ogrilovanou zeleninu vraťte do misky s marinádou, promíchejte a můžete podávat.

 

Uložit


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Zimní menu pro zahřátí

Zimní menu pro zahřátí

Nejen tlustý svetr a ponožky, ale i něco dobrého do žaludku nás může v zimě příjemně rozehřát. Když navíc zvolíte pokrm s těmi správnými druhy koření, budete se cítit jako u kamen.

Celý článek