Vychutnejte si grilování
Vepřové špízy s pivní marinádou
Budete potřebovat
- 500 g vepřového masa (například krkovice)
- 500 ml tmavého piva
- 3–4 stroužky česneku
- 3 lžíce mleté červené papriky
- 1 lžíce worcesterové omáčky
- mletý pepř
- sůl
recept
V míse smíchejte tmavé pivo s utřeným česnekem, mletou paprikou, worcesterovou omáčkou, pepřem a solí (podle chuti). Vepřové maso nakrájejte na kostky, vložte do marinády, promíchejte a odložte na dvě hodiny marinovat do lednice.
Připravené maso napíchněte na grilovací jehly nebo špejle a na rozpáleném grilu opékejte asi 15 minut – občas špízy otočte. Podávejte se zeleninovým salátem a čerstvým pečivem.
Salát s cherry rajčátky a grilovanou zeleninou
Budete potřebovat
- olivový olej
- 100 g pevných žampionů
- 1 červenou cibuli
- 1 cuketu
- ledový salát
- čerstvou plocholistou petrželku
- 250 g cherry rajčátek
- vinný ocet
- sůl
- barevný pepř
postup
Žampiony očistěte, překrájejte na půlky, cuketu nakrájejte na kolečka. Zeleninu dejte do mísy, pokapejte olivovým olejem a promíchejte. Rozehřejte gril nebo grilovací pánev na středně vysokou teplotu a zeleninu mírně ogrilujte. Pak ji přendejte do mísy, lehce osolte a opepřete a promíchejte. Přidejte najemno nakrájenou červenou cibuli, natrhaný ledový salát, napůl překrájená cherry rajčátka a nasekanou petrželku, zakápněte podle chuti vinným octem, dosolte, opepřete čerstvě mletým barevným pepřem, zamíchejte a můžete podávat.
Salát z grilované zeleniny a žampionů
Budete potřebovat
- olivový olej
- 250 g pevných žampionů
- 1 cibule
- 1 sladká paprika
- 1 cuketa
- 2 lžíce vinného octa
- sůl
- černý pepř
- oregano
- česnek (podle chuti)
recept
Žampiony očistěte a překrájejte napůl, papriku zbavenou semen nakrájejte na širší proužky, cuketu a cibuli na kolečka. V misce si připravte marinádu – smíchejte 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, trochu soli, čerstvě mletého pepře a oregana a nasekaný česnek podle chuti. Zeleninu vložte do marinády a promíchejte. Gril nebo grilovací pánev potřete olivovým olejem a předehřejte na středně vysokou teplotu. Marinovanou zeleninu pak na grilu opékejte z obou stran, celkem asi 15–20 minut. Ogrilovanou zeleninu vraťte do misky s marinádou, promíchejte a můžete podávat.