Kuře 4x jinak

Tradiční pečené kuře patří ke stálicím českého jídelníčku. Pokud máte chuť vyzkoušet i další varianty ze stovek možných úprav kuřecího masa, vyzkoušejte naše recepty.

Voňavé kuřecí kari

  • 4 kuřecí prsa
  • 1 velká cibule, nadrobno nakrájená
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 2 lžíce oleje
  • 2,5 cm čerstvého zázvoru, oloupaného a na jemno nastrouhaného
  • sůl a černý pepř
  • 2 hřebíčky
  • 2 lžičky římského kmínu
  • semínka ze 4 tobolek kardamomu
  • 1 lžička garam masaly
  • špetka kajenského pepře
  • 300 ml drůbežího vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 150 g bílého jogurtu
  • rozinky
  • celé mandle, spařené, nakrájené a opražené

Hřebíček rozdrťte s kmínem a kardamomem, promíchejte s garam masalou a kajenským pepřem. Olej rozehřejte v kastrolu. Vložte maso a opékejte z každé strany 2–3 minuty, až bude zlatohnědé, pak jej vyjměte. Na olej přidejte cibuli, česnek a zázvor a zlehka za občasného promíchání smažte, až zvláční. Přidejte směs koření, osolte a opepřete a smažte na vysokém plameni 1 minutu. Vraťte do kastrolu maso, vlijte vývar a přiveďte k varu. Přikryjte a zlehka duste 15 minut, až bude kuře měkké. Vmíchejte smetanu a jogurt, zlehka prohřejte a dochuťte. Na talíři posypte rozinkami a praženými mandlemi. Podávejte s rýží.

 

Kuře na šalvěji s pomerančem

  • 6 kuřecích prsíček
  • 1 lžíce hladké mouky
  • dílky pomeranče
  • lístky čerstvé šalvěje na ozdobení

na marinádu:

  • 300 ml pomerančové šťávy
  • 1 lžíce světlé sójové omáčky
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 2 lžíce nakrájené čerstvé šalvěje
  • 1 cm čerstvého zázvoru, oloupaný a nastrouhaný
  • sůl a černý pepř
Připravte marinádu: promíchejte pomerančovou šťávu, sójovou omáčku, česnek, šalvěj, zázvor, sůl a pepř. Kuře promíchejte s marinádou, přikryjte a nechte 20–30 minut marinovat v chladničce. Marinádu uchovejte a maso vložte do velkého pekáče. Pečte v troubě předehřáté na 190 °C asi 10 minut. Přelijte marinádou a pečte dalších 10 minut, až bude maso propečené. Kuře vyjměte a uchovejte v teple. Všechnu šťávu až na 2 lžíce odlijte do hrnku. Ke zbylé šťávě v pekáči přidejte mouku a promíchejte na hladkou kašičku, dejte na sporák a jíšku za stálého míchání povařte 1 minutu. Postupně do ní vmíchejte odlitou šťávu. Přiveďte k varu, povařte 2 minuty a dochuťte. Kuře přelité šťávou servírujte s dílky pomeranče a lístky šalvěje.

Ďábelské kuřecí paličky

  • 12 kuřecích paliček
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • tortilové lupínky k podávání
  • kořenící směs:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 malá cibule rozkrojená na čtvrtky
  • 2 lžíce tmavého přírodního cukru
  • 1 velký stroužek česneku, nahrubo rozdrcený
  • ¼ lžičky chilli koření
  • sůl a černý pepř

Připravte kořenící směs: olej, ocet, kečup, hořčici, cibuli a chilli koření rozmixujte. Osolte, opepřete a rozmixujte dohladka. Do každé paličky udělejte 3 hluboké zářezy, rozložte je do mělké zapékací formy a přelijte omáčkou. Posypte polovinou sezamu. Pečte v troubě předehřáté na 190 °C asi 30 minut, nebo až bude maso propečené. V polovině pečení maso obraťte, potřete omáčkou a posypte zbylým sezamem. Podávejte horké nebo studené, s tortilovými lupínky.

Kuře s jablečnou nádivkou

  • 1 kuře 1,7–2 kg
  • ½ citronu na plátky
  • ½ cibule na plátky
  • 60 g másla
  • čerstvá petrželka
  • tymián

na nádivku:

  • 30 g másla
  • 1 malá cibule, nakrájená na jemné plátky
  • 1 jablko, oloupané a nastrouhané
  • 60 g strouhanky
  • 1 malé vejce, ušlehané
  • 1 lžíce nakrájené petrželky
  • 1 lžíce nakrájeného čerstvého tymiánu
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • sůl a černý pepř

na omáčku:

  • 2 lžičky hladké mouky
  • 300 ml drůbežího vývaru
  • 1 lžíce červeného vína

Nejdříve připravte nádivku z jablek a bylinek: v kastrůlku rozehřejte máslo, přidejte cibuli a několik minut zlehka smažte, až zvláční. Stáhněte z ohně, nechte trochu vychladnout a pak vmíchejte jablko, strouhanku, vejce, petrželku, tymián a citronovou kůru. Osolte a opepřete a nechte vychladnout. Do břišní dutiny kuřete vložte snítky petrželky a tymiánu, citron a cibuli, dobře osolte a opepřete. Stehna svažte provázkem. Nádivkou naplňte krční otvor, přetáhněte volnou kůží a zajistěte párátkem. Zbylou nádivku dejte do pekáčku. Naplněné kuře zvažte a spočítejte dobu přípravy: 20 minut na každých 500 g plus 20 minut navíc. Prsíčka potřete máslem, kuře osolte a opepřete. Položte ho prsíčky dolů do pekáče. Pečte v troubě předehřáté na 190 °C po vypočtenou dobu. Během pečení ho točte, aby zezlátlo a každých 20 minut potírejte vypečenou šťávou. Na posledních 40 minut vložte do trouby i nádivku. Z vypečené šťávy připravte omáčku – zaprašte moukou, nechte 2 minuty za stálého míchání povařit, přilijte vývar, míchejte a vařte ještě 2 minuty. Podávejte s opečenými brambory a čerstvým salátem.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Svěží svačinka

Svěží svačinka

Pomazánky jsou rychle hotové a můžete je využít pro přípravu snídaně, svačiny nebo lehké večeře. Přidejte si do nich jarní bylinky nebo zeleninu a dodejte tělu potřebné vitaminy.

Celý článek

Léto s bylinkami

Léto s bylinkami

Milujte bylinky? Dejte jim na zahradě větší prostor – získáte tak nejen bohatou sklizeň aromatických a léčivých rostlin, zároveň si také vytvoříte zákoutí plné vůně a pohody.

Celý článek

Mokré filcování

Mokré filcování

Filcování neboli plstění, je proces, během kterého vzniká z vlny pevná homogenní struktura. Vlněná vlákna se spojí a vytvoří materiál, který je tvarově stabilní a zároveň si ponechává vlastnosti vlny.

Celý článek

Domácí višňový sirup

Domácí višňový sirup

Udělejte si ho snadno a rychle z úrody domácích višní. Je výborný k přípravě osvěžující višňové limonády nebo na ochucení zmrzlinových dezertů.

Celý článek

Přečtěte si

Okenní šambrány

Okenní šambrány

www.chatar-chalupar.cz

Okenní šambrány, orámování okenních otvorů, najdeme snad na každém domě – vyjma těch moderních. Jde o profilované a různě zdobené rámování, zpravidla štukové, někdy i jen malované.