V hlavní roli těstoviny

V létě nám přijdou vhod lehké pokrmy, jejichž příprava navíc nezabere moc času. Těstoviny jsou proto ideální volbou, a to nejlépe s čerstvou zeleninou.


Zapečené farfalle s brokolicí

Budete potřebovat:

  • 400 g těstovin farfalle
  • 1 cibuli, drobně nasekanou
  • 250 g brokolice rozdělené na růžičky
  • kostku zeleninového vývaru
  • 1 lžičku francouzské hořčice
  • 200 ml zakysané smetany
  • 100 g strouhaného sýra (ementál, čedar apod.)
  • hrst jemně sekaných lístků petrželky
  • 4 lžíce strouhanky
  • ½ lžičky sušeného tymiánu nebo provensálské směsi
  • sůl a pepř na dochucení

1. Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu, osolte ji a vsypte těstoviny. Vařte 7 minut (aby nebyly rozvařené na zapékání). Brokolici povařte 3 minuty. Necelý půllitr horké vody dejte stranou.
2. Horkou vodu vlijte do hrnce a rozpusťte v ní bujonovou kostku. Ve vodě rozšlehejte hořčici a zakysanou smetanu a podle chuti přidejte sůl a pepř. Pomalu přiveďte k varu a vsypte předvařené těstoviny, brokolici a polovinu sýra. Prohřejte, a až se sýr rozpustí, přimíchejte nasekané lístky petrželky.
3. Nechte tři minuty rozehřívat gril. Těstoviny s omáčkou přesuňte do zapékací mísy a posypte cibulkou, směsí strouhanky, zbylého sýra a bylinek. Zapékejte na střední mřížce asi tři minuty. Vyjměte z trouby a před podáváním nechte ještě pět minut stát.


Penne se špenátem a ricottou

Budete potřebovat:

  • 500 g těstovin penne
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 3 stroužky česneku, pokrájené na plátky
  • 400 g mražených nebo čerstvých lístků špenátu
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • 130 g ricotty
  • sůl a pepř

1. Těstoviny uvařte a sceďte. Trochu vody, v níž se vařily, si ponechte.
2. Větší část oleje rozehřejte v hluboké pánvi a osmažte plátky česneku. Vsypte špenát, osolte a opepřete a za občasného promíchání duste dvě minuty.
3. Pánev se špenátem stáhněte z ohně, zastříkněte citronovou šťávou a přidejte zbylý olej. Promíchejte se špagetami; pokud je směs příliš suchá, zvláčněte ji trochou vody z těstovin. Ricottu rozdělte vidličkou na menší kousky a vmíchejte do těstovin.


Špagety s avokádem a cherry rajčátky

Budete potřebovat:

  • 400 g špaget
  • 2 kusy zralého avokáda
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g cherry rajčátek
  • hrst piniových oříšků
  • hrst nati koriandru
  • šťáva z 1 citronu
  • olivový olej
  • parmazán
  • sůl
  • mletý bílý pepř

1. Špagety uvařte ve slané vodě a sceďte.
2. Avokádo vydlabejte a dužinu rozmačkejte na kaši. Přidejte limetkovou šťávu, prolisovaný česnek, najemno nasekaný koriandr a olivový olej a zamíchejte. Podle chuti osolte.
3. Na pánvi nasucho opražte piniové oříšky. Dejte stranou, přidejte na pánev lžíci olivového oleje a cherry rajčátka nakrájená na půlky. Nechte trochu změknout, pak přidejte uvařené špagety, avokádovou směs a prohřejte. Podávejte s hoblinkami parmazánu a opraženými piniovými oříšky.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Můžete si s nimi vyzdobit květinové záhony na zahradě, terasu či balkon zkrášlí begonie v truhlících a doma v bytě vás potěší krásné květy pokojovek. Podívejte se, z jakých druhů můžete vybírat.

Celý článek

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Hrát loutkové divadlo začala Hanka Čížková už v osmi letech. Ještě více ji ale o několik let později zaujalo vyřezávání loutek ze dřeva. Jako řezbářka a loutkářka pak pracovala v plzeňském Divadle ALFA nebo v Loutkovém filmu ve Studiu Jiřího Trnky v Praze. Před lety založila vlastní autorské divadlo Divadýlko HáČek. Loutky ji tak provázejí po celý profesní život.

Celý článek