V hlavní roli těstoviny

V létě nám přijdou vhod lehké pokrmy, jejichž příprava navíc nezabere moc času. Těstoviny jsou proto ideální volbou, a to nejlépe s čerstvou zeleninou.


Zapečené farfalle s brokolicí

Budete potřebovat:

  • 400 g těstovin farfalle
  • 1 cibuli, drobně nasekanou
  • 250 g brokolice rozdělené na růžičky
  • kostku zeleninového vývaru
  • 1 lžičku francouzské hořčice
  • 200 ml zakysané smetany
  • 100 g strouhaného sýra (ementál, čedar apod.)
  • hrst jemně sekaných lístků petrželky
  • 4 lžíce strouhanky
  • ½ lžičky sušeného tymiánu nebo provensálské směsi
  • sůl a pepř na dochucení

1. Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu, osolte ji a vsypte těstoviny. Vařte 7 minut (aby nebyly rozvařené na zapékání). Brokolici povařte 3 minuty. Necelý půllitr horké vody dejte stranou.
2. Horkou vodu vlijte do hrnce a rozpusťte v ní bujonovou kostku. Ve vodě rozšlehejte hořčici a zakysanou smetanu a podle chuti přidejte sůl a pepř. Pomalu přiveďte k varu a vsypte předvařené těstoviny, brokolici a polovinu sýra. Prohřejte, a až se sýr rozpustí, přimíchejte nasekané lístky petrželky.
3. Nechte tři minuty rozehřívat gril. Těstoviny s omáčkou přesuňte do zapékací mísy a posypte cibulkou, směsí strouhanky, zbylého sýra a bylinek. Zapékejte na střední mřížce asi tři minuty. Vyjměte z trouby a před podáváním nechte ještě pět minut stát.


Penne se špenátem a ricottou

Budete potřebovat:

  • 500 g těstovin penne
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 3 stroužky česneku, pokrájené na plátky
  • 400 g mražených nebo čerstvých lístků špenátu
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • 130 g ricotty
  • sůl a pepř

1. Těstoviny uvařte a sceďte. Trochu vody, v níž se vařily, si ponechte.
2. Větší část oleje rozehřejte v hluboké pánvi a osmažte plátky česneku. Vsypte špenát, osolte a opepřete a za občasného promíchání duste dvě minuty.
3. Pánev se špenátem stáhněte z ohně, zastříkněte citronovou šťávou a přidejte zbylý olej. Promíchejte se špagetami; pokud je směs příliš suchá, zvláčněte ji trochou vody z těstovin. Ricottu rozdělte vidličkou na menší kousky a vmíchejte do těstovin.


Špagety s avokádem a cherry rajčátky

Budete potřebovat:

  • 400 g špaget
  • 2 kusy zralého avokáda
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g cherry rajčátek
  • hrst piniových oříšků
  • hrst nati koriandru
  • šťáva z 1 citronu
  • olivový olej
  • parmazán
  • sůl
  • mletý bílý pepř

1. Špagety uvařte ve slané vodě a sceďte.
2. Avokádo vydlabejte a dužinu rozmačkejte na kaši. Přidejte limetkovou šťávu, prolisovaný česnek, najemno nasekaný koriandr a olivový olej a zamíchejte. Podle chuti osolte.
3. Na pánvi nasucho opražte piniové oříšky. Dejte stranou, přidejte na pánev lžíci olivového oleje a cherry rajčátka nakrájená na půlky. Nechte trochu změknout, pak přidejte uvařené špagety, avokádovou směs a prohřejte. Podávejte s hoblinkami parmazánu a opraženými piniovými oříšky.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Háčkovaný košík

Háčkovaný košík

Háčkování špagetovou přízí rychle přibývá a výsledek je překvapivě pevný. Použijte ji například při vytváření košíku. Rady, jak na to, najdete v našem postupu.

Celý článek

Květiny pro každý balkon

Květiny pro každý balkon

Jednou z nejdůležitějších podmínek pro výběr balkonových rostlin je orientace na světové strany. Je totiž rozdíl, jestli na ně celý den svítí slunce, nebo jsou velkou část dne ve stínu.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.