Jarní ovocné moučníky

Máte chuť na dobrý moučník s čerstvým ovocem? Sezóna jahod a rebarbory už pomalu startuje, tak se nechte inspirovat našimi recepty.


Rebarborový koláč

Budete potřebovat

  • 3 vejce
  • 250 g cukru
  • vanilkový cukr
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 ml oleje
  • 200 ml mléka
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 500 g rebarbory
  • moučkový cukr na pocukrování

Vejce a oba druhy cukru vyšlehejte do pěny. Přidejte olej a postupně přidávejte mouku. Můžete použít mixér. Přilijte mléko, jogurt a prášek do pečiva a důkladně promíchejte. Na vymazaný a mouku vysypaný plech (nebo do koláčové formy) nalijte těsto a rovnoměrně ho rozetřete. Na těsto rozprostřete na kousky nakrájenou, moučkovým cukrem pocukrovanou rebarboru. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C dorůžova. Hotový koláč můžete ještě pocukrovat moučkovým cukrem.


Drobenkový koláč s jahodami a rebarborou

Budete potřebovat

  • 3 šálky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 šálek cukru
  • 250 g změklého másla
  • 1 šálek mléka
  • 250 g oloupané rebarbory
  • 2 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 700 g jahod

Předehřejte si troubu na 170 °C. Z mouky s pečicím práškem, cukru a másla vytvořte rukama drobenku. Šálek drobenky odeberte a do zbytku přimíchejte vejce a mléko. Rebarboru nakrájejte na malé kousky a promíchejte v míse s moučkovým cukrem. Přidejte nakrájené jahody a dobře promíchejte. Na plech s pečícím papírem vlijte těsto, na něj dejte směs jahod a rebarbory (šťávu, kterou ovoce pustí, na koláč nepoužívejte) a posypte drobenkou. Pečte v troubě 30–40 minut dozlatova.


Jahodové košíčky s krémem

Budete potřebovat

  • 125 g studeného másla
  • 200 g hladké mouky
  • 20 g mletých mandlí
  • špetku soli
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 1 žloutek

Na náplň:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 200 g mascarpone
  • 2 lžíce cukru moučka
  • čerstvé jahody

Z másla, mouky, mletých mandlí, žloutku, vanilkového extraktu a špetky soli rychle vypracujte hladké těsto, zabalte ho do folie a dejte vychladit do lednice. Potom ho nakrájejte na kousky a vtlačte do forem na košíčky. V troubě předehřáté na 175 °C košíčky upečte do růžova – přibližně 20 minut.
Smetanu ke šlehání společně s cukrem vyšlehejte dotuha a poté zašlehejte do mascarpone. Krémem naplňte vychladlé košíčky a ozdobte je pokrájenými čerstvými jahodami.

Roláda s jahodami a tvarohem

Budete potřebovat

  • 4 vejce pokojové teploty – žloutky a bílky zvlášť
  • 160 g hladké mouky
  • 160 g cukru krupice
  • 4 lžičky vlažné vody
  • olej na pomazání pečícího papíru

Na náplň

  • 450 g tvarohu (v kostce)
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 250 g čerstvých jahod
  • cukr moučka na posypání
Troubu předehřejte na 170 °C. Připravte si velký plech, potáhněte ho pečicím papírem. Žloutky vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny a přimíchejte mouku. Poté vyšlehejte bílky do nepříliš pevného sněhu a po lžičkách do něj přidávejte vodu. Jakmile je sníh tuhý, opatrně ho vmíchejte do žloutkové směsi. Papír na plechu pomažte celý olejem a rovnoměrně na něj těsto rozprostřete. Pečte 10 minut nebo dozlatova. Upečený korpus položte na velkou, lehce navlhčenou utěrku, pečicím papírem vzhůru, a papír stáhněte. Takto připravený piškot zabalte i s utěrkou do ruličky a nechte vychladnout.
Mezitím si očistěte jahody a nakrájejte je na plátky. Tvaroh vyšlehejte s cukrem. Jakmile korpus vystydne, opatrně ho rozviňte, pomažte částí tvarohu, poklaďte jahodami a ty potřete druhou částí tvarohu. Roládu pak pevně zaviňte a lehce zaprašte cukrem.

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek