Jarní zeleninové koláče

Zpestřete si své velikonoční menu dobrým slaným koláčem se zelenými bylinkami, špenátem a čerstvým sýrem. Vyberte si z osvědčených receptů.

 


Koláč s ricottou, pažitkou a kopřivami

Budete potřebovat

  • 250 g ricotty
  • hrst omytých a nasekaných kopřiv
  • hrst nasekané zelené jarní cibulky
  • 150 ml smetany
  • 2 vejce
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • špetku muškátového oříšku
  • 1 balení křehkého těsta
  • 2 lžíce strouhanky

recept

Troubu předehřejte na 180 °C. V misce smíchejte ricottu s rozšlehanými vejci a smetanou, přidejte nasekané mladé kopřivy a zelenou cibulku, osolte, opepřete a okořeňte špetkou muškátového oříšku.
Křehké těsto rozložte do kulaté koláčové formy s vyššími okraji a posypte strouhankou. Na ni navrstvěte náplň. Pečte asi 40 minut. Podávejte teplý.

 

 


Špenátové muffiny s fetou

Budete potřebovat

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 200 g listového špenátu
  • 300 g hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 lžičku cukru
  • 1 lžičku chilli
  • 1 vejce
  • 275 ml mléka
  • 120 g sýra feta
  • 2 jarní cibulky

recept

Troubu předehřejte na 200 °C. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, přidejte česnek se špenátem a chvíli smažte. Nechte vychladnout.
Smíchejte mouku, sůl, pepř, prášek do pečiva, cukr a chilli. V jiné míse rozšlehejte vejce s mlékem, přidejte fetu nakrájenou na kostičky, cibulku, špenát a 2 lžíce olivového oleje. Tekutou směs přilijte do suché směsi a zamíchejte, až vznikne těsto. Naplňte ho do košíčků vložených do formy na muffiny, vložte do trouby a pečte 20–25 minut dozlatova.

 

 


Italský velikonoční koláč Pasqualina

Budete potřebovat

na těsto:

  • 450 g hladké mouky
  • sůl
  • 45 ml olivového oleje
  • 90 ml teplé vody
  • ¼ lžičky kypřicího prášku do pečiva

na náplň:

  • 500 g čerstvého špenátu
  • olivový olej
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 hrst plocholisté petrželky
  • 4 vejce
  • 300 g ricotty
  • 120 g strouhaného parmazánu
  • 1 lžička majoránky
  • vejce na potření

recept

Na pánvi orestujte na olivovém oleji najemno nasekaný česnek s cibulí, přidejte omytý spařený špenát a duste 5 minut. Nechte vystydnout, pak do směsi přimíchejte ricottu, strouhaný parmazán, nasekanou petrželku, majoránku, ochuťte solí, pepřem a dobře promíchejte.
Vypracujte těsto – hladkou mouku prosejte na vál spolu s kypřicím práškem, přidejte sůl, olivový olej a postupně přilévejte vlažnou vodu, dokud nevznikne tužší hladké nelepivé těsto. Vypracujte z něj čtyři stejně velké části a z každé vyválejte co nejtenčí plát. Prvním plátem vyložte dortovou formu vymazanou olivovým olejem, dobře utěsněte, dno těsta propíchejte vidličkou a vymažte olivovým olejem. Znovu překryjte druhým plátem těsta a dno znovu propíchejte vidličkou. Na těsto rovnoměrně navrstvěte náplň, udělejte v náplni čtyři důlky (křížem proti sobě) a vyklepněte do nich vejce (můžete použít i vejce předem uvařená). Koláč zakryjte třetí vrstvou těsta, opět pomažte olivovým olejem a zakryjte čtvrtou vrstvou. Přebytečné těsto ořízněte, okraje dobře utěsněte a opět propíchejte vidličkou, aby z koláče mohla vycházet pára. Pomažte rozšlehaným vejcem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 ˚C zhruba na 30–35 minut. Před krájením nechte dobře vystydnout.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek