Podzimní mlsání

Dýně, hrušky, jablka... podzim si pro nás přichystal spoustu zdravých dobrot, tak proč si z nich nepřipravit sladké dezerty pro potěšení chuťových buněk.

Hrušky na bílém víně

Budete potřebovat:

  • 4 hrušky
  • 400 ml bílého vína
  • 6 lžic krystalového cukru
  • badyán
  • hřebíček
  • skořici
  • vanilkový lusk

recept

Hrušky oloupejte, překrojte napůl a vykrojte jádřince. Cukr nechte lehce zkaramelizovat v kastrůlku, zalijte vínem, přidejte hrušky a koření a nechte povařit, dokud ovoce nezměkne.

Vzniklou šťávou pak hrušky polijte na talíři. Můžete podávat i s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačky.

Dýňovo-jablečný crumble

Budete potřebovat:

  • 4 jablka
  • 1 menší dýni Hokkaido
  • 2 lžičky skořice
  • 2 vanilkové cukry
  • ¼ tabulky kvalitní čokolády
  • třtinový cukr
  • ovesné vločky
  • mleté loupané mandle
  • dýňová semínka
  • kousek másla

recept

Jablka a dýni nakrájejte na malé kostičky. Dejte do mísy, posypte skořicí a vanilkovým cukrem a naplňte do malých zapékacích misek vymazaných kouskem másla. Misky plňte do poloviny. Předehřejte si troubu na 200 °C.

Smíchejte ovesné vločky, namleté mandle, třtinový cukr a změklé máslo a vytvořte sypkou drobenku. Jablka s dýní v každé misce posypte nasekanou čokoládou, pak drobenkou a navrch dýňovými semínky. Dejte péct do vyhřáté trouby na 30 minut.

Podávejte teplé, můžete přidat trochu šlehačky, kysané smetany nebo vanilkové zmrzliny.

Dýňové lívance

Budete potřebovat:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1 lžičku skořice
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky soli
  • 245 g dýňového pyré
  • 360 ml podmáslí
  • 1 vejce
  • 30 ml oleje
  • javorový sirup nebo šlehačku k podávání

recept

Ve středně velké míse smíchejte všechny suché přísady. Ve větší míse metlou promíchejte podmáslí, dýňové pyré, olej a vejce. Suché přísady opatrně přidejte do mokrých a dobře promíchejte. Lívance smažte dozlatova na teflonové pánvi na malém množství oleje. Podávejte s javorovým sirupem, případně i s kopečkem šlehačky.

Dýňová bábovka

Budete potřebovat:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 250 g najemno nastrouhané dýně
  • ½ kávové lžičky muškátového oříšku
  • 1 kávovou lžičku skořice
  • 1 kávovou lžičku mletého zázvoru
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • 250 ml oleje
  • hrst mletých vlašských ořechů
  • tuk na vymazání a strouhanku na vysypání formy

recept

V míse promíchejte sypké suroviny. Potom přidejte vejce a olej a důkladně promíchejte.
Připravené těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Pečte přibližně 1 hodinu v troubě předehřáté na 180 °C.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Tajemství rajské chuti

Tajemství rajské chuti

Rajčata jsou zdravá a výborně chutnají – zvláště ta z vlastní zahrady. Přečtěte si, jak je správně pěstovat, abyste z jediné rostliny sklidili celý košík plodů.

Celý článek