Podzimní mlsání

Dýně, hrušky, jablka... podzim si pro nás přichystal spoustu zdravých dobrot, tak proč si z nich nepřipravit sladké dezerty pro potěšení chuťových buněk.

Hrušky na bílém víně

Budete potřebovat:

  • 4 hrušky
  • 400 ml bílého vína
  • 6 lžic krystalového cukru
  • badyán
  • hřebíček
  • skořici
  • vanilkový lusk

recept

Hrušky oloupejte, překrojte napůl a vykrojte jádřince. Cukr nechte lehce zkaramelizovat v kastrůlku, zalijte vínem, přidejte hrušky a koření a nechte povařit, dokud ovoce nezměkne.

Vzniklou šťávou pak hrušky polijte na talíři. Můžete podávat i s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačky.

Dýňovo-jablečný crumble

Budete potřebovat:

  • 4 jablka
  • 1 menší dýni Hokkaido
  • 2 lžičky skořice
  • 2 vanilkové cukry
  • ¼ tabulky kvalitní čokolády
  • třtinový cukr
  • ovesné vločky
  • mleté loupané mandle
  • dýňová semínka
  • kousek másla

recept

Jablka a dýni nakrájejte na malé kostičky. Dejte do mísy, posypte skořicí a vanilkovým cukrem a naplňte do malých zapékacích misek vymazaných kouskem másla. Misky plňte do poloviny. Předehřejte si troubu na 200 °C.

Smíchejte ovesné vločky, namleté mandle, třtinový cukr a změklé máslo a vytvořte sypkou drobenku. Jablka s dýní v každé misce posypte nasekanou čokoládou, pak drobenkou a navrch dýňovými semínky. Dejte péct do vyhřáté trouby na 30 minut.

Podávejte teplé, můžete přidat trochu šlehačky, kysané smetany nebo vanilkové zmrzliny.

Dýňové lívance

Budete potřebovat:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1 lžičku skořice
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky soli
  • 245 g dýňového pyré
  • 360 ml podmáslí
  • 1 vejce
  • 30 ml oleje
  • javorový sirup nebo šlehačku k podávání

recept

Ve středně velké míse smíchejte všechny suché přísady. Ve větší míse metlou promíchejte podmáslí, dýňové pyré, olej a vejce. Suché přísady opatrně přidejte do mokrých a dobře promíchejte. Lívance smažte dozlatova na teflonové pánvi na malém množství oleje. Podávejte s javorovým sirupem, případně i s kopečkem šlehačky.

Dýňová bábovka

Budete potřebovat:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 250 g najemno nastrouhané dýně
  • ½ kávové lžičky muškátového oříšku
  • 1 kávovou lžičku skořice
  • 1 kávovou lžičku mletého zázvoru
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • 250 ml oleje
  • hrst mletých vlašských ořechů
  • tuk na vymazání a strouhanku na vysypání formy

recept

V míse promíchejte sypké suroviny. Potom přidejte vejce a olej a důkladně promíchejte.
Připravené těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Pečte přibližně 1 hodinu v troubě předehřáté na 180 °C.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek