S lahodnou vůní kávy…

Patříte mezi milovníky kávy a dopřáváte si ji rádi ve všech možných podobách? Následující recepty jsme tedy vybrali přímo pro vás. Nechte si chutnat.


Kávové muffiny

  • 220 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • espresso (cca 60–80 ml)
  • 100 ml tučné smetany
  • 100 g rozpuštěného a vychladlého másla
  • čtvereček čokolády do každého muffinu

Troubu rozehřejte na 180 °C. Uvařte espresso a vlijte do něj smetanu. V jedné míse smíchejte suché ingredience a v jiné všechny tekuté. Pak je lehce promíchejte a těstem naplňte košíčky. Doprostřed každého košíčku vmáčkněte čtvereček čokolády tak, aby byl úplně ponořený. Pečte 20–25 minut dozlatova.


Speciální kávový punč

  • 4 šálky kvalitní kávy
  • 2 šálky červeného vína
  • cukr podle chuti
  • skořice, hřebíček
  • pomeranč

Vše přiveďte k varu, můžete ochutit například skořicí a hřebíčkem. Nalijte do sklenic a podávejte ozdobené kolečkem pomeranče.


Voňavé lívance

  • 240 g hladké mouky
  • 1 lžička mleté kávy
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 30 g másla
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • špetku soli

Ve vysoké míse smíchejte mouku, kávu, cukr, kypřicí prášek a špetku soli a míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí. V jiné misce rozpusťte máslo a spolu s mlékem jej vmíchejte k suchým ingrediencím. Vše dobře rozmixujte pomocí mixéru. Vzniklá směs by neměla být příliš řídká. Lívance smažte na pánvi dozlatova z obou stran. Podávejte s džemem, tvarohem, sirupem nebo jen pocukrované.


Roláda s kávou a mascarpone

  • 3 vejce, bílky a žloutky zvlášť
  • 80 g krupicového cukru
  • 80 g hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička instantní kávy
  • vanilkový cukr
  • 250 g mascarpone
  • 2 až 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžičku vanilkového extraktu nebo cukru
  • 200 g smetany ke šlehání

Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru a vanilkovým cukrem do pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a opatrně vmíchejte prosátou mouku s kávou a kakaem. Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 8 minut. Po upečení plát sejměte z plechu, poprašte moukou a otočte na papír nebo utěrku. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.
Ve větší misce vyšlehejte společně mascarpone s moučkovým cukrem a vanilkou. Přilijte smetanu a vyšlehejte pomocí šlehače na hustý krém. Hotový krém rozetřete na vychladlý piškotový plát a pomocí papíru stočte. Roládu zabalenou v papíře dejte chladit do lednice. Před podáváním pocukrujte, můžete také ozdobit cukrovou polevou.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek