S lahodnou vůní kávy…

Patříte mezi milovníky kávy a dopřáváte si ji rádi ve všech možných podobách? Následující recepty jsme tedy vybrali přímo pro vás. Nechte si chutnat.


Kávové muffiny

  • 220 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • espresso (cca 60–80 ml)
  • 100 ml tučné smetany
  • 100 g rozpuštěného a vychladlého másla
  • čtvereček čokolády do každého muffinu

Troubu rozehřejte na 180 °C. Uvařte espresso a vlijte do něj smetanu. V jedné míse smíchejte suché ingredience a v jiné všechny tekuté. Pak je lehce promíchejte a těstem naplňte košíčky. Doprostřed každého košíčku vmáčkněte čtvereček čokolády tak, aby byl úplně ponořený. Pečte 20–25 minut dozlatova.


Speciální kávový punč

  • 4 šálky kvalitní kávy
  • 2 šálky červeného vína
  • cukr podle chuti
  • skořice, hřebíček
  • pomeranč

Vše přiveďte k varu, můžete ochutit například skořicí a hřebíčkem. Nalijte do sklenic a podávejte ozdobené kolečkem pomeranče.


Voňavé lívance

  • 240 g hladké mouky
  • 1 lžička mleté kávy
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 30 g másla
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • špetku soli

Ve vysoké míse smíchejte mouku, kávu, cukr, kypřicí prášek a špetku soli a míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí. V jiné misce rozpusťte máslo a spolu s mlékem jej vmíchejte k suchým ingrediencím. Vše dobře rozmixujte pomocí mixéru. Vzniklá směs by neměla být příliš řídká. Lívance smažte na pánvi dozlatova z obou stran. Podávejte s džemem, tvarohem, sirupem nebo jen pocukrované.


Roláda s kávou a mascarpone

  • 3 vejce, bílky a žloutky zvlášť
  • 80 g krupicového cukru
  • 80 g hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička instantní kávy
  • vanilkový cukr
  • 250 g mascarpone
  • 2 až 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžičku vanilkového extraktu nebo cukru
  • 200 g smetany ke šlehání

Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru a vanilkovým cukrem do pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a opatrně vmíchejte prosátou mouku s kávou a kakaem. Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 8 minut. Po upečení plát sejměte z plechu, poprašte moukou a otočte na papír nebo utěrku. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.
Ve větší misce vyšlehejte společně mascarpone s moučkovým cukrem a vanilkou. Přilijte smetanu a vyšlehejte pomocí šlehače na hustý krém. Hotový krém rozetřete na vychladlý piškotový plát a pomocí papíru stočte. Roládu zabalenou v papíře dejte chladit do lednice. Před podáváním pocukrujte, můžete také ozdobit cukrovou polevou.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

5 rad pro zimní zahradu

5 rad pro zimní zahradu

Krajina pod sněhem vypadá nejen romanticky, ale také může v zimě lépe odpočívat. Poslední dobou však více než se sněhem bojují zahrádkáři s holomrazy a suchem. Jak se v této situaci o zahradu správně starat?

Celý článek

Zavářky a vložky do polévek

Zavářky a vložky do polévek

Rádi byste vyzkoušeli nějakou novou zavářku do klasického čirého vývaru? Pojďte s námi nahlédnout do moudrých kuchařských knih a inspirujte recepty, které prověřil čas.

Celý článek

Přečtěte si

Divočina na zahradě

Divočina na zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Čím víc kolem nás ubývá „divočiny“, tím více po ní toužíme. Přitom si romantiku bažiny, rašeliniště či vřesoviště můžeme užívat nejen v „chaloupce z mechu a kapradí“, ale i v roubence nad náspem okresní silnice.

Proměňte vlastní zahradu na lázně!

Proměňte vlastní zahradu na lázně!

www.floranazahrade.cz

Chcete si udělat radost novým wellness koutkem? Vhodný prostor zdaleka nemusíte vybírat jen v interiéru, privátní lázně se staly velkým tématem i pro zahradní architekty. Ať s klesajícími teplotami tíhnete spíš k otužování, nebo si naopak toužíte prohřát celé tělo, venkovní lázně se mohou stát oblíbeným cílem vašich procházek po zimní zahradě.