Zavařeniny s nápadem

Už vás nebaví monotónní zavařování a stále stejné chutě? Vyzkoušejte trochu netradiční recepty a připravte si džemy, kterými překvapíte svou rodinu i přátele.


Meruňkový džem s levandulí

Budete potřebovat:

  • vyzrálé meruňky
  • cukr (500 g na 1 kg meruněk)
  • kyselina citronová
  • želírovací prostředek 1:2
  • čerstvé levandulové květy (1 lžička na 1 kg ovoce)

1 Hodně vyzrálé meruňky očistěte, zbavte pecek, nakrájejte na kousky a dejte do hrnce. Mírně podlijte, přidejte trochu kyseliny citronové a přiveďte k varu.
2 Když se ovoce částečně rozvaří, přidejte želírovací prostředek a cukr podle návodu na želírovacím prostředku. Ještě několik minut povařte.
3 Přidejte levandulové květy a s pomocí širokého trychtýře plňte do předem připravených, čistě vymytých zavařovacích skleniček s patentním uzávěrem. Uzavřete a položte na chvíli víčkem dolů, aby se víčko chytlo.


Borůvkový džem s chia semínky

Budete potřebovat:

  • 1 kg borůvek
  • 500 g želírovacího cukru 2:1
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 6 lžic chia semínek

1 Borůvky opláchněte, nechte odkapat a ve velkém hrnci je trochu rozmačkejte.
2 Přidejte želírovací cukr, citronovou šťávu a chia semínka a přiveďte k varu. Vařte zhruba 5–8 minut a neustále míchejte.
3 Pak přelijte do sklenic, zavíčkujte nebo zavřete a obraťte dnem vzhůru zhruba na 10 minut.


Švestkový džem s ořechy

Budete potřebovat:

  • 1 kg švestek
  • 500 g želírovacího cukru 2:1
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 100 g vlašských ořechů
  • 75 ml tmavého rumu
  • Skořice

1 Omyté a vypeckované švestky nakrájejte na kousky, přidejte nasekané vlašské ořechy, citronovou šťávu, rum, trochu mleté skořice a cukr.
2 Za neustálého míchání přiveďte k varu a vařte asi 5 minut.
3. Naplňte do čistých sklenic, uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.


Cibulový džem

Budete potřebovat:

  • 1 kg cibule
  • 100 g másla
  • 100 ml balzamikového octa
  • 3–4 lžíce cukru
  • lžička tymiánu
  • sůl
  • pepř

1 Nakrájejte cibuli na půl kolečka a ve velkém hrnci rozehřejte máslo. Stáhněte oheň na nejmenší stupeň. Nasypte do hrnce cibuli a za stálého míchání nechte 30–40 minut zkaramelizovat dozlatova.
2 Přilijte balzamikový ocet, přidejte tymián a cukr. Za stálého míchání nechte ocet odpařit.
3 Posléze podle chuti dosolte a dopepřete. Naplňte do sklenic. V lednici vydrží několik týdnů. Můžete ho i zavařit.

Tip
Cibulový džem servírujte například ke grilovanému masu či sýrům

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Svěží svačinka

Svěží svačinka

Pomazánky jsou rychle hotové a můžete je využít pro přípravu snídaně, svačiny nebo lehké večeře. Přidejte si do nich jarní bylinky nebo zeleninu a dodejte tělu potřebné vitaminy.

Celý článek

Léto s bylinkami

Léto s bylinkami

Milujte bylinky? Dejte jim na zahradě větší prostor – získáte tak nejen bohatou sklizeň aromatických a léčivých rostlin, zároveň si také vytvoříte zákoutí plné vůně a pohody.

Celý článek

Mokré filcování

Mokré filcování

Filcování neboli plstění, je proces, během kterého vzniká z vlny pevná homogenní struktura. Vlněná vlákna se spojí a vytvoří materiál, který je tvarově stabilní a zároveň si ponechává vlastnosti vlny.

Celý článek

Domácí višňový sirup

Domácí višňový sirup

Udělejte si ho snadno a rychle z úrody domácích višní. Je výborný k přípravě osvěžující višňové limonády nebo na ochucení zmrzlinových dezertů.

Celý článek

Přečtěte si

Okenní šambrány

Okenní šambrány

www.chatar-chalupar.cz

Okenní šambrány, orámování okenních otvorů, najdeme snad na každém domě – vyjma těch moderních. Jde o profilované a různě zdobené rámování, zpravidla štukové, někdy i jen malované.