Foto: Shutterstock

Recepty s vůní šeříku: Vyrobte si sirup, vonný cukr nebo dezert

Květy šeříku jsou nejen krásné a nádherně vonící, ale jsou i jedlé a můžete si z nich připravit aromatické pochoutky. Například sirup, čaj, aromatizovaný cukr, nebo dokonce smažený dezert.

Šeříkový cukr

Budete potřebovat:

  • šeříkové květy
  • cukr krupice

Postup:

Do čisté a suché sklenice dávejte vrstvy cukru krupice a drobných květů šeříku. Ponechte několik dní na tmavém a chladnějším místě, občas protřepte, aby se cukr promíchal. Poté květy vyberte, cukr nechte krátce proschnout a uzavřete do sklenice. Aromatizovaný cukr se hodí do sladkých pokrmů, k přípravě krémů, dezertů i nápojů.

 

Foto: Shutterstock

Šeříkový sirup

Budete potřebovat:

  • 1 kg cukru
  • 1 l vody
  • 10 velkých květenství šeříku
  • 2 citrony

Postup:

Rozmíchejte cukr v teplé převařené vodě, přidejte otrhané kvítky šeříku a na kolečka nakrájené citrony. Nechte přes noc v chladu (například v lednici) odležet.

Druhý den přefiltrujte přes husté síto nebo gázu. Přiveďte sirup k varu a povařte jej 5 minut. Odstraňte případnou pěnu a nalijte horký sirup do zahřátých sterilních lahví. Uzavřete je pečlivě víčkem a nechte je asi na 20 minut naležato, aby se víčka chytla.

 

Více receptů najdete v květnovém vydání tištěné Rozmarýny. Náš časopis si můžete zakoupit na www.casopisyknihy.cz nebo v elektronické podobě na www.digiport.cz.


Text: red; foto: Shutterstock

Další články