Šeříkový cukr a sirup

Květen je plný vůně a barev z rozkvetlé přírody. Nejen, že je krásná na pohled, ale láká i k dalšímu využití – tak se pusťte třeba do výroby květových sirupů a dalších dobrot.

Budete potřebovat

Na cukr:

  • 500 g cukru (podle svého výběru)
  • 1 šálek čistých šeříkových květů

Na sirup:

  • 2 šálky čistých šeříkových květů
  • 2 šálky vody
  • 1 šálek medu
  • 1 šálek třtinového cukru
  • 1 citron

 

postup

 

1 Šeříkový cukr – do čisté sklenice s uzávěrem střídavě vrstvěte cukr (krystalový či moučkový, bílý, třtinový apod. – podle svého výběru) a šeříkové květy (zbavené hmyzu). Uzavřete a nechte odležet alespoň 1 týden. Občas protřepte. Šeříkový cukr pak můžete používat například na posypání moučníků, do krémů, zákusků či cukrovinek.

2 Šeříkový sirup – vodu vařte s cukrem, dokud se všechen cukr nerozpustí. Přidejte čisté šeříkové květy, šťávu z 1 citronu a asi 10 minut vařte. Poté nechte trochu vychladnout, sirup sceďte a vmíchejte med. Přelijte do lahve a používejte například k přípravě domácí limonády nebo k ochucení čajů či při sladkém pečení.


Další články