Pečené i nepečené jarní dezerty

Jahody a rebarbora se skvěle doplňují a mají osvěžující nakyslou chuť, díky které se skvěle hodí do sladkých dezertů. Můžete si třeba upéct netradiční bábovku nebo si připravit klasický kompot.

Pohár s mascarpone a jahodami

Budete potřebovat

  • 400 g čerstvých jahod
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 40 g moučkového cukru

 

Asi čtvrtinu jahod odložte stranou. zbytek vložte do hrnce, přidejte cukr a vanilkový cukr a pomalu přiveďte k varu. 2–3 minuty poduste a pak přilijte kukuřičný škrob rozmíchaný v trošce vody. Promíchejte s jahodovým rozvarem a nechte vychladnout.

Smetanu ke šlehání vyšlehejte spolu s moučkovým cukrem do tuhé šlehačky a postupně ji přimíchejte k mascarpone. Do sklenic pak dejte krém a na něj jahodové pyré (můžete také vrstvy střídat), vršek poháru ozdobte půlenými jahodami.

 

 


Babiččin rebarborový kompot

Budete potřebovat

  • 800 g rebarbory
  • 170 g cukru
  • 5 ks hřebíčku
  • 10 lístků čerstvé meduňky
  • kousek skořice
  • 2 lžíce strouhané citronové kůry
  • 2 l vody

 

Rebarboru nasypte do hrnce, přidejte cukr, hřebíček, skořici, zalijte vodou a přiveďte k varu, vařte 3-5 minut. Odstavte z ohně a nechte 10 minut stát. Pak k rebarboře přidejte citronovou kůru a lístky meduňky. Lehce promíchejte a před podáváním nechte vychladnout.

 

 


Jahodovo-rebarborová bábovka

Budete potřebovat

  • 100 g rebarbory
  • 100 g jahod
  • 200 g cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/8 l mléka
  • 1 lžičku skořicového cukru
  • 1 lžičku vanilkového cukru

Rebarboru oloupejte, nakrájejte na kostičky (zhruba 1 cm) a posypte zbylým cukrem, jahody přepulte. Utřete máslo se 150 g cukru, přidejte mouku, špetku soli, žloutky, prášek do pečiva, mléko, a nakonec přimíchejte sníh ušlehaný z bílků. Část těsta nalijte do vymazané a moukou vysypané formy, přidejte část ovoce, pak opět těsto a ovoce, nakonec dolijte zbytek těsta. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut dozlatova. Upečenou bábovku nechte zchladnout ve formě a pak ji vyklopte a pocukrujte.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek

Bylinky pro zdravé srdce

Bylinky pro zdravé srdce

Naše srdce si zaslouží péči, aby zůstalo dlouho zdravé a silné. Potřebuje správnou výživu a pravidelný pohyb. Kdo mu chce ještě přilepšit, může využít péči léčivých rostlin.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek