Dobré domácí polévky

Zeleninové polévky jsou nejen chutné, ale i zdravé, a tak by neměly chybět ve vašem zimním jídelníčku. Dopřejte si talíř plný vitaminů a vylaďte si imunitu na maximum.


Bohatá zeleninová polévka

Doba přípravy: 35 minut

Počet porcí: 6

  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 mrkve
  • 1/4 hlávky zelí (nebo kapusty)
  • 200 g zelených fazolek
  • 2 papriky
  • 1/2 brokolice
  • 4 rajčata
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1,5 l vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 menší cuketa
  • bobkový list
  • bazalka
  • tymián
  • sůl

1 Nakrájenou cibuli a česnek restujte ve velkém hrnci na dvou lžících olivového oleje do změknutí. Přidejte nakrájenou očištěnou mrkev, zelí (kapustu), pokrájené zelené fazolky a 5 minut opékejte.

2 Pak vložte pokrájenou papriku a rajčata, zalijte vodou či vývarem, vmíchejte rajčatový protlak a koření, osolte a vařte asi 8 minut. Nakonec přidejte pokrájenou cuketu, brokolici a ještě 5minut na mírném ohni povařte.

 


Čočková polévka s rajčaty

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 4

  • 250 g namočené zelené čočky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • pepř
  • sůl
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1/8 celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sušené majoránky

1 Předem namočenou slitou čočku dejte do hrnce, zalijte čistou vodou a vařte téměř do měkka. V jiném hrnci na rozehřátém oleji zpěňte nakrájenou cibuli. Zasypte ji moukou a opražte do zlatohnědé barvy. Zalijte vývarem, přidejte předvařenou čočku, rajčata, sůl a pepř a chvíli povařte.

2 Kořenovou zeleninu nakrájejte na kousky a přidejte ji společně s prolisovaným česnekem a majoránkou do polévky. Ještě asi 5 minut povařte, dokud není čočka pěkně měkká.

 


Sytá fazolová polévka

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 4

  • 120 g suchých fazolí (bílé, červené nebo směs)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 2 mrkve
  • 1 l zeleninového vývaru
  • bobkový list
  • tymián
  • hrst čerstvé bazalky
  • 1 plechovka sekaných rajčat
  • 1 lžíce třtinového cukru

1 Fazole namočte přes noc a pak uvařte do měkka. V hrnci na lžíci oleje orestujte najemno nakrájenou cibuli, přidejte nasekaný česnek, nakrájený celer a mrkev a pár minut opékejte.

2 Zalijte zeleninovým vývarem, přidejte bobkový list a tymián a krátce povařte. Nakonec přidejte drcená rajčata, a ještě chvíli povařte. Vmíchejte nasekanou bazalku, uvařené fazole a podle chuti oslaďte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Jak poznat zdravé sazenice

Jak poznat zdravé sazenice

Pro úspěšné pěstování je důležité umět poznat zdravé sazenice. Poradíme vám, jak na to, a jak se sadbou správně zacházet, abyste se za několik týdnů dočkali úrody zeleniny i barevných květů letniček.

Celý článek

Třikrát králičí

Třikrát králičí

Králičí maso je dietní a snadno stravitelné. Můžete si ho například upéct na česneku nebo podusit na zelenině. Vyberte si z našich vyzkoušených receptů.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.