Dobré domácí polévky

Zeleninové polévky jsou nejen chutné, ale i zdravé, a tak by neměly chybět ve vašem zimním jídelníčku. Dopřejte si talíř plný vitaminů a vylaďte si imunitu na maximum.


Bohatá zeleninová polévka

Doba přípravy: 35 minut

Počet porcí: 6

  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 mrkve
  • 1/4 hlávky zelí (nebo kapusty)
  • 200 g zelených fazolek
  • 2 papriky
  • 1/2 brokolice
  • 4 rajčata
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1,5 l vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 menší cuketa
  • bobkový list
  • bazalka
  • tymián
  • sůl

1 Nakrájenou cibuli a česnek restujte ve velkém hrnci na dvou lžících olivového oleje do změknutí. Přidejte nakrájenou očištěnou mrkev, zelí (kapustu), pokrájené zelené fazolky a 5 minut opékejte.

2 Pak vložte pokrájenou papriku a rajčata, zalijte vodou či vývarem, vmíchejte rajčatový protlak a koření, osolte a vařte asi 8 minut. Nakonec přidejte pokrájenou cuketu, brokolici a ještě 5minut na mírném ohni povařte.

 


Čočková polévka s rajčaty

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 4

  • 250 g namočené zelené čočky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • pepř
  • sůl
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1/8 celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sušené majoránky

1 Předem namočenou slitou čočku dejte do hrnce, zalijte čistou vodou a vařte téměř do měkka. V jiném hrnci na rozehřátém oleji zpěňte nakrájenou cibuli. Zasypte ji moukou a opražte do zlatohnědé barvy. Zalijte vývarem, přidejte předvařenou čočku, rajčata, sůl a pepř a chvíli povařte.

2 Kořenovou zeleninu nakrájejte na kousky a přidejte ji společně s prolisovaným česnekem a majoránkou do polévky. Ještě asi 5 minut povařte, dokud není čočka pěkně měkká.

 


Sytá fazolová polévka

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 4

  • 120 g suchých fazolí (bílé, červené nebo směs)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 2 mrkve
  • 1 l zeleninového vývaru
  • bobkový list
  • tymián
  • hrst čerstvé bazalky
  • 1 plechovka sekaných rajčat
  • 1 lžíce třtinového cukru

1 Fazole namočte přes noc a pak uvařte do měkka. V hrnci na lžíci oleje orestujte najemno nakrájenou cibuli, přidejte nasekaný česnek, nakrájený celer a mrkev a pár minut opékejte.

2 Zalijte zeleninovým vývarem, přidejte bobkový list a tymián a krátce povařte. Nakonec přidejte drcená rajčata, a ještě chvíli povařte. Vmíchejte nasekanou bazalku, uvařené fazole a podle chuti oslaďte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Talíř s otisky

Talíř s otisky

Rostliny s výraznější strukturou, například luční trávy nebo divoké koření, můžete využít pro vytvoření jedinečných plastických vzorů. Ozdobte si s nimi třeba dekorativní talíř.

Celý článek

Slaďoučké meruňky

Slaďoučké meruňky

Sametové meruňky nesmí v létě na našem stole chybět. nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ale v koláči chutnají také skvěle. Nebo máte chuť vyzkoušet je pečené, s medem a skořicí?

Celý článek

Přečtěte si

Jak uklízet bez chemie

Jak uklízet bez chemie

www.chatar-chalupar.cz

Vlastní, domácí čisticí prostředky mají dvě základní výhody: ušetří finance a jsou šetrnější k přírodě. Navíc je jejich výroba jednoduchá a většinu potřebných surovin máme běžně doma.

U stylistky v Lisabonu

U stylistky v Lisabonu

www.peknebydleni.cz

Devětadvacetiletá stylistka a influencerka Mafalda Patrício žije v portugalském Lisabonu. Má ráda eklektický styl, ve kterém mají čestné místo i ručně malované kachlíčky.