Foto: Shutterstock

Přichází čas setí

Únor a březen jsou ideální měsíce pro první výsevy zeleniny. Víte, které druhy začít předpěstovávat už nyní a které vysadit později přímo na volný záhon nebo do skleníku?


Předpěstování je sice náročnější a pracnější než přímý výsev či výsadba, ale některé druhy s delším vývojem by bez něj jen těžko dorostly do fáze, kdy plodí. A proč pěstovat zeleninu bez sklizně?

 

Dříve, nebo později?

Chcete-li si vypěstovat zdravé a silné sazenice, potřebujete k tomu vhodnou teplotu. Pro klíčení a vzcházejí potřebují semena více stupňů, ale pro další pěstování by měla klesnout přibližně na dvanáct stupňů, aby byly sazenice silné a zdravé a měly dostatek dobře vyvinutých kořenů. Vyšší teplota v bytech je nutí rychle růst a předčasně kvést, navíc neodnožují, a proto i zakládají méně plodů. Jestliže nemáte ideální prostředí pro předpěstování, odsuňte výsev o několik týdnů, aby rostliny do poloviny května, kdy se přesazují ven, setrvaly v nepříliš vhodných podmínkách co nejkratší dobu. Platí to třeba pro zeleninové papriky nebo celer. Profesionálové je vysévají už v únoru, doma ale začněte o dva až tři týdny později.

Truhlíky, nebo sadbovače?

K předpěstování zeleniny se dají použít jak obyčejné truhlíky, tak sadbovače. Ty jsou stále oblíbenější, protože do nich dáváte po jednom či dvou semenech a odpadá tím pracné přepichování. Rostlina si také lépe vytvoří vlastní kořenový systém, který se při přesazování nepřeruší a nepoškodí.

Kořenová zelenina

K předpěstování jsou vhodné celer bulvový a celer řapíkatý, první sejete od února do března, druhý od února do dubna. Na záhon je přesazujete koncem května a během května nebo června.

Přímý výsev se hodí pro mrkev, karotku, kořenovou petržel, pastinák, červenou salátovou řepu, ředkev bílou, ředkev černou, ředkvičky a tuřín. Tyto druhy kořenové zeleniny se vysévají přímo na záhon a jednotí se, část rostlin se vyhazuje, jejich kořeny špatně snášejí manipulaci.

Lusková zelenina

Předpěstovat se doporučuje bob zahradní, a to od února do dubna, aby unikl letnímu napadení mšicemi, ale není to nezbytné. Vysévat se dá i přímo jako ostatní luskoviny, tedy hrách zahradní, hrách cukrový, fazol tyčkový, fazol šarlatový, fazol keříčkový, vigna čínská. Hrách a bob zahradní snesou teploty kolem nuly, sít je můžete už od března, fazole ale potřebují prohřátou půdu, počkejte s nimi na květen.

 

 

Foto: Unsplash

Cibulová zelenina

Sadbu si připravte u póru letního, do truhlíku ho vysévejte v březnu až dubnu a na záhon dejte v květnu; dále pak u póru zimního, ten se vysévá v dubnu a ven přesazuje v červnu. Nepikýrují se, ale při výsadbě na záhon zaštípněte jeho kořeny a zkraťte nať.
Česnek se pěstuje pouze ze sadby. Mnozí pěstují i cibuli ze sazečky, je to jednodušší. Zajímavé druhy si ale musíte vysít sami. Mladé rostliny se nepřepichují, stejně jako kořenová zelenina to špatně snáší. Předpěstování potřebuje jen velká ´Globo´ s dlouhou dobou vegetace, semena se dávají v únoru po jednom do květníků. Přímo na záhon se vysévá pažitka, cibule zimní, cibule kuchyňská a česnek medvědí.

Plodová zelenina

Papriky i rajčata mají dlouhou dobu vývoje a časný výsev je pro ně nezbytný. S předpěstováním zeleninových paprik začněte v únoru, s rajčaty v březnu. Na záhony se přesazují až v květnu.

Připravit si můžete také sadbu skleníkových okurek, ačkoli vzejdou i přímo na místě. Také ostatní druhy lze předpěstovat, ale je to varianta vhodná spíš pro chladnější oblasti, kde jaro přichází opožděně. Jinde je vzcházení semen venku rychlé a bezproblémové.
Předpěstovávají se i chilli papričky, a to od března až dubna, na záhon se dávají od května do července. Přímý výsev zvolte pro okurky nakládačky, okurky polní, melouny, dýně, tykve nebo patisony.

Listová zelenina a jednoleté bylinky

Listová zelenina roste rychle, proto se převážně vysévá ven. Výjimku tvoří první hlávkový nebo listový salát. Je dost odolný, a proto sazenice nemusejí nezůstávat doma až do května. S jejich předpěstováním začněte v únoru a březnu, na záhon se dají přesadit už v dubnu.

Z běžných jednoletých bylin potřebuje předpěstovat především majoránka a teplomilná bazalka. První vysévejte od truhlíku nebo sadbovače v únoru a březnu, druhou v březnu až dubnu. Ven je přeneste v květu až červnu. Pro výsev ven nebo přímý výsev jsou vhodné: salát ledový, salát římský, pekingské zelí, špenát, mangold, čtyřboč, čínské zelí, roketa, rukola, endivie, polníček, kerblík, kopr, koriandr, pelyněk kozalec, saturejka.

Brukvovitá zelenina a košťáloviny

Poměrně velká semena brukvovitých se mohou vysévat do truhlíku řídce, a tak je přepichování snadné. Hodí se dobře i pro přesný výsev do sadbovačů. Pro pozdější letní výsevy si můžete připravit výsevní záhon, kde není třeba jednocení a sazenice se přesazují bez pikýrování na místo pěstování.

Ranou kapustu, rané zelí a brokolici vysévejte v březnu, na záhon je přesaďte v květnu. Kedluben raný a květák raný lze začít předpěstovávat už v únoru až březnu a ven přesadit běhen dubna až května. Výsev ven nebo přímý výsev se hodí pro růžičkovou kapustu, listovou kapustu, kadeřávek, letní a pozdní květák, pozdní kedluben, brokolici pro podzimní sklizeň, pozdní kapustu, zelí kruhárenské nebo zelí na skladování.


Text: Dagmar Cvrčková; foto: Shutterstock, Unsplash

Další články

Bylinky pro zdravé srdce

Bylinky pro zdravé srdce

Naše srdce si zaslouží péči, aby zůstalo dlouho zdravé a silné. Potřebuje správnou výživu a pravidelný pohyb. Kdo mu chce ještě přilepšit, může využít péči léčivých rostlin.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek