Pochoutky z kořenové zeleniny

Mrkev, červená řepa, celer, petržel… Kořenou zeleninu můžete využít v teplé i studené kuchyni. Pochutnejte si s námi na salátech a dalších rozmanitých dobrotách.

Mrkvovo-jablečný salát s granátovým jablkem

Doba přípravy: 20 minut + odležení

Počet porcí: 4

  • 3 větší jablka
  • 3 mrkve
  • 1 menší červená řepa
  • 1/2 šálku semen granátového jablka
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • citron
  • med
  • olivový olej
  • sůl

 

1 Jablka, mrkev a červenou řepu oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte na tenké nudličky. Dejte do mísy, zakápněte citronovou šťávou a olivovým olejem a podle chuti přislaďte medem a jemně osolte.

2 Přidejte lžičku jemně nastrouhané citronové kůry, nasekané ořechy a semena z granátového jablka. Promíchejte a před podáváním nechte aspoň hodinu nebo déle odležet v lednici.

 

 

 

Tradiční salát Coleslaw

Doba přípravy: 20 minut + odležení

Počet porcí: 6

  • 1 lžíce soli
  • 1 menší hlávka bílého zelí
  • 1/4 malé bulvy celeru
  • 1 cibule
  • 2 větší mrkve

Na zálivku:

  • 200 g majonézy
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička octa
  • 2–3 lžíce cukru
  • mletý pepř

 

1 Zelí nakrouhejte na tenké proužky. Zasypte jednou lžící soli, důkladně promíchejte a asi 20–30 minut ručně mačkejte, aby zelí pustilo co nejvíce šťávy a zkřehlo. Tekutinu částečně slijte. Mrkev nastrouhejte nahrubo, celer najemno a cibuli nakrájejte na jemné proužky. Vše důkladně promíchejte se zelím.

2 Zálivku připravte smícháním cukru a majonézy s prošlehanou smetanou. Vmíchejte do salátu, podle potřeby dochuťte octem, pepřem a solí a uložte do chladničky odpočinout alespoň na hodinu, nejlépe do druhého dne. Před podáváním opět dobře promíchejte.

 

 

 

Celerovo-mrkvový salát

Doba přípravy: 20 minut + odležení

Počet porcí: 4

  • 1 bulva celeru
  • 2 větší mrkve
  • 1 menší jablko
  • 1 bílý jogurt
  • pepř, sůl
  • sezamová a semínka

 

1 Oloupaný celer, mrkev a jablko nastrouhejte nebo nakrájejte na drobné nudličky. dejte do mísy, vmíchejte bílý jogurt a dochuťte špetkou soli a pepře.

2 Nechte v lednici alespoň hodinu uležet a můžete podávat – porce posypte sezamovými semínky.

 

 

 

 

 


Foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Tajemství rajské chuti

Tajemství rajské chuti

Rajčata jsou zdravá a výborně chutnají – zvláště ta z vlastní zahrady. Přečtěte si, jak je správně pěstovat, abyste z jediné rostliny sklidili celý košík plodů.

Celý článek