Maso v těstě

Pečete rádi, ale nejste na sladké? Upečte si třeba slaný masový koláč či šáteček, nebo do těsta zabalte celou chutnou pečínku. V chladném podzimním počasí přijde víc než vhod.

Slavnostní hovězí Wellington

  • 1,5 kg hovězí svíčkové, očištěné a svázané
  • sůl a černý pepř
  • 2 lžíce oleje
  • 45 g másla
  • 1 nadrobno nakrájená malá cibule
  • 250 g nadrobno nakrájených hub
  • 175 g hladké játrové paštiky
  • 400 g hotového listového těsta
  • 1 vejce

Na omáčku:

  • 30 g másla
  • 1 nadrobno nakrájená šalotka
  • 350 g nakrájených hub
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce nakrájené petrželky
  • 1 lžička nakrájeného čerstvého tymiánu
  • sůl, pepř

Můžete použít i vepřovou panenku

Maso opepřete a na velké pánvi na oleji zprudka opečte ze všech stran dohněda. Dejte ho do pekáče a pečte v troubě předehřáté na 220 °C po dobu 25–40 minut, podle toho, jak chcete, aby bylo propečené. Nechte ho úplně vychladnout.
Mezitím rozehřejte v pánvi máslo, přidejte cibuli a houby a 3 minuty míchejte a smažte, až zvláční. Zvyšte teplotu a smažte, až se odpaří všechna tekutina. Směs dejte do mísy a nechte zcela vychladnout. Pak k houbové směsi přidejte paštiku, osolte, opepřete a dobře promíchejte.

300 g listového těsta vyválejte na obdélník 30 x 40 cm. Uprostřed ho potřete polovinou houbové směsi, po stranách nechte 10 cm volných. Z masa odstraňte provázek, položte ho na směs a přikryjte zbylou směsí. Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem. Z kratších stran přeložte těsto přes maso. Pak přeložte i delší strany a balíček otočte švem dolů. Potřete rozšlehaným vejcem. Ze zbylého vyváleného těsta vykrájejte 5 mm proužky. Křížem je poklaďte přes balíček a pak potřete rozšlehaným vejcem.

Pečte v troubě předehřáté na 220 °C asi 45 minut, až těsto zezlátne a bude křupavé. Nechte asi 10 minut stát a pak nakrájejte na plátky.

Podávejte s houbovou omáčkou: V kastrůlku rozehřejte máslo, přidejte šalotku a smažte 2 minuty, až zvláční. Přidejte na plátky nakrájené houby a smažte 5 minut. Vlijte hovězí vývar a asi 5 minut zlehka povařte. Přidejte petrželku, tymián, osolte a opepřete podle chuti.

 

 


Kuřecí páj

  • 1 kuře
  • 1,25 l kuřecího vývaru
  • 1 cibule rozkrájená na čtvrtky
  • 1 řapík celeru nakrájený na silné plátky
  • kousek kůry a šťáva z 1 citronu
  • 2 mrkve
  • 2 lojovité brambory, oloupané a rozkrojené na čtvrtky
  • 45 g másla
  • 45 g hladké mouky
  • sůl, pepř
  • 125 g zmrazeného hrášku
  • 175 g hotového křehkého těsta
  • 1 rozšlehané vejce na potření
  • Zeleninu můžete obměňovat podle sezóny

Kuře, vývar, cibuli, celer a citronovou kůru dejte do velkého hrnce. Přiveďte k varu, přikryjte a zlehka povařte 30 minut. Přidejte mrkve a brambory, přikryjte a vařte ještě asi 20 minut, až bude zelenina i kuře uvařené. Zeleninu vyjměte, kuře nechte ve vývaru vychladnout. Pak z něj oberte maso a nakrájejte na kostičky. Zeleninu také nakrájejte. Z vývaru seberte tuk, pak odměřte 600 ml a přiveďte k varu. V kastrůlku rozehřejte máslo, zaprašte moukou a míchejte asi 1 minutu.

Vmíchejte horký vývar, za stálého šlehání přiveďte k varu a míchejte, až omáčka zhoustne. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Do omáčky vmíchejte kuře, nakrájenou zeleninu a hrášek, nechte vychladnout. Na pomoučeném válu vyválejte těsto, vykrojte pokličku (podle zapékací formy), směs naplňte do formy a přikryjte těstem. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 190 °C asi 30 minut do zlatohněda. Podávejte horký.

 


Koláč s vepřovým masem

  • Máslo na vymazání formy
  • 2 x 500 g hotového listového těsta
  • 350 g mletého vepřového masa
  • sůl, pepř
  • 2 oloupaná a nastrouhaná jablka
  • 2 najemno nasekané cibule
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžíce sušeného tymiánu
  • 16 silných plátků dušené šunky
  • 4 lžíce dijonské hořčice
  • 2 rozšlehaná vejce

Troubu předehřejte na 190 °C. Máslem vymažte dortovou formu. Těsto vyválejte a vykrojte z něj dvě kulaté části (podle formy) a pruh široký tak, jak je forma vysoká. Těstem vyložte formu, „pokličku“ z těsta dejte zatím stranou.

Mleté vepřové maso osolte a opepřete podle chuti, smíchejte s jablky, cibulí, kmínem a tymiánem a rozdělte na 4 díly. Do formy navrstvěte čtvrtinu těsta, pokryjte 4 plátky šunky a potřete lžící hořčice. Takto pokračujte s dalšími vrstvami.

Navrchu uzavřete koláč těstem a potřete ho rozšlehaným vejcem. Do středu koláče udělejte otvor, kterým bude unikat pára. Pečte asi 50 minut. Nechte 15 minut chladnout ve formě a pak uvolněte boky a nechte koláč zcela vychladnout.

 


Hovězí empanadas

  • 450 g hladké či polohrubé mouky
  • 225 g másla nakrájeného na kostičky
  • 2 vejce
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • špetka soli
  • 450 g zadního hovězího
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžička sušeného oregána
  • 1 lžička kmínu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 velká červená paprika
  • 3 cibule
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • sůl a pepř
  • vejce na potření

Z mouky, soli a másla vypracujte drobenku. Přidejte 1 vejce a ocet a pak postupně asi 2 lžíce studené vody, až vznikne nelepivé těsto. Těsto propracujte dohladka a dejte do lednice na půl hodiny odpočinout.

Maso nakrájejte na proužky, a poté na kostičky. Cibuli i papriku nadrobno nasekejte a česnek nastrouhejte najemno. Na oleji osmahněte cibuli dozlatova a poté opečte česnek a papriky a nakonec přidejte a orestujte maso. Osolte, opepřete, zasypte kmínem a orgánem a duste, než maso změkne. Směs poté nechte vychladnout a poté do ní přimíchejte nadrobno nakrájené vejce natvrdo a olivy. Podle potřeby ještě dochuťte solí či pepřem.

Z těsta vykrájejte kola, naplňte masovou směsí, přeložte napůl a konce dobře spojte. Potřete rozšlehaným vejcem. Pečte ve vyhřáté troubě na 175 °C asi 25–30 minut.

 


Pirohy z kynutého těsta

Na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • půl lžičky soli
  • 1 vejce
  • 70 g tuku
  • 250 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • vejce na potření

Na náplň:

  • 250 g mletého vepřového masa
  • 250 g mletého hovězího masa
  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 2 vařená vejce
  • 1 šálek hovězího vývaru
  • sůl, pepř

Z trochy vlažného mléka, droždí, cukru a lžíce mouky připravte kvásek a nechte ho vzejít. Přidejte k prosáté mouce, přilijte zbylé vlažné mléko, vejce a tuk a vypracujte hladké těsto. Nechte asi hodinu kynout. Mezitím si připravte náplň. Smíchejte oba druhy mletého masa, osolte, opepřete a přidejte 2 lžíce na másle osmažené cibulky. Vmíchejte dvě natvrdo uvařená a posekaná vejce, přilijte půl šálku hovězího vývaru a dobře promíchejte.

Vykynuté těsto vyválejte na půl centimetru silný plát a vykrajujte z něj kolečka. Doprostřed každého dejte náplň, přeložte napůl a okraje pevně spojte. Naskládejte na plech, potřete rozšlehaným vejcem a nechte ještě chvíli kynout. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.

 


Masový závin

  • 300 g listového těsta
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 2 krajíce toustového chleba
  • 1 balení plátkového sýru
  • 2 vejce
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 3 lžíce strouhanky
  • 1 lžíce mléka
  • 1 lžička mletého pepře
  • sůl

Toustový chléb rozmočte v mléku, přidejte mleté maso, vejce, hořčici, pepř a sůl. Směs dobře promíchejte. Na pomoučeném vále rozválejte listové těsto na obdélník, potřete jej masovou směsí, na masovou směs rozložte plátkový sýr a vše posypte strouhankou. Listové těsto s masovou směsí opatrně zaviňte a přendejte na plech s pečicím papírem. Závin potřete žloutkem. Pečte jej 45 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Batikované aplikace na polštáře

Batikované aplikace na polštáře

Baví vás práce s textilem? Vyzkoušejte si techniku šité batiky a vyrobte si třeba pěkné povlaky na polštáře. S naším návodem to hravě zvládnete.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.