Nejlepší pomazánky na chlebíčky

Vánoční a silvestrovské menu se neobejde bez chlebíčků a jednohubek, a ty zas bez dobré pomazánky. Vyberte si z osvědčených receptů a připravte návštěvám skvělé pohoštění.


Lososová se sýrem

Budete potřebovat:

  • 50 g másla
  • 200 g lososa ve vlastní šťávě
  • 50 g tvrdého sýra
  • trochu smetany
  • 1 lžíci koňaku
  • mletý bílý pepř
  • sůl

Máslo utřete, smíchejte s rozmělněným lososem, přidejte nastrouhaný sýr a podle potřeby smetanu. Na konec vmíchejte koňak, mletý pepř a podle chuti osolte.


Tvarohová s česnekem

Budete potřebovat:

  • 150 g jemného tvarohu (žervé nebo lučina)
  • trochu mléka
  • 3 až 4 stroužky česneku
  • špetku cukru
  • sůl
  • 1 lžíci majonézy (nemusí být)
  • 40 g vlašských ořechů (nemusí být)

Tvaroh utřete (můžete přidat majonézu), a pokud bude pomazánka příliš hustá, zřeďte ji trochou mléka. Přidejte prolisovaný česnek a popřípadě nadrobno rozdrcené vlašské ořechy. Dochuťte špetkou cukru a solí.


Sardinková

Budete potřebovat:

  • 1 krabičku sardinek v oleji
  • 40 g taveného sýra
  • 30 g másla
  • 1 až 2 lžíce hořčice
  • 1 cibuli
  • sůl
  • pepř
  • citronovou šťávu

Utřete máslo se sýrem, přidejte sardinky a hořčici a rozmixujte. Nakonec dochuťte nadrobno nakrájenou cibulí, solí, pepřem a popřípadě citronovou šťávou. Promíchejte.


Budapešťská

Budete potřebovat:

  • 100 g másla
  • 100 g měkkého tvarohu
  • sůl
  • sladkou a pálivou mletou papriku
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • 1 malou cibuli
  • 1/2 červené papriky

Máslo utřete do pěny, přidejte tvaroh, sůl, mletou papriku a prolisovaný česnek. Směs důkladně vymíchejte dohladka. Nakonec přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a papriku a promíchejte.


Liptovská

Budete potřebovat

  • 50 g másla
  • 1 cibuli
  • 1 pórek
  • 1 ančovičku
  • 1 lžičku kaparů
  • ½ chilli papričky
  • 200 g brynzy nebo ricotty
  • ½ lžičky dijonské hořčice
  • ½ lžičky sladké papriky
  • 50 g nastrouhaného sýr parmazánu

Máslo nechte změknout při pokojové teplotě. Cibuli, pórek, ančovičku a kapary nakrájejte nadrobno. Z pórku ponechte jen bílou část, rozkrojte ji podélně na poloviny, omyjte a rovněž nakrájejte nadrobno. Ančovičku, kapary a chilli papričku zbavenou semínek najemno nasekejte. Brynzu (či ricottu) promíchejte s máslem, hořčicí a mletou paprikou. Přidejte zbytek ingrediencí, nastrouhaný sýr a vše vyšlehejte elektrickým šlehačem na hladký krém.


Z uzeného lososa

Budete potřebovat:

  • 250 g smetanového sýra
  • ½ šálku řeckého jogurtu
  • šťávu z poloviny citronu
  • 1 lžičku nastrouhaného křenu
  • 1 lžičku worcestrové omáčky
  • 200 g uzeného lososa
  • 2 na jemno nakrájené cibule
  • 1 lžíci čerstvě nasekaného kopru
  • sůl, pepř

Všechny uvedené ingredience vložte do mixéru a zhruba minutu je mixujte. Poté nechte minimálně hodinu odpočinout v lednici a můžete podávat.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Sladká chuť jablek

Sladká chuť jablek

Jablečné moučníky se skvěle hodí k čaji i kávě, můžete si je dát k snídani nebo jako sladkou svačinku. Vyberte si z klasických a vyzkoušených receptů.

Celý článek

Houbová klasika

Houbová klasika

Také s chutí vyrážíte do lesa na houby, a ještě raději z nich připravujete osvědčené pochoutky? Pokud vám už dochází inspirace, vyberte si z těchto osvědčených receptů.

Celý článek

Oblíbené mleté maso

Oblíbené mleté maso

Pokrmy z mletého masa jsou jednoduché na přípravu. Nemusíte je jen smažit, s úspěchem využijete i gril nebo troubu. Zkombinujte je s čerstvou zeleninou a připravte si zdravý oběd či večeři.

Celý článek

Švestkové mlsání

Švestkové mlsání

Není nad výborný kynutý švestkový koláč podle babiččina receptu. Co ale zkusit i něco jiného – třeba koláč obrácený nebo tartaletky z listového těsta. Vyberte si z naší nabídky.

Celý článek

Přečtěte si