3x výborné červené zelí

K pečené kachně i jinému masu nebo k opečeným domácím uzeninám se výborně hodí dušené červené zelí. Připravíte si ho raději s jablky, s brusinkami nebo na moravský způsob?

Dušené červené zelí s jablky

  • 1,2 kg červeného hlávkového zelí
  • 2 jablka
  • 2 cibule
  • 125 ml červeného vína
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce rozinek
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce rybízové zavařeniny
  • 2 ks hřebíčku
  • černý pepř
  • sůl

 

Hlávky zelí překrojte na čtvrtky, vykrojte z nich košťál a nakrájejte je na nudličky. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Rozinky propláchněte teplou vodou. Oloupanou a najemno nakrájenou cibuli osmahněte dorůžova v hrnci na rozpáleném oleji. Přidejte zelí, jablka, rozinky, víno, zavařeninu, hřebíčky, cukr a ocet, osolte, opepřete, promíchejte a na mírném ohni duste pod pokličkou 45–50 minut doměkka. Hotové zelí podle potřeby dochuťte.

 

 

Červené zelí s brusinkami

  • 1 kg červeného zelí 1
  • 2 cibule
  • 250 ml červeného vína
  • 1 lžíce oleje
  • 3 lžíce brusinkového kompotu
  • 2 lžíce jablečného octa
  • cukr (podle chuti)
  • černý pepř
  • sůl

 

Zelnou hlávku nakrájejte na čtvrtiny, vykrojte košťál a zelí nakrájejte na jemné nudličky.

Oloupanou a drobně nakrájenou cibuli zpěňte v kastrolu na oleji, přidejte nakrájené zelí, přilijte ocet a podlijte vínem. Promíchejte, ochuťte solí, pepřem a cukrem a duste pod pokličkou na mírném ohni asi 40 minut doměkka. Na závěr měkké zelí dochuťte cukrem a vmíchejte do něj brusinkový kompot.

 

 

Lahodné moravské červené zelí

  • 1 kg červeného hlávkového zelí
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 5–6 lžic cukru
  • 2–3 lžičky soli
  • ocet
  • 1 brambor

Oloupanou cibuli nakrájenou na kostičky osmahněte na másle a přidejte nadrobno nakrájené zelí, zalijte vodou, tak aby bylo zelí zakryté, přidejte cukr a sůl a nechte dusit. Během dušení občas promíchejte a přilijte vodu. Když je zelí měkké a vody třetina i méně, nastrouhejte najemno brambor a vmíchejte ho postupně do zelí. Nakonec vše dochuťte octem a podle potřeby dosolte či oslaďte.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

3 recepty na skvělé letní osvěžení

3 recepty na skvělé letní osvěžení

Horké počasí si přímo žádá zvýšený pitný režim a pořádné osvěžení. Vyzkoušejte třeba domácí limoncello nebo levandulovou limonádu! Nebo je libo něco ostřejšího? A co třeba vodka s levandulí?

Celý článek