3x výborné červené zelí

K pečené kachně i jinému masu nebo k opečeným domácím uzeninám se výborně hodí dušené červené zelí. Připravíte si ho raději s jablky, s brusinkami nebo na moravský způsob?

Dušené červené zelí s jablky

  • 1,2 kg červeného hlávkového zelí
  • 2 jablka
  • 2 cibule
  • 125 ml červeného vína
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce rozinek
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce rybízové zavařeniny
  • 2 ks hřebíčku
  • černý pepř
  • sůl

 

Hlávky zelí překrojte na čtvrtky, vykrojte z nich košťál a nakrájejte je na nudličky. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Rozinky propláchněte teplou vodou. Oloupanou a najemno nakrájenou cibuli osmahněte dorůžova v hrnci na rozpáleném oleji. Přidejte zelí, jablka, rozinky, víno, zavařeninu, hřebíčky, cukr a ocet, osolte, opepřete, promíchejte a na mírném ohni duste pod pokličkou 45–50 minut doměkka. Hotové zelí podle potřeby dochuťte.

 

 

Červené zelí s brusinkami

  • 1 kg červeného zelí 1
  • 2 cibule
  • 250 ml červeného vína
  • 1 lžíce oleje
  • 3 lžíce brusinkového kompotu
  • 2 lžíce jablečného octa
  • cukr (podle chuti)
  • černý pepř
  • sůl

 

Zelnou hlávku nakrájejte na čtvrtiny, vykrojte košťál a zelí nakrájejte na jemné nudličky.

Oloupanou a drobně nakrájenou cibuli zpěňte v kastrolu na oleji, přidejte nakrájené zelí, přilijte ocet a podlijte vínem. Promíchejte, ochuťte solí, pepřem a cukrem a duste pod pokličkou na mírném ohni asi 40 minut doměkka. Na závěr měkké zelí dochuťte cukrem a vmíchejte do něj brusinkový kompot.

 

 

Lahodné moravské červené zelí

  • 1 kg červeného hlávkového zelí
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 5–6 lžic cukru
  • 2–3 lžičky soli
  • ocet
  • 1 brambor

Oloupanou cibuli nakrájenou na kostičky osmahněte na másle a přidejte nadrobno nakrájené zelí, zalijte vodou, tak aby bylo zelí zakryté, přidejte cukr a sůl a nechte dusit. Během dušení občas promíchejte a přilijte vodu. Když je zelí měkké a vody třetina i méně, nastrouhejte najemno brambor a vmíchejte ho postupně do zelí. Nakonec vše dochuťte octem a podle potřeby dosolte či oslaďte.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek

Bylinky proti jarní únavě

Bylinky proti jarní únavě

Cítíte se unavení a bez energie? Na vině může být málo odpočinku, špatné trávení i nedostatek vitaminů. S většinou těchto neduhů pomohou bylinky, jen stačí vědět které.

Celý článek