3x výborné červené zelí

K pečené kachně i jinému masu nebo k opečeným domácím uzeninám se výborně hodí dušené červené zelí. Připravíte si ho raději s jablky, s brusinkami nebo na moravský způsob?

Dušené červené zelí s jablky

  • 1,2 kg červeného hlávkového zelí
  • 2 jablka
  • 2 cibule
  • 125 ml červeného vína
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce rozinek
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce rybízové zavařeniny
  • 2 ks hřebíčku
  • černý pepř
  • sůl

 

Hlávky zelí překrojte na čtvrtky, vykrojte z nich košťál a nakrájejte je na nudličky. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Rozinky propláchněte teplou vodou. Oloupanou a najemno nakrájenou cibuli osmahněte dorůžova v hrnci na rozpáleném oleji. Přidejte zelí, jablka, rozinky, víno, zavařeninu, hřebíčky, cukr a ocet, osolte, opepřete, promíchejte a na mírném ohni duste pod pokličkou 45–50 minut doměkka. Hotové zelí podle potřeby dochuťte.

 

 

Červené zelí s brusinkami

  • 1 kg červeného zelí 1
  • 2 cibule
  • 250 ml červeného vína
  • 1 lžíce oleje
  • 3 lžíce brusinkového kompotu
  • 2 lžíce jablečného octa
  • cukr (podle chuti)
  • černý pepř
  • sůl

 

Zelnou hlávku nakrájejte na čtvrtiny, vykrojte košťál a zelí nakrájejte na jemné nudličky.

Oloupanou a drobně nakrájenou cibuli zpěňte v kastrolu na oleji, přidejte nakrájené zelí, přilijte ocet a podlijte vínem. Promíchejte, ochuťte solí, pepřem a cukrem a duste pod pokličkou na mírném ohni asi 40 minut doměkka. Na závěr měkké zelí dochuťte cukrem a vmíchejte do něj brusinkový kompot.

 

 

Lahodné moravské červené zelí

  • 1 kg červeného hlávkového zelí
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 5–6 lžic cukru
  • 2–3 lžičky soli
  • ocet
  • 1 brambor

Oloupanou cibuli nakrájenou na kostičky osmahněte na másle a přidejte nadrobno nakrájené zelí, zalijte vodou, tak aby bylo zelí zakryté, přidejte cukr a sůl a nechte dusit. Během dušení občas promíchejte a přilijte vodu. Když je zelí měkké a vody třetina i méně, nastrouhejte najemno brambor a vmíchejte ho postupně do zelí. Nakonec vše dochuťte octem a podle potřeby dosolte či oslaďte.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek

Bylinky pro zdravé srdce

Bylinky pro zdravé srdce

Naše srdce si zaslouží péči, aby zůstalo dlouho zdravé a silné. Potřebuje správnou výživu a pravidelný pohyb. Kdo mu chce ještě přilepšit, může využít péči léčivých rostlin.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek