3x výborné červené zelí

K pečené kachně i jinému masu nebo k opečeným domácím uzeninám se výborně hodí dušené červené zelí. Připravíte si ho raději s jablky, s brusinkami nebo na moravský způsob?

Dušené červené zelí s jablky

  • 1,2 kg červeného hlávkového zelí
  • 2 jablka
  • 2 cibule
  • 125 ml červeného vína
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce rozinek
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce rybízové zavařeniny
  • 2 ks hřebíčku
  • černý pepř
  • sůl

 

Hlávky zelí překrojte na čtvrtky, vykrojte z nich košťál a nakrájejte je na nudličky. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Rozinky propláchněte teplou vodou. Oloupanou a najemno nakrájenou cibuli osmahněte dorůžova v hrnci na rozpáleném oleji. Přidejte zelí, jablka, rozinky, víno, zavařeninu, hřebíčky, cukr a ocet, osolte, opepřete, promíchejte a na mírném ohni duste pod pokličkou 45–50 minut doměkka. Hotové zelí podle potřeby dochuťte.

 

 

Červené zelí s brusinkami

  • 1 kg červeného zelí 1
  • 2 cibule
  • 250 ml červeného vína
  • 1 lžíce oleje
  • 3 lžíce brusinkového kompotu
  • 2 lžíce jablečného octa
  • cukr (podle chuti)
  • černý pepř
  • sůl

 

Zelnou hlávku nakrájejte na čtvrtiny, vykrojte košťál a zelí nakrájejte na jemné nudličky.

Oloupanou a drobně nakrájenou cibuli zpěňte v kastrolu na oleji, přidejte nakrájené zelí, přilijte ocet a podlijte vínem. Promíchejte, ochuťte solí, pepřem a cukrem a duste pod pokličkou na mírném ohni asi 40 minut doměkka. Na závěr měkké zelí dochuťte cukrem a vmíchejte do něj brusinkový kompot.

 

 

Lahodné moravské červené zelí

  • 1 kg červeného hlávkového zelí
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 5–6 lžic cukru
  • 2–3 lžičky soli
  • ocet
  • 1 brambor

Oloupanou cibuli nakrájenou na kostičky osmahněte na másle a přidejte nadrobno nakrájené zelí, zalijte vodou, tak aby bylo zelí zakryté, přidejte cukr a sůl a nechte dusit. Během dušení občas promíchejte a přilijte vodu. Když je zelí měkké a vody třetina i méně, nastrouhejte najemno brambor a vmíchejte ho postupně do zelí. Nakonec vše dochuťte octem a podle potřeby dosolte či oslaďte.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Rostliny, které kvetou v zimě

Rostliny, které kvetou v zimě

Nejen tradiční hvězda, hyacint či vánoční kaktus se mohou stát ozdobou obývacího pokoje a potěšit vás v zimě. Rostlin, které kvetou právě v této době, najdete mnohem více.

Celý článek

Přeslička: na hojení ran

Přeslička: na hojení ran

Přesličky patří mezi velmi staré druhy. Nerozmnožují se semeny a nenajdete u nich ani typické květy, jde o rostliny výtrusné. Setkat se můžete se třemi zástupci – přesličkou rolní, bahenní a lesní.

Celý článek

Pozor na psí nadváhu

Pozor na psí nadváhu

Nejen lidem, ale i našim čtyřnohým kamarádům škodí obezita. Způsobuje jim vážné zdravotní potíže a zkracuje jim život. Jak je udržet štíhlé a fit?

Celý článek

Přečtěte si

Dům postavený z příběhů

Dům postavený z příběhů

www.chatar-chalupar.cz

Renata Bernardi pořádá už několik let hojně navštěvované semináře o tvorbě přirozeného, harmonického a účelného bydlení. Můžete jí věřit, vše má vyzkoušeno doslova na vlastní kůži.

Nádobí na indukci

Nádobí na indukci

www.peknebydleni.cz

Pokud jste ještě nikdy nevařili v kvalitním nádobí, s indukční varnou deskou máte jedinečnou příležitost ke změně – pořiďte si nové vhodné hrnce a pánve, které vám zajistí dokonalý výsledek.