Bramborové přílohy

Naši kuchyni bychom si bez nich už asi nedokázali představit. Brambory jsou univerzální surovinou, ze které lze připravit cokoli – například výborné přílohy k masu.

Bramborové knedlíky

Budete potřebovat

  • 1 kg brambor varného typu C
  • asi 350 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžíci octa
  • 1 lžičku soli

Brambory oloupejte, uvaříte v osolené vodě, sceďte, přisypte asi polovinu mouky a rozšťouchejte je. Nechte chvíli zchladnout, přidejte vejce, ocet a zbytek mouky s práškem do pečiva. Na vále vypracujte těsto, které by nemělo moc lepit. Vytvarujte 4 válečky a vařte v páře 20 minut.

 

Bramborové noky

Budete potřebovat

  • 200 g syrových brambor
  • 150 g vařených brambor
  • 2 vejce
  • 1 malou cibuli
  • 100 ml mléka
  • 250 g hrubé mouky
  • sůl

Dejte vařit vodu. Vejce rozšlehejte v mléce. Brambory – syrové a vařené – a cibuli nastrouhejte nebo rozmixujte a promíchejte s mléčnou směsí. Pak postupně vmíchejte mouku a trochu soli. Lžící vykrajujte noky, vhazujte je do osolené vody a vařte asi 6 minut. Podávejte k dušenému masu nebo k zelenině, nebo podobně jako bramborové knedlíky se zelím a smaženou cibulkou.

 

Kynutý bramborák

Budete potřebovat

  • 500 g syrových brambor
  • 500 g vařených brambor
  • 100 g hladké mouky
  • 1–2 vejce
  • 50 g droždí
  • 1 kostku cukru
  • sůl
  • 125 ml mléka
  • 2 stroužky česneku
  • majoránku
  • pepř
  • tuk

Syrové brambory oloupejte a nastrouhejte, k nim přistrouhejte studené vařené brambory, přidejte prolisovaný česnek, koření, sůl, vejce, droždí vykynuté s kostkou cukru v mléce a s moukou zadělejte těsto. Pekáček vymažte tukem, těsto do něj rozetřete a nechte hodinu kynout. Pak ještě pomastěte povrch bramboráku a upečte dozlatV hlavní roli dýněova v horké troubě.

 

Bramborové klouzáky

Budete potřebovat

  • 1 kg brambor
  • sůl
  • vejce
  • 100 g hrubé mouky
  • 60 g strouhanky
  • tuk na omaštění
  • smažená cibulka k podávání

Dejte vařit vodu. Syrové brambory oloupejte, nastrouhejte, vymačkejte z nich vodu a slijte ji. Vmíchejte vejce, sůl, mouku a strouhanku a vypracujte těsto. Lžící namáčenou do horké vody vykrajujte noky a vkládejte je do vroucí osolené vody. Vařte 8–10 minut, poté omastěte a podávejte s osmaženou cibulkou, například s uzeným masem a kysaným zelím.

 

Bramborové krokety

Budete potřebovat

  • 200 g brambor
  • 50 g hrubé mouky
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce smetany
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • sušený česnek

Předem ve slupce uvařené oloupané a zchladlé brambory nastrouhejte na hrubém struhadle, ochuťte solí a pepřem, špetkou muškátového oříšku a česneku, zjemněte žloutkem a lžící sladké smetany. Dobře promíchejte a zahustěte hrubou moukou. Nechte několik minut odpočinout. Pak lžící vykrajujte stejné kousky, dejte do strouhanky a rychle rukama vytvořte kuličky a z nich válečky či jiné tvary. Válečky ihned vkládejte do vyšší vrstvy horkého oleje a smažte asi 5 minut dozlatova.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Srdíčko z vřesu

Srdíčko z vřesu

Vřes můžete mít doma v truhlíku za oknem nebo si s ním zkrášlit třeba zápraží. Několik snítek upravených do tvaru srdce vám může také ozdobit vchodové dveře.

Celý článek

Březový věnec s bobulemi

Březový věnec s bobulemi

Barevné zralé bobule krásně kontrastují se zelenými listy. Využijte toho při výrobě jednoduchého věnce, na jehož výrobu si materiál snadno nasbíráte v přírodě.

Celý článek

Síťované čepce Lenky Macečkové

Síťované čepce Lenky Macečkové

Pracuje jako zdravotní sestřička, ale na Valašsku se proslavila díky síťovaným čepcům. Lenku Macečkovou zaujala technika síťování natolik, že sama pátrala po tom, jak takový čepec ke kroji vyrobit. Dnes učí tuto techniku další zájemce. Je držitelkou certifikátu Pravé valašské, ocenění Mistr rukodělné výroby Zlínského kraje a Nositel tradice lidového řemesla.

Celý článek

Přečtěte si

Na statku v České Kanadě

Na statku v České Kanadě

www.chatar-chalupar.cz

Projíždíte-li Radíkovem, nemůžete si nevšimnout krásně opraveného statku se zdobenými zelenobílými vraty. Srdce každého milovníka dobře udělaných rekonstrukcí však zaplesá i uvnitř.

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

Rodinný dům jako hlediště do krajiny

www.peknebydleni.cz

Zdálo by se, že u bydlení nás už nic nemůže překvapit. Mění se sice technologie konstrukcí, vyvíjí se životní styl, zdokonalují se domácí spotřebiče, ale podstata zůstává stejná, stále potřebujeme prostory pro spaní, hygienu, vaření a stolování, odpočinek a vzájemnou komunikaci. Ale všechno může vypadat i jinak…