Bramborové přílohy

Naši kuchyni bychom si bez nich už asi nedokázali představit. Brambory jsou univerzální surovinou, ze které lze připravit cokoli – například výborné přílohy k masu.

Bramborové knedlíky

Budete potřebovat

  • 1 kg brambor varného typu C
  • asi 350 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžíci octa
  • 1 lžičku soli

Brambory oloupejte, uvaříte v osolené vodě, sceďte, přisypte asi polovinu mouky a rozšťouchejte je. Nechte chvíli zchladnout, přidejte vejce, ocet a zbytek mouky s práškem do pečiva. Na vále vypracujte těsto, které by nemělo moc lepit. Vytvarujte 4 válečky a vařte v páře 20 minut.

 

Bramborové noky

Budete potřebovat

  • 200 g syrových brambor
  • 150 g vařených brambor
  • 2 vejce
  • 1 malou cibuli
  • 100 ml mléka
  • 250 g hrubé mouky
  • sůl

Dejte vařit vodu. Vejce rozšlehejte v mléce. Brambory – syrové a vařené – a cibuli nastrouhejte nebo rozmixujte a promíchejte s mléčnou směsí. Pak postupně vmíchejte mouku a trochu soli. Lžící vykrajujte noky, vhazujte je do osolené vody a vařte asi 6 minut. Podávejte k dušenému masu nebo k zelenině, nebo podobně jako bramborové knedlíky se zelím a smaženou cibulkou.

 

Kynutý bramborák

Budete potřebovat

  • 500 g syrových brambor
  • 500 g vařených brambor
  • 100 g hladké mouky
  • 1–2 vejce
  • 50 g droždí
  • 1 kostku cukru
  • sůl
  • 125 ml mléka
  • 2 stroužky česneku
  • majoránku
  • pepř
  • tuk

Syrové brambory oloupejte a nastrouhejte, k nim přistrouhejte studené vařené brambory, přidejte prolisovaný česnek, koření, sůl, vejce, droždí vykynuté s kostkou cukru v mléce a s moukou zadělejte těsto. Pekáček vymažte tukem, těsto do něj rozetřete a nechte hodinu kynout. Pak ještě pomastěte povrch bramboráku a upečte dozlatV hlavní roli dýněova v horké troubě.

 

Bramborové klouzáky

Budete potřebovat

  • 1 kg brambor
  • sůl
  • vejce
  • 100 g hrubé mouky
  • 60 g strouhanky
  • tuk na omaštění
  • smažená cibulka k podávání
Dejte vařit vodu. Syrové brambory oloupejte, nastrouhejte, vymačkejte z nich vodu a slijte ji. Vmíchejte vejce, sůl, mouku a strouhanku a vypracujte těsto. Lžící namáčenou do horké vody vykrajujte noky a vkládejte je do vroucí osolené vody. Vařte 8–10 minut, poté omastěte a podávejte s osmaženou cibulkou, například s uzeným masem a kysaným zelím.

 

Bramborové krokety

Budete potřebovat

  • 200 g brambor
  • 50 g hrubé mouky
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce smetany
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • sušený česnek

Předem ve slupce uvařené oloupané a zchladlé brambory nastrouhejte na hrubém struhadle, ochuťte solí a pepřem, špetkou muškátového oříšku a česneku, zjemněte žloutkem a lžící sladké smetany. Dobře promíchejte a zahustěte hrubou moukou. Nechte několik minut odpočinout. Pak lžící vykrajujte stejné kousky, dejte do strouhanky a rychle rukama vytvořte kuličky a z nich válečky či jiné tvary. Válečky ihned vkládejte do vyšší vrstvy horkého oleje a smažte asi 5 minut dozlatova.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek