Bramborové přílohy

Naši kuchyni bychom si bez nich už asi nedokázali představit. Brambory jsou univerzální surovinou, ze které lze připravit cokoli – například výborné přílohy k masu.

Bramborové knedlíky

Budete potřebovat

  • 1 kg brambor varného typu C
  • asi 350 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžíci octa
  • 1 lžičku soli

Brambory oloupejte, uvaříte v osolené vodě, sceďte, přisypte asi polovinu mouky a rozšťouchejte je. Nechte chvíli zchladnout, přidejte vejce, ocet a zbytek mouky s práškem do pečiva. Na vále vypracujte těsto, které by nemělo moc lepit. Vytvarujte 4 válečky a vařte v páře 20 minut.

 

Bramborové noky

Budete potřebovat

  • 200 g syrových brambor
  • 150 g vařených brambor
  • 2 vejce
  • 1 malou cibuli
  • 100 ml mléka
  • 250 g hrubé mouky
  • sůl

Dejte vařit vodu. Vejce rozšlehejte v mléce. Brambory – syrové a vařené – a cibuli nastrouhejte nebo rozmixujte a promíchejte s mléčnou směsí. Pak postupně vmíchejte mouku a trochu soli. Lžící vykrajujte noky, vhazujte je do osolené vody a vařte asi 6 minut. Podávejte k dušenému masu nebo k zelenině, nebo podobně jako bramborové knedlíky se zelím a smaženou cibulkou.

 

Kynutý bramborák

Budete potřebovat

  • 500 g syrových brambor
  • 500 g vařených brambor
  • 100 g hladké mouky
  • 1–2 vejce
  • 50 g droždí
  • 1 kostku cukru
  • sůl
  • 125 ml mléka
  • 2 stroužky česneku
  • majoránku
  • pepř
  • tuk

Syrové brambory oloupejte a nastrouhejte, k nim přistrouhejte studené vařené brambory, přidejte prolisovaný česnek, koření, sůl, vejce, droždí vykynuté s kostkou cukru v mléce a s moukou zadělejte těsto. Pekáček vymažte tukem, těsto do něj rozetřete a nechte hodinu kynout. Pak ještě pomastěte povrch bramboráku a upečte dozlatV hlavní roli dýněova v horké troubě.

 

Bramborové klouzáky

Budete potřebovat

  • 1 kg brambor
  • sůl
  • vejce
  • 100 g hrubé mouky
  • 60 g strouhanky
  • tuk na omaštění
  • smažená cibulka k podávání

Dejte vařit vodu. Syrové brambory oloupejte, nastrouhejte, vymačkejte z nich vodu a slijte ji. Vmíchejte vejce, sůl, mouku a strouhanku a vypracujte těsto. Lžící namáčenou do horké vody vykrajujte noky a vkládejte je do vroucí osolené vody. Vařte 8–10 minut, poté omastěte a podávejte s osmaženou cibulkou, například s uzeným masem a kysaným zelím.

 

Bramborové krokety

Budete potřebovat

  • 200 g brambor
  • 50 g hrubé mouky
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce smetany
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • sušený česnek

Předem ve slupce uvařené oloupané a zchladlé brambory nastrouhejte na hrubém struhadle, ochuťte solí a pepřem, špetkou muškátového oříšku a česneku, zjemněte žloutkem a lžící sladké smetany. Dobře promíchejte a zahustěte hrubou moukou. Nechte několik minut odpočinout. Pak lžící vykrajujte stejné kousky, dejte do strouhanky a rychle rukama vytvořte kuličky a z nich válečky či jiné tvary. Válečky ihned vkládejte do vyšší vrstvy horkého oleje a smažte asi 5 minut dozlatova.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Tvůrčí dílny pro školáky aneb Za dveřmi Jedle

Tvůrčí dílny pro školáky aneb Za dveřmi Jedle

Děti, které navštěvují některou ze škol Jedličkova ústavu v Praze, rozvíjejí už od první třídy svou zručnost a fantazii. Pravidelně vždy jednou týdně pracují v textilní, dřevařské, keramické a košíkářské dílně. Výrobky, které během školního roku vzniknou, si často nosí domů. Je ale také možné, že jste na ně narazili, když jste šli kolem Obchůdku Borůvka na pražském Vyšehradě.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.