Bramborové přílohy

Naši kuchyni bychom si bez nich už asi nedokázali představit. Brambory jsou univerzální surovinou, ze které lze připravit cokoli – například výborné přílohy k masu.

Bramborové knedlíky

Budete potřebovat

  • 1 kg brambor varného typu C
  • asi 350 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžíci octa
  • 1 lžičku soli

Brambory oloupejte, uvaříte v osolené vodě, sceďte, přisypte asi polovinu mouky a rozšťouchejte je. Nechte chvíli zchladnout, přidejte vejce, ocet a zbytek mouky s práškem do pečiva. Na vále vypracujte těsto, které by nemělo moc lepit. Vytvarujte 4 válečky a vařte v páře 20 minut.

 

Bramborové noky

Budete potřebovat

  • 200 g syrových brambor
  • 150 g vařených brambor
  • 2 vejce
  • 1 malou cibuli
  • 100 ml mléka
  • 250 g hrubé mouky
  • sůl

Dejte vařit vodu. Vejce rozšlehejte v mléce. Brambory – syrové a vařené – a cibuli nastrouhejte nebo rozmixujte a promíchejte s mléčnou směsí. Pak postupně vmíchejte mouku a trochu soli. Lžící vykrajujte noky, vhazujte je do osolené vody a vařte asi 6 minut. Podávejte k dušenému masu nebo k zelenině, nebo podobně jako bramborové knedlíky se zelím a smaženou cibulkou.

 

Kynutý bramborák

Budete potřebovat

  • 500 g syrových brambor
  • 500 g vařených brambor
  • 100 g hladké mouky
  • 1–2 vejce
  • 50 g droždí
  • 1 kostku cukru
  • sůl
  • 125 ml mléka
  • 2 stroužky česneku
  • majoránku
  • pepř
  • tuk

Syrové brambory oloupejte a nastrouhejte, k nim přistrouhejte studené vařené brambory, přidejte prolisovaný česnek, koření, sůl, vejce, droždí vykynuté s kostkou cukru v mléce a s moukou zadělejte těsto. Pekáček vymažte tukem, těsto do něj rozetřete a nechte hodinu kynout. Pak ještě pomastěte povrch bramboráku a upečte dozlatV hlavní roli dýněova v horké troubě.

 

Bramborové klouzáky

Budete potřebovat

  • 1 kg brambor
  • sůl
  • vejce
  • 100 g hrubé mouky
  • 60 g strouhanky
  • tuk na omaštění
  • smažená cibulka k podávání
Dejte vařit vodu. Syrové brambory oloupejte, nastrouhejte, vymačkejte z nich vodu a slijte ji. Vmíchejte vejce, sůl, mouku a strouhanku a vypracujte těsto. Lžící namáčenou do horké vody vykrajujte noky a vkládejte je do vroucí osolené vody. Vařte 8–10 minut, poté omastěte a podávejte s osmaženou cibulkou, například s uzeným masem a kysaným zelím.

 

Bramborové krokety

Budete potřebovat

  • 200 g brambor
  • 50 g hrubé mouky
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce smetany
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • sušený česnek

Předem ve slupce uvařené oloupané a zchladlé brambory nastrouhejte na hrubém struhadle, ochuťte solí a pepřem, špetkou muškátového oříšku a česneku, zjemněte žloutkem a lžící sladké smetany. Dobře promíchejte a zahustěte hrubou moukou. Nechte několik minut odpočinout. Pak lžící vykrajujte stejné kousky, dejte do strouhanky a rychle rukama vytvořte kuličky a z nich válečky či jiné tvary. Válečky ihned vkládejte do vyšší vrstvy horkého oleje a smažte asi 5 minut dozlatova.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Kaktusy, které přežijí i mráz

Kaktusy, které přežijí i mráz

Téměř v každé zahradě se najdou horká a suchá místa, kde se trvalkám ani letničkám moc nedaří. Proč sem tedy nevysadit rostliny, které mají takové klima rády? Například kaktusy!

Celý článek