Z podzimní sklizně

Připravte si pestré menu s čerstvou podzimní zeleninou a ovocem. Zářivě oranžová dýně, tmavě rudá řepa a červené kuličky hroznového vína se budou na vašem stole krásně vyjímat.


Zapečené těstoviny s dýní, šalvějí a ořechy

Budete potřebovat

  • 400 g těstovin (fusilli, penne, kolínka apod.)
  • sůl
  • 1 dýni (např. Hokkaido)
  • 250 ml smetany
  • 200 g sýru čedar
  • špetku mletého muškátového ořechu
  • čerstvě mletý pepř
  • 100 g vlašských ořechů
  • hrst čerstvých šalvějových listů
  • 100 g strouhaného parmazánu

Dýni oloupejte, zbavte semen, dejte na plech s pečicím papírem a upečte v troubě vyhřáté na 200 °C doměkka. Upečenou dýni rozmačkejte nebo rozmixujte na pyré. Podle chuti ho osolte.
Těstoviny uvařte na skus v osolené vodě. Dýňové pyré rozmíchejte se smetanou a přidejte nastrouhaný čedar. Směs okořeňte, promíchejte s uvařenými těstovinami, dejte do pekáčku, posypte nasekanými ořechy, šalvějí a parmazánem a vložte na 20 minut zapéct do trouby.


Tradiční boršč

Budete potřebovat

  • 300 g hovězího masa (s kostí)
  • 300 g vepřového masa
  • celý pepř, nové koření, bobkový list
  • sádlo nebo olej
  • cibule
  • 2 mrkve, petržel, kousek celeru
  • 1/2 hlávky zelí
  • 3 brambory
  • 2 červené řepy
  • sůl
  • ocet
  • cukr (podle chuti)
  • kysaná smetana k podávání

Maso dejte do hrnce, zalijte vodou, přidejte sůl, kuličky pepře, nového koření a 2 bobkové listy a uvařte silný vývar. Ve větším hrnci na tuku osmahněte cibuli, přidejte oloupanou a nakrájenou kořenovou zeleninu a červenou řepu a orestujte. Přisypte na nudličky nakrájené zelí, zalijte vodou, aby bylo ponořené, a uvařte do poloměkka. Uvařené maso sceďte, vývar přilijte k zelenině a promíchejte. Maso nakrájejte na kostičky a také vložte do polévky. Podle chuti přidejte trochu octa a cukru, případně osolte. Podávejte se lžící kysané smetany.


Koláč s hroznovým vínem

Budete potřebovat

  • 350 g hladké mouky
  • 1 lžičku soli
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 velká vejce
  • 150 g cukru
  • 80 ml mléka
  • 60 ml oleje
  • 4 lžíce másla
  • kůru z 1 citronu
  • vanilkový cukr
  • 500 g červených hroznů bez jader
  • moučkový cukr na posypání

Troubu předehřejte na 175 °C, kulatou koláčovou nebo dortovou formu vyložte pečicím papírem. Mouku smíchejte se solí a práškem do pečiva. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Poté do směsi zašlehejte mléko, olej, rozpuštěné máslo, citronovou kůru a vanilkový cukr. Vmíchejte do suché směsi a do připraveného těsta zamíchejte 2/3 hroznů. Nalijte do formy a vršek koláče poklaďte zbylými hrozny. Pečte asi 50 minut dozlatova (vyzkoušejte špejlí, zda je koláč propečený). Nechte vychladnout. Koláč podávejte posypaný moučkovým cukrem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Zavářky a vložky do polévek

Zavářky a vložky do polévek

Rádi byste vyzkoušeli nějakou novou zavářku do klasického čirého vývaru? Pojďte s námi nahlédnout do moudrých kuchařských knih a inspirujte recepty, které prověřil čas.

Celý článek

Starodávné kynuté koláče

Starodávné kynuté koláče

Chcete umět péct skvělé koláče tak, jak to dokázaly hospodyňky už před více než sto lety? Pak s námi nahlédněte do receptů, podle kterých se to naučily, a vyzkoušejte, jak vám budou chutnat.

Celý článek

Zdravé polévky

Zdravé polévky

Polévky připravené z jarní zeleniny jsou plné vitaminů. Přidejte do nich divoké zelené bylinky nebo třeba jedlé květy a připravte si tak nezapomenutelný kulinářský zážitek.

Celý článek

Přečtěte si

Divočina na zahradě

Divočina na zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Čím víc kolem nás ubývá „divočiny“, tím více po ní toužíme. Přitom si romantiku bažiny, rašeliniště či vřesoviště můžeme užívat nejen v „chaloupce z mechu a kapradí“, ale i v roubence nad náspem okresní silnice.

Proměňte vlastní zahradu na lázně!

Proměňte vlastní zahradu na lázně!

www.floranazahrade.cz

Chcete si udělat radost novým wellness koutkem? Vhodný prostor zdaleka nemusíte vybírat jen v interiéru, privátní lázně se staly velkým tématem i pro zahradní architekty. Ať s klesajícími teplotami tíhnete spíš k otužování, nebo si naopak toužíte prohřát celé tělo, venkovní lázně se mohou stát oblíbeným cílem vašich procházek po zimní zahradě.