Jablka ve starých receptech

Bez jablíček si tradiční českou kuchyni už neumíme představit. Není proto divu, že z nich dobré hospodyňky odjakživa uměly vykouzlit spoustu laskomin. Vyzkoušejte je také!


Livance s jablky

  • 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 150 g hrubé mouky
  • ½ sáčku prášku do pečiva
  • 250 ml mléka
  • 2–3 jablka
  • olej na smažení
  • skořicový cukr na posypání

Žloutky vymíchejte s cukrem téměř doběla, přidejte mouku s práškem do pečiva, mléko a oloupaná, jádřinců zbavená jablka nakrájená na kostky. Těsto promíchejte. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte do těsta. Smažte na rozpáleném oleji z obou stran. Hotové posypejte skořicovým cukrem.

 


Žemlovka s jablky a tvarohem

  • 400 g veky
  • 400 g mléka
  • 300 g měkkého tvarohu
  • 300 g jablek
  • 100 g cukru
  • 1 žloutek
  • 60 g oleje
  • 20 g cukru moučka
  • máslo na vymazání

Ohnivzdornou mísu vymažte olejem. Veku nakrájejte na plátky, pokapejte je mlékem tak, aby byly vlhké, ale ne rozbředlé. Jablka oloupejte a nakrájejte na plátky nebo nastrouhejte na hrubo. Tvaroh rozetřete se žloutkem a cukrem. Do nádoby klaďte střídavě zvlhčenou veku, jablka, utřený tvaroh. Poslední vrstvou musí být plátky veky. Pokapejte je rozpuštěným máslem a zbylým mlékem. Zvolna pečte. V případě potřeby během pečení ještě pokapejte mlékem. Hotovou žemlovku posypejte moučkovým cukrem.

 

Jablkovec podle Marie Janků Sandtnerové

  • 300 g housek (6 kusů)
  • 1/3 l mléka
  • 500 g jablek
  • 60 g cukru
  • skořice
  • 60 g másla
  • 40 g hrozinek
  • 30 g oříšků
  • 1/8 l mléka
  • 1 vejce na zalití
  • 30 g másla
  • 20 g strouhané housky na vymazání.
Housky neb nesypané rohlíky nakrájíme na plátky a navlhčíme mlékem. Dortovou formu neb kastrol vymažeme dobře syrovým máslem a vysypeme strouhanou houskou, načež klademe do ní vrstvu navlhčených housek, vrstvu na plátky nakrájených jablek, posypeme je tlučeným cukrem se skořicí, hrozinkami a sekanými oříšky. Na to dáme opět nakrájené housky, pokapeme máslem, přidáme jablka, tlučený cukr se skořicí, hrozinky a sekané oříšky. Povrch poklademe opět navlhčenou houskou, pokapeme máslem a celek zalijeme trochu mlékem, ve kterém jsme umíchaly 1 vejce, a jablkovec pečeme v mírnější troubě asi 3/4 hod. Mezi pečením jej poléváme ostatním mlékem s míchaným vajíčkem.Před podáváním jej upravíme na mísu a ozdobíme sněhovým krémem.
Krém: Ze 3 bílků ušleháme tuhý sníh a do něho zašleháme po kávových lžičkách 50 g tlučeného prosátého cukru, pak metlu vyndáme a zlehka vařečkou zamícháme 150 g tlučeného cukru. Tuhý krém rozetřeme na jablkovec a rychle jej necháme v horké troubě 2 minuty zarůžovět.

 


Jablkový závin podle Marie Janků Sandtnerové

Těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • málo soli
  • 1/8 l vody
  • 3 kapky octa
  • 1 vejce
  • 20 g sádla

Nádivka:

  • 750 g jablek
  •  100 g strouhané housky
  • 30 g másla
  • 60 g cukru, skořice
  • 1/2 kávové lžičky rumu
  • 60 g másla na potření závinu i plechu
  • 30 g hrozinek
  • 20 g mandlí

Na vál si připravíme prosátou hladkou mouku, uděláme důlek, přilijeme do něho vlahou vodu, ve které jsme rozpustily sádlo, sůl, ocet a umíchaly dobře vejce (řidší těsto). Těsto nejdříve pracujeme nožem a pak rukou tak dlouho, až je měkké, lesklé, tažné a nechytá se ruky ani válu. Pak z těsta uděláme bochánek, na vále jej přikryjeme vlažným kastrolem a necháme1/4 hodiny odpočinouti. Pak položíme těsto na pomoučený ubrus, válečkem je trochu vyválíme, potřeme rozpuštěným máslem a opatrně a tence rukama vytáhneme. Okraje ořízneme ostrým nožem, těsto posypeme na másle usmaženou, vychladlou strouhanou houskou, do poloviny těsto posypeme oloupanými, tence na lístky nakrájenými jablky, cukrem se skořicí, očištěnými hrozinkami, loupanými mandlemi a pokapeme je rumem. Pak závin pomocí ubrusu zatočíme, položíme jej na dobře po maštěný plech, na povrchu jej potřeme máslem a dáme péci do přiměřeně vytopené trouby asi 1/2 hod. Mezi pečením potíráme povrch závinu máslem. Upečený pocukrujeme a prochladlý nakrájíme. Do závinu můžeme též přidati strouhanou citronovou kůru.

 

Smažinky jablkové podle Marie Janků Sandtnerové

  • 125 g polohrubé mouky
  • sůl
  • citronová kůra
  • 25 g cukru
  • 2 žloutky
  • 1/16 l mléka
  • 1/16 l vína neb rumu
  • 5 velkých jablek (600 g)
  • 2 lžíce rumu
  • ze 2 bílků sníh
  • 200 g převařeného másla neb sádla
  • 50 g vanilkového cukru

Do hrnce si připravíme polohrubou mouku, sůl, citronovou kůru a cukr. Pak nalijeme mléko, ve kterém jsme umíchaly žloutky, bílé víno neb rum, a umícháme těsto jako na husté kapání. Pak přidáme zlehka z bílků tuhý sníh. Stejně velká jablka oloupáme, jaderníky z nich opatrně vykrojíme a nakrájíme jablka napříč na 3/4 cm silná kolečka. Tyto pokapeme rumem, obalíme v kapání, vložíme je do rozpáleného másla a usmažíme je po obou stranách do červena. Ještě teplé smažinky posypeme cukrem s vanilkou a hned podáváme.

 

Jablíčkový nákyp podle Marie Janků Sandtnerové

  • 200 g cukru
  • 6 žloutků
  • citronová kůra
  • vanilka
  • 160 g mouky
  • ze 6 bílků sníh
  • 50 g hrozinek
  • 40 g mandlí neb oříšků
  • 500 g jablek
  • 20 g másla
  • 20 g polohrubé mouky
  • 20 g vanilkového cukru

Tlučený, prosátý cukr, žloutky, tlučenou vanilku a strouhanou citronovou kůru třeme v míse 30 minut. Pak přidáme tuhý sníh z bílků současně s prosátou polohrubou moukou, oloupanými, na tenké lístky nakrájenými jablky, na nudličky nakrájenými, oloupanými mandlemi a hrozinkami. Lehce pro míchané těsto rozetřeme do máslem vymazané, moukou vysypané nákypové neb dortové formy a 1 hodinu pečeme nákyp v mírně vytopené troubě. Pečený vyklopíme, pocukrujeme a podáváme. Též k němu můžeme podávati vinnou pěnu (šodó).

 

Jablkový salám
podle Marie Janků Sandtnerové

  • 560 g cukru
  • neplný ¼ l vody
  • 3/4 kg jablek
  • 140 g mandlí
  • 80 g kandované citronové kůry
  • 1 citron
  • arch pergamenového (pečicího) papíru
  • motouz

Cukr s vodou povaříme na silnou nitku (až se hodně táhne). Pak do něho vložíme loupaná míšeňská jablka, nakrájená na čtvrtky a zbavená jádřinců a uvaříme vše v hodně hustou kaši. K této přimícháme loupané, na dlouho krájené mandle, kandovanou i čerstvou citronovou kůru a šťávu. Na plotně dobře promícháme, dáme vychladnouti, načež vyklopíme na cukrem posypané prkénko, upravíme dlouhou šišku, zabalíme ji do vodou navlhčeného, utřeného pergamenového papíru, povážeme motouzem a sušíme 4–5 dní. Potom salám nakrájíme.

 

Jablková rýže podle Olgy Rozmarové

  • 180 g rýže
  • 3/4 l mléka
  • 3/4 l vody
  • špetka soli
  • 5 dkg tuku
  • 6 dkg cukru
  • 2 vejce
  • citronová kůra
  • 2 hořké mandle neb 10 až 20 jader pecek
  • 300 g jablek
  • 300 g hrozinek
  • 20 g sladkých mandlí
  • sáček vanilkového cukru

Přepraná rýže (šálek) se uvaří v mléce, ale nesmí se mnoho míchat, aby zůstala pokud možno celá. Pak se nechá vystydnout. Kousek másla a dle chuti cukru se tře na míse s 2 žloutky, pak se přidá vychladlá rýže, kousek citronové kůry, 2 hořké mandle, trochu soli a z 2 bílků ušlehaný sníh. Naposledy se dá polovic rýže do pekáče máslem nebo tukem vymazaného, máme-li po ruce oplatky, tedy rýži jimi pokryjeme. Na oplatky naklademe rozkrájená jablka, poházíme hrozinkami, nakrájenými sladkými mandlemi a posypeme vanilkovým cukrem. Konečně vysypeme na jablka druhou polovici rýže a dáme do trouby péci.

 

Jablková hnízdečka podle Olgy Rozmarové

Z 15 dkg mouky, 75 g tuku, 40 g cukru, 1 vejce, 1/4 balíčku pečivového prášku, trochy rumu a mléka uděláme na válu těsto, z něhož vyválíme malé čtverečky. Do nich zavineme oloupaná, jádřince zbavená jablka a dáme do nich trochu hodně sladké marmelády. Potom potřeme hnízdečka bílkem, posypeme je mandlemi a pečeme ve velmi horké troubě. Když jsou pečená, pocukrujeme je. Není-li těsto nahoře dobře spojeno, rozvine se.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Můžete si s nimi vyzdobit květinové záhony na zahradě, terasu či balkon zkrášlí begonie v truhlících a doma v bytě vás potěší krásné květy pokojovek. Podívejte se, z jakých druhů můžete vybírat.

Celý článek

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Hrát loutkové divadlo začala Hanka Čížková už v osmi letech. Ještě více ji ale o několik let později zaujalo vyřezávání loutek ze dřeva. Jako řezbářka a loutkářka pak pracovala v plzeňském Divadle ALFA nebo v Loutkovém filmu ve Studiu Jiřího Trnky v Praze. Před lety založila vlastní autorské divadlo Divadýlko HáČek. Loutky ji tak provázejí po celý profesní život.

Celý článek