Levandulové makronky a levandulový sirup

Milujete vůni léta? Máte rádi fialovou barvu? Nalaďte se levandulově a upečte si třeba lehounké makronky. Můžete je naservírovat přátelům na zahradě či na terase... Nebo jim nabídněte levandulový sirup.

Budete potřebovat:

Na makronky:

  • 90 g bílků (odleželých 1–4 dny v lednici)
  • 50 g cukru krupice
  • 200 g cukru moučka
  • 110 g mandlové mouky
  • levandulové kvítky
  • fialové potravinářské barvivo

Na krém:

  • 125 g mascarpone
  • 50 ml vyšlehané smetany 40%
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1 lžíce moučkového cukru

Na krém smíchejte mascarpone s cukrem a vanilkovým extraktem a opatrně vmíchejte vyšlehanou smetanu.

Připravte si těsto: mandlovou mouku v míse smíchejte s moučkovým cukrem. V další míse pomalu šlehejte sníh z bílků a postupně přidávejte krupicový cukr, sníh nesmí být přešlehaný a tuhý. Pak postupně do sněhové hmoty přisypávejte přesátou směs mandlové mouky s cukrem a opatrně zapracujte mouku do sněhu. Vmíchejte trochu potravinářského barviva. Těsto vložte do cukrářského sáčku na zdobení s kulatou kovovou špičkou a na plechu vyloženém pečícím papírem tvořte dál od sebe malé makronky. Každou makronku posypte trochou levandulových kvítků.

Nechte minimálně 30 minut zaschnout při pokojové teplotě. Dejte do předem vyhřáté trouby na 140–150 °C a pečte 10–15 minut. Po upečení by se měly snadno odlepit z pečicího papíru. Pak už je jen plňte krémem a slepujte.

 

Levandulový sirup

  • svazek levandule (asi 80 stonků)
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru krupice nebo třtinový
  • 2 citrony

Do kastrolu dejte vařit vodu s cukrem, až se úplně rozpustí. Vypněte plamen a přidejte omyté levandulové květy a na plátky rozkrájený omytý citron. Přiklopte pokličkou a nechte stát minimálně 24 hodin. Druhý den sirup zahřejte asi na 50 stupňů a slijte do lahví. Ze sirupu si můžete připravit lahodnou limonádu, nebo si ho přidejte do svařeného vína.


Text: red; foto: Shutterstock a archiv

Další články

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Domácí likéry

Domácí likéry

Ovocné likéry přijdou k chuti v každém ročním období. Udělejte si své vlastní, z ovoce ze své zahrádky. Chuť a vůni těchto dobrot si tak můžete vyladit podle svého jazýčku.

Celý článek

Neodolatelné pochoutky

Neodolatelné pochoutky

Jahody jsou svěží, lákavé svou barvou i vůní. Kdo by jim odolal? Naservírujte si je čerstvé jen tak v misce, jako zdravou svačinku, nebo z nich připravte vynikající dezert.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.