Levandulové makronky a levandulový sirup

Milujete vůni léta? Máte rádi fialovou barvu? Nalaďte se levandulově a upečte si třeba lehounké makronky. Můžete je naservírovat přátelům na zahradě či na terase... Nebo jim nabídněte levandulový sirup.

Budete potřebovat:

Na makronky:

  • 90 g bílků (odleželých 1–4 dny v lednici)
  • 50 g cukru krupice
  • 200 g cukru moučka
  • 110 g mandlové mouky
  • levandulové kvítky
  • fialové potravinářské barvivo

Na krém:

  • 125 g mascarpone
  • 50 ml vyšlehané smetany 40%
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1 lžíce moučkového cukru

Na krém smíchejte mascarpone s cukrem a vanilkovým extraktem a opatrně vmíchejte vyšlehanou smetanu.

Připravte si těsto: mandlovou mouku v míse smíchejte s moučkovým cukrem. V další míse pomalu šlehejte sníh z bílků a postupně přidávejte krupicový cukr, sníh nesmí být přešlehaný a tuhý. Pak postupně do sněhové hmoty přisypávejte přesátou směs mandlové mouky s cukrem a opatrně zapracujte mouku do sněhu. Vmíchejte trochu potravinářského barviva. Těsto vložte do cukrářského sáčku na zdobení s kulatou kovovou špičkou a na plechu vyloženém pečícím papírem tvořte dál od sebe malé makronky. Každou makronku posypte trochou levandulových kvítků.

Nechte minimálně 30 minut zaschnout při pokojové teplotě. Dejte do předem vyhřáté trouby na 140–150 °C a pečte 10–15 minut. Po upečení by se měly snadno odlepit z pečicího papíru. Pak už je jen plňte krémem a slepujte.

 

Levandulový sirup

  • svazek levandule (asi 80 stonků)
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru krupice nebo třtinový
  • 2 citrony

Do kastrolu dejte vařit vodu s cukrem, až se úplně rozpustí. Vypněte plamen a přidejte omyté levandulové květy a na plátky rozkrájený omytý citron. Přiklopte pokličkou a nechte stát minimálně 24 hodin. Druhý den sirup zahřejte asi na 50 stupňů a slijte do lahví. Ze sirupu si můžete připravit lahodnou limonádu, nebo si ho přidejte do svařeného vína.


Text: red; foto: Shutterstock a archiv

Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Tajemství rajské chuti

Tajemství rajské chuti

Rajčata jsou zdravá a výborně chutnají – zvláště ta z vlastní zahrady. Přečtěte si, jak je správně pěstovat, abyste z jediné rostliny sklidili celý košík plodů.

Celý článek