Menu plné vitaminů

Stále ještě bojujete s jarní únavou? Dopřejte si jídlo nabité vitaminy. Nejen, že si doplníte energii, ale podpoříte i svou imunitu.


Mrkvová polévka se zázvorem

  • 600 g mrkve
  • 2 lžíce másla a 2 lžíce olivového oleje
  • 1 menší cibule
  • 750 g zeleninového vývaru
  • kousek zázvoru
  • 2 pomeranče
  • sůl, pepř
  • petrželka na ozdobení

V hrnci rozehřejte máslo a olej a přidejte najemno nasekanou cibulku a mrkev nakrájenou na kousky. Když cibule zesklovatí, přidejte 1 lžíci oloupaného a nahrubo nastrouhaného zázvoru a přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut, dokud mrkev nezměkne. Pak vše dohladka rozmixujte s pomocí ponorného mixéru, přidejte šťávu z pomerančů, zamíchejte a můžete servírovat.

 


Zapečené těstoviny s květákem a brokolicí

  • 300 g brokolice
  • 1 malý květák
  • sůl
  • 250 g penne
  • 250 g mozzarelly
  • ½ lžíce másla
  • 200 ml smetany
  • 2 vejce

Brokolici a květák očistěte a rozdělte na růžičky. V osolené vodě je asi 8 minut povařte a nechte okapat. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu na skus a slijte. Sýr nakrájejte na plátky. Formu na zapékání vymažte a troubu předehřejte na 225 °C. Polovinu těstovin dejte do formy, poklaďte květákem a brokolicí, navrch rozprostřete zbývající těstoviny. Smetanu smíchejte s vejci, osolte a vlijte do formy. Pečte asi 25 minut. Pak poklaďte sýrem a dejte ještě na 4 minuty zapéct.

 


Ovesná kaše s jahodami

  • 400 ml mléka
  • 400 ml vody
  • 14 plných lžic vloček
  • špetka soli
  • 2 lžíce medu
  • čerstvé jahody podle chuti

Do kastrolu dejte vodu a přidejte vločky, nechte asi půl hodiny stát. Pak přilijte mléko, osolte, oslaďte medem a vařte do zhoustnutí. Servírujte s kousky čerstvých jahod.

 


Jarní salát s rukolou a ředkvičkami

  • 3 hrsti rukoly
  • 1 svazek ředkviček
  • 2 jarní cibulky
  • 1 okurka
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 5 lžic olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Rukolu opláchněte a dejte do mísy. Přidejte omyté, na kolečka nakrájené ředkvičky, jarní cibulky a okurku a zakápněte dresinkem připraveným z medu, citronové šťávy a olivového oleje. Podle chuti osolte a opepřete.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Magický rozmarýn

Magický rozmarýn

Můžete jej používat jako koření, ale patří také do lékárny. Upravuje trávení a podporuje činnost jater, proto se jím tradičně ochucují tučné a masité pokrmy.

Celý článek

Květiny pro slunné záhony

Květiny pro slunné záhony

Příliš mnoho slunce mnohým rostlinám nesvědčí. Pokud však vyberete druhy, které naopak takové místo vyžadují, získáte pěkné zákoutí, aniž byste o něj museli příliš pečovat.

Celý článek

Přečtěte si

Staré věci, krásné věci

Staré věci, krásné věci

www.chatar-chalupar.cz

Kdysi v tomto objektu žili benediktýnští mniši. Krajina kolem Windachu v Horním Bavorsku byla pro klidný život naplněný rozjímáním jako stvořená. Na počátku 21. století ale byla ze stavení už opuštěná ruina. Záchrana přišla v hodině dvanácté.

Záhony se zásaditou půdou

Záhony se zásaditou půdou

www.floranazahrade.cz

Půda se zásaditou reakcí, která má pH vyšší než 7, se objevuje v lokalitách s vápencovým podložím. Pokud takové podmínky na zahradě máte, vysaďte sem rostliny, které z takového prostředí pocházejí. Bude se jim dařit a krásně pokvetou, zvlášť pokud opět zvolíte hlavně žluté odstíny.