Menu plné vitaminů

Stále ještě bojujete s jarní únavou? Dopřejte si jídlo nabité vitaminy. Nejen, že si doplníte energii, ale podpoříte i svou imunitu.


Mrkvová polévka se zázvorem

  • 600 g mrkve
  • 2 lžíce másla a 2 lžíce olivového oleje
  • 1 menší cibule
  • 750 g zeleninového vývaru
  • kousek zázvoru
  • 2 pomeranče
  • sůl, pepř
  • petrželka na ozdobení

V hrnci rozehřejte máslo a olej a přidejte najemno nasekanou cibulku a mrkev nakrájenou na kousky. Když cibule zesklovatí, přidejte 1 lžíci oloupaného a nahrubo nastrouhaného zázvoru a přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut, dokud mrkev nezměkne. Pak vše dohladka rozmixujte s pomocí ponorného mixéru, přidejte šťávu z pomerančů, zamíchejte a můžete servírovat.

 


Zapečené těstoviny s květákem a brokolicí

  • 300 g brokolice
  • 1 malý květák
  • sůl
  • 250 g penne
  • 250 g mozzarelly
  • ½ lžíce másla
  • 200 ml smetany
  • 2 vejce

Brokolici a květák očistěte a rozdělte na růžičky. V osolené vodě je asi 8 minut povařte a nechte okapat. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu na skus a slijte. Sýr nakrájejte na plátky. Formu na zapékání vymažte a troubu předehřejte na 225 °C. Polovinu těstovin dejte do formy, poklaďte květákem a brokolicí, navrch rozprostřete zbývající těstoviny. Smetanu smíchejte s vejci, osolte a vlijte do formy. Pečte asi 25 minut. Pak poklaďte sýrem a dejte ještě na 4 minuty zapéct.

 


Ovesná kaše s jahodami

  • 400 ml mléka
  • 400 ml vody
  • 14 plných lžic vloček
  • špetka soli
  • 2 lžíce medu
  • čerstvé jahody podle chuti

Do kastrolu dejte vodu a přidejte vločky, nechte asi půl hodiny stát. Pak přilijte mléko, osolte, oslaďte medem a vařte do zhoustnutí. Servírujte s kousky čerstvých jahod.

 


Jarní salát s rukolou a ředkvičkami

  • 3 hrsti rukoly
  • 1 svazek ředkviček
  • 2 jarní cibulky
  • 1 okurka
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 5 lžic olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Rukolu opláchněte a dejte do mísy. Přidejte omyté, na kolečka nakrájené ředkvičky, jarní cibulky a okurku a zakápněte dresinkem připraveným z medu, citronové šťávy a olivového oleje. Podle chuti osolte a opepřete.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Můžete si s nimi vyzdobit květinové záhony na zahradě, terasu či balkon zkrášlí begonie v truhlících a doma v bytě vás potěší krásné květy pokojovek. Podívejte se, z jakých druhů můžete vybírat.

Celý článek

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Hrát loutkové divadlo začala Hanka Čížková už v osmi letech. Ještě více ji ale o několik let později zaujalo vyřezávání loutek ze dřeva. Jako řezbářka a loutkářka pak pracovala v plzeňském Divadle ALFA nebo v Loutkovém filmu ve Studiu Jiřího Trnky v Praze. Před lety založila vlastní autorské divadlo Divadýlko HáČek. Loutky ji tak provázejí po celý profesní život.

Celý článek