Menu plné vitaminů

Stále ještě bojujete s jarní únavou? Dopřejte si jídlo nabité vitaminy. Nejen, že si doplníte energii, ale podpoříte i svou imunitu.


Mrkvová polévka se zázvorem

  • 600 g mrkve
  • 2 lžíce másla a 2 lžíce olivového oleje
  • 1 menší cibule
  • 750 g zeleninového vývaru
  • kousek zázvoru
  • 2 pomeranče
  • sůl, pepř
  • petrželka na ozdobení

V hrnci rozehřejte máslo a olej a přidejte najemno nasekanou cibulku a mrkev nakrájenou na kousky. Když cibule zesklovatí, přidejte 1 lžíci oloupaného a nahrubo nastrouhaného zázvoru a přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut, dokud mrkev nezměkne. Pak vše dohladka rozmixujte s pomocí ponorného mixéru, přidejte šťávu z pomerančů, zamíchejte a můžete servírovat.

 


Zapečené těstoviny s květákem a brokolicí

  • 300 g brokolice
  • 1 malý květák
  • sůl
  • 250 g penne
  • 250 g mozzarelly
  • ½ lžíce másla
  • 200 ml smetany
  • 2 vejce

Brokolici a květák očistěte a rozdělte na růžičky. V osolené vodě je asi 8 minut povařte a nechte okapat. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu na skus a slijte. Sýr nakrájejte na plátky. Formu na zapékání vymažte a troubu předehřejte na 225 °C. Polovinu těstovin dejte do formy, poklaďte květákem a brokolicí, navrch rozprostřete zbývající těstoviny. Smetanu smíchejte s vejci, osolte a vlijte do formy. Pečte asi 25 minut. Pak poklaďte sýrem a dejte ještě na 4 minuty zapéct.

 


Ovesná kaše s jahodami

  • 400 ml mléka
  • 400 ml vody
  • 14 plných lžic vloček
  • špetka soli
  • 2 lžíce medu
  • čerstvé jahody podle chuti

Do kastrolu dejte vodu a přidejte vločky, nechte asi půl hodiny stát. Pak přilijte mléko, osolte, oslaďte medem a vařte do zhoustnutí. Servírujte s kousky čerstvých jahod.

 


Jarní salát s rukolou a ředkvičkami

  • 3 hrsti rukoly
  • 1 svazek ředkviček
  • 2 jarní cibulky
  • 1 okurka
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 5 lžic olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Rukolu opláchněte a dejte do mísy. Přidejte omyté, na kolečka nakrájené ředkvičky, jarní cibulky a okurku a zakápněte dresinkem připraveným z medu, citronové šťávy a olivového oleje. Podle chuti osolte a opepřete.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Tradiční recepty s uzeným

Tradiční recepty s uzeným

Kvalitní uzené maso nebo dobře vyuzená klobáska domácí kvality patří k oblíbeným pochoutkám ve všech středoevropských kuchyních. Vyzkoušejte naše osvědčené recepty.

Celý článek

Dózy pro radost

Dózy pro radost

Na jejich výrobu můžete zužitkovat nejrůznější plechovky a staré korkové prostírání. Decentní nápis se vzkazem pro vaši polovičku jim dodá jedinečné kouzlo.

Celý článek

Posaďte se ke stolu

Posaďte se ke stolu

K jídelnímu stolu neusedáme jen v době snídaně či oběda, a proto je důležité, aby se nám dobře a pohodlně sedělo. Jaký sedací nábytek ke stolu zvolit?

Celý článek

Jahodové dortíky

Jahodové dortíky

Vychutnejte si klidné zimní večery a dopřejte si čas na vymýšlení drobností, kterými můžete udělat radost svým milovaným…


Na těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na krém:

  • 400 g jahod
  • 1 balíček jahodového pudinku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru

V jedné misce smíchejte všechny sypké suroviny na těsto, ve druhé mokré a potom postupně vmíchejte suchou část do mokré. Těstem naplňte papírové košíčky do 2/3 jejich objemu. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Upečené dortíky nechte vychladnout. Jahody rozmixujte a propasírujte přes síto. Odměřte si šťávu a do 500 ml ji dolijte vodou. Přidejte jahodový prášek a uvařte hustý pudink. Odstavte ho a přikryjte, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Máslo utřete s moučkovým cukrem do pěny. Když je pudink vychladlý, opatrně ho po částech vmíchejte do máslové pěny. Vyšlehejte na hladký jahodový krém, který pak pomocí cukrářského sáčku navrstvíte na vychladlé dortíky. Na závěr každý dortík ozdobte plátkem nebo čtvrtkou jahody.

Přečtěte si

Dům postavený z příběhů

Dům postavený z příběhů

www.chatar-chalupar.cz

Renata Bernardi pořádá už několik let hojně navštěvované semináře o tvorbě přirozeného, harmonického a účelného bydlení. Můžete jí věřit, vše má vyzkoušeno doslova na vlastní kůži.

Nádobí na indukci

Nádobí na indukci

www.peknebydleni.cz

Pokud jste ještě nikdy nevařili v kvalitním nádobí, s indukční varnou deskou máte jedinečnou příležitost ke změně – pořiďte si nové vhodné hrnce a pánve, které vám zajistí dokonalý výsledek.