Tvaroh budiž pochválen

Je zdravý, chutný, levný, a navíc ho můžete použít do sladkých i slaných jídel. Výborně ladí i s jarní zeleninou a ovocem. Nechte se inspirovat našimi recepty.


Tvarohový koláč s jablky a mandlemi

Na drobenku:

  • ¼ šálku hladké mouky
  • ¼ šálku mandlové mouky
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 3 polévkové lžíce studeného másla nakrájeného na kousky
  • ¼ šálku hnědého cukru
  • ¼ šálku mandlových lupínků

Na těsto:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • ½ šálku změklého másla
  • 1 šálek bílého cukru
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 šálky měkkého tvarohu
  • 2 velká oloupaná jablka nakrájená na kousky nebo na plátky

Předehřejte troubu na 175 °C. Kulatou formu na koláč o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem. Připravte si drobenku: v míse smíchejte mandlovou a hladkou mouku a skořici. Přidejte cukr a máslo a prsty vypracujte drobenku. Na těsto smíchejte v míse hladkou mouku s práškem do pečiva a sůl. V jiné míse ušlehejte máslo s cukrem do světlé pěny, přidejte vejce a vanilkový extrakt a za stálého šlehání přidávejte po lžících střídavě mouku a tvaroh. Těsto nalijte do formy, rovnoměrně ho poklaďte jablky a posypejte drobenkou a mandlovými lupínky. Pečte 45–50 minut.

 


Tartaletky s tvarohem a jarní cibulkou

Na těsto:

  • 1 šálek hladké mouky
  • ½ šálku másla
  • 2–3 lžíce studené vody
  • špetka soli

Na náplň:

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 šálek mléka
  • 1 šálek nasekané jarní cibulky
  • 100 g tvarohu
  • 4–5 stroužků česneku
  • ½ šálku strouhaného sýra
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti

Předehřejte troubu na 200 °C. Mouku prosejte a smíchejte se solí, přidejte máslo a vytvořte drobenku, nakonec přilijte studenou vodu a vypracujte hladké těsto. Dejte ho odpočinout do chladu na 20 minut.

Připravte si náplň: z másla a hladké mouky připravte světlou jíšku, přilijte mléko a nechte bílou omáčku asi 10 minut povařit. Na jiné pánvi nechte na oleji zpěnit nasekaný česnek, přidejte jarní cibulku a orestujte do sklovata. Přidejte tvaroh a bílou omáčku a dobře promíchejte. Osolte a opepřete podle chuti.

Těsto rozválejte na půl centimetru silný plát a vykrajujte z něj kolečka. Narovnejte je do forem na tartaletky nebo košíčky a propíchejte vidličkou. Pečte 10 až 12 minut při 170 °C. Vychladlé tartaletky naplňte náplní, posypejte strouhaným sýrem a pečte ještě 5–7 minut.

 


Tvarohové lívanečky

  • 250 g tvarohu
  • 5 lžic hladké mouky
  • 5 lžic hnědého cukru
  • 3 vejce
  • ½ lžičky soli
  • ½ šálku namočených rozinek
  • olej na smažení

V míse promíchejte tvaroh s vejcem, solí a cukrem, přidejte mouku a rozinky. Tvořte placičky a smažte na středně teplé pánvi. Podávejte s domácí zavařeninou nebo obalené ve skořicovém cukru.

 


Bábovičky z tvarohového těsta

  • 125 g tvarohu
  • 60 ml mléka
  • 40 ml oleje
  • 3 žloutky
  • 30 g cukru krupice
  • šťáva z 1 citronu
  • 30 g kukuřičné mouky
  • 3 bílky
  • 60 g cukru krupice

Předehřejte troubu na 150 °C a vložte do ní kastrůlek s vodou. Připravte si formičky na muffiny. Tvaroh s mlékem a olejem dejte do mísy a umístěte nad vodní lázeň. Zahřívejte a přitom do hladka vyšlehejte. Nechte směs vychladnout. Žloutky ušlehejte s cukrem a citronovou šťávou a postupně je promíchejte s vychladlou tvarohovou směsí. Pak lehce vmíchejte kukuřičnou mouku. Z bílků ušlehejte sníh a postupně do něj zašlehejte cukr, až vznikne tuhý sníh, který tvoří pevné špičky. Sníh pak opatrně po částech vmíchejte do těsta. Naplňte formy na muffiny skoro až po horní okraj. Pečte asi 35 až 40 minut.

 


Křehké šátečky s tvarohem

  • 1 vejce
  • 250 g tvarohu
  • 1 lžíce másla
  • 1 balení listového těsta
  • 2 lžíce rozinek
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 2 lžíce rumu
  • 1 vejce na potření

Tvaroh smíchejte s vejcem, cukrem, změklým máslem a rozinkami namočenými v rumu. Všechny přísady dobře promíchejte. Listové těsto rozválejte a rádélkem vykrajujte obdélníčky. Do každého dejte lžičku náplně. Přeložte je napůl a okraje dobře přimáčkněte.

Povrch šátečků potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C dozlatova.

 


Tvarohová pomazánka s česnekem

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 50 g másla
  • 2 lžíce husté smetany nebo jogurtu
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce sekané pažitky
  • 1 lžíce strouhaného tvrdého sýra

Všechny přísady vymíchejte na hladkou pomazánku a nechte rozležet v chladu. Mažte na čerstvý chléb a ozdobte zeleninou – například plátky ředkvičky či okurky.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo je tradiční ukázkou valašské lidové umělecké tvorby. Jeho výrobou se začali zabývat manželé Lutonští ve Vizovicích v polovině 19. století.

Celý článek

Toalety nejen pro kočky

Toalety nejen pro kočky

Velkým plusem kočičích společníků je, že se snadno naučí chodit na toaletu a mohou tudíž zůstat celý den doma bez venčení. Ta stejně dobře poslouží i štěňatům a malým psíkům.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…