Tvaroh budiž pochválen

Je zdravý, chutný, levný, a navíc ho můžete použít do sladkých i slaných jídel. Výborně ladí i s jarní zeleninou a ovocem. Nechte se inspirovat našimi recepty.


Tvarohový koláč s jablky a mandlemi

Na drobenku:

  • ¼ šálku hladké mouky
  • ¼ šálku mandlové mouky
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 3 polévkové lžíce studeného másla nakrájeného na kousky
  • ¼ šálku hnědého cukru
  • ¼ šálku mandlových lupínků

Na těsto:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • ½ šálku změklého másla
  • 1 šálek bílého cukru
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 šálky měkkého tvarohu
  • 2 velká oloupaná jablka nakrájená na kousky nebo na plátky

Předehřejte troubu na 175 °C. Kulatou formu na koláč o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem. Připravte si drobenku: v míse smíchejte mandlovou a hladkou mouku a skořici. Přidejte cukr a máslo a prsty vypracujte drobenku. Na těsto smíchejte v míse hladkou mouku s práškem do pečiva a sůl. V jiné míse ušlehejte máslo s cukrem do světlé pěny, přidejte vejce a vanilkový extrakt a za stálého šlehání přidávejte po lžících střídavě mouku a tvaroh. Těsto nalijte do formy, rovnoměrně ho poklaďte jablky a posypejte drobenkou a mandlovými lupínky. Pečte 45–50 minut.

 


Tartaletky s tvarohem a jarní cibulkou

Na těsto:

  • 1 šálek hladké mouky
  • ½ šálku másla
  • 2–3 lžíce studené vody
  • špetka soli

Na náplň:

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 šálek mléka
  • 1 šálek nasekané jarní cibulky
  • 100 g tvarohu
  • 4–5 stroužků česneku
  • ½ šálku strouhaného sýra
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti

Předehřejte troubu na 200 °C. Mouku prosejte a smíchejte se solí, přidejte máslo a vytvořte drobenku, nakonec přilijte studenou vodu a vypracujte hladké těsto. Dejte ho odpočinout do chladu na 20 minut.

Připravte si náplň: z másla a hladké mouky připravte světlou jíšku, přilijte mléko a nechte bílou omáčku asi 10 minut povařit. Na jiné pánvi nechte na oleji zpěnit nasekaný česnek, přidejte jarní cibulku a orestujte do sklovata. Přidejte tvaroh a bílou omáčku a dobře promíchejte. Osolte a opepřete podle chuti.

Těsto rozválejte na půl centimetru silný plát a vykrajujte z něj kolečka. Narovnejte je do forem na tartaletky nebo košíčky a propíchejte vidličkou. Pečte 10 až 12 minut při 170 °C. Vychladlé tartaletky naplňte náplní, posypejte strouhaným sýrem a pečte ještě 5–7 minut.

 


Tvarohové lívanečky

  • 250 g tvarohu
  • 5 lžic hladké mouky
  • 5 lžic hnědého cukru
  • 3 vejce
  • ½ lžičky soli
  • ½ šálku namočených rozinek
  • olej na smažení

V míse promíchejte tvaroh s vejcem, solí a cukrem, přidejte mouku a rozinky. Tvořte placičky a smažte na středně teplé pánvi. Podávejte s domácí zavařeninou nebo obalené ve skořicovém cukru.

 


Bábovičky z tvarohového těsta

  • 125 g tvarohu
  • 60 ml mléka
  • 40 ml oleje
  • 3 žloutky
  • 30 g cukru krupice
  • šťáva z 1 citronu
  • 30 g kukuřičné mouky
  • 3 bílky
  • 60 g cukru krupice

Předehřejte troubu na 150 °C a vložte do ní kastrůlek s vodou. Připravte si formičky na muffiny. Tvaroh s mlékem a olejem dejte do mísy a umístěte nad vodní lázeň. Zahřívejte a přitom do hladka vyšlehejte. Nechte směs vychladnout. Žloutky ušlehejte s cukrem a citronovou šťávou a postupně je promíchejte s vychladlou tvarohovou směsí. Pak lehce vmíchejte kukuřičnou mouku. Z bílků ušlehejte sníh a postupně do něj zašlehejte cukr, až vznikne tuhý sníh, který tvoří pevné špičky. Sníh pak opatrně po částech vmíchejte do těsta. Naplňte formy na muffiny skoro až po horní okraj. Pečte asi 35 až 40 minut.

 


Křehké šátečky s tvarohem

  • 1 vejce
  • 250 g tvarohu
  • 1 lžíce másla
  • 1 balení listového těsta
  • 2 lžíce rozinek
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 2 lžíce rumu
  • 1 vejce na potření

Tvaroh smíchejte s vejcem, cukrem, změklým máslem a rozinkami namočenými v rumu. Všechny přísady dobře promíchejte. Listové těsto rozválejte a rádélkem vykrajujte obdélníčky. Do každého dejte lžičku náplně. Přeložte je napůl a okraje dobře přimáčkněte.

Povrch šátečků potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C dozlatova.

 


Tvarohová pomazánka s česnekem

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 50 g másla
  • 2 lžíce husté smetany nebo jogurtu
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce sekané pažitky
  • 1 lžíce strouhaného tvrdého sýra

Všechny přísady vymíchejte na hladkou pomazánku a nechte rozležet v chladu. Mažte na čerstvý chléb a ozdobte zeleninou – například plátky ředkvičky či okurky.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Tradiční recepty s uzeným

Tradiční recepty s uzeným

Kvalitní uzené maso nebo dobře vyuzená klobáska domácí kvality patří k oblíbeným pochoutkám ve všech středoevropských kuchyních. Vyzkoušejte naše osvědčené recepty.

Celý článek

Dózy pro radost

Dózy pro radost

Na jejich výrobu můžete zužitkovat nejrůznější plechovky a staré korkové prostírání. Decentní nápis se vzkazem pro vaši polovičku jim dodá jedinečné kouzlo.

Celý článek

Posaďte se ke stolu

Posaďte se ke stolu

K jídelnímu stolu neusedáme jen v době snídaně či oběda, a proto je důležité, aby se nám dobře a pohodlně sedělo. Jaký sedací nábytek ke stolu zvolit?

Celý článek

Jahodové dortíky

Jahodové dortíky

Vychutnejte si klidné zimní večery a dopřejte si čas na vymýšlení drobností, kterými můžete udělat radost svým milovaným…


Na těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na krém:

  • 400 g jahod
  • 1 balíček jahodového pudinku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru

V jedné misce smíchejte všechny sypké suroviny na těsto, ve druhé mokré a potom postupně vmíchejte suchou část do mokré. Těstem naplňte papírové košíčky do 2/3 jejich objemu. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Upečené dortíky nechte vychladnout. Jahody rozmixujte a propasírujte přes síto. Odměřte si šťávu a do 500 ml ji dolijte vodou. Přidejte jahodový prášek a uvařte hustý pudink. Odstavte ho a přikryjte, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Máslo utřete s moučkovým cukrem do pěny. Když je pudink vychladlý, opatrně ho po částech vmíchejte do máslové pěny. Vyšlehejte na hladký jahodový krém, který pak pomocí cukrářského sáčku navrstvíte na vychladlé dortíky. Na závěr každý dortík ozdobte plátkem nebo čtvrtkou jahody.

Přečtěte si

Dům postavený z příběhů

Dům postavený z příběhů

www.chatar-chalupar.cz

Renata Bernardi pořádá už několik let hojně navštěvované semináře o tvorbě přirozeného, harmonického a účelného bydlení. Můžete jí věřit, vše má vyzkoušeno doslova na vlastní kůži.

Nádobí na indukci

Nádobí na indukci

www.peknebydleni.cz

Pokud jste ještě nikdy nevařili v kvalitním nádobí, s indukční varnou deskou máte jedinečnou příležitost ke změně – pořiďte si nové vhodné hrnce a pánve, které vám zajistí dokonalý výsledek.