Jarní pochutnání

Máte chuť na čerstvý zelený hrášek, chřest či jahody? Připravte si z nich lehký oběd, svačinku nebo večeři. Nebojte se vyzkoušet ani nezvyklou kombinaci jahod a špenátu.


Krémová hrášková polévka

  • 100 g másla
  • 50 g pórku
  • 30 g šalotky
  • 500 g hrášku (čerstvého nebo mraženého)
  • 1 lžička cukru
  • 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 100 ml smetany
  • 100 ml mascarpone
  • sůl

V hrnci rozpusťte máslo, orestujte na něm najemno nakrájenou šalotku a pórek (měly by zůstat světlé). Přidejte hrášek a trochu cukru, krátce osmažte a podlijte vývarem. Vařte pouze krátce, 10 až 15 minut, aby hrášek neztratil barvu. Nakonec přidejte smetanu a mascarpone, rozmixujte mixérem a přeceďte přes jemné sítko. V případě potřeby dochuťte.

 


Hrášková pomazánka

  • 1 balíček mraženého hrášku (rozmraženého)
  • 1 stroužek česneku
  • ½ šálku strouhaného parmazánu
  • 1 lžička soli
  • ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • ¼ šálku olivového oleje

Hrášek, česnek, parmazán, sůl a pepř s pomocí kuchyňského robotu rozmixujte. Pak pomalu tenkým pramínkem během mixování přidávejte olivový olej a nechte dobře spojit. Podávejte na čerstvém nebo opečeném plátku chleba či bagetky.

 


Toust s chřestem a vejcem

  • 4 plátky toustového chleba
  • 1 velký stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g chřestu zbaveného tvrdých, dřevnatých stonků
  • sůl
  • 4 velká vejce
  • čerstvě mletý černý pepř

Jednu stranu každého plátku toustového chleba lehce potřete česnekem. Do pánve nalijte asi ½ šálku vody, 1 lžíci olivového oleje a přidejte ½ lžičky soli. Vložte chřest, přiveďte k varu a vařte doměkka asi 5 minut. Na druhé pánvi si mezitím připravte na 1 lžíci olivového oleje 4 volská oka – bílky by měly být pevné, ale žloutky stále tekuté. Vejce osolte a opepřete. Chřest rozdělte na 4 části, každou poklaďte na připravený toast, navrch položte vejce a můžete servírovat.

 


Salát s jahodami a špenátem

  • Hrst nasekaných vlašských nebo piniových ořechů
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 šálky čerstvého baby špenátu
  • 1 šálek nakrájených čerstvých jahod
  • 50 g rozdrobené nivy

Špenát, jahody a oříšky dejte do mísy, přilijte ocet a olej, lehce promíchejte, posypejte rozdrobenou nivou a servírujte.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Háčkovaný košík

Háčkovaný košík

Háčkování špagetovou přízí rychle přibývá a výsledek je překvapivě pevný. Použijte ji například při vytváření košíku. Rady, jak na to, najdete v našem postupu.

Celý článek

Květiny pro každý balkon

Květiny pro každý balkon

Jednou z nejdůležitějších podmínek pro výběr balkonových rostlin je orientace na světové strany. Je totiž rozdíl, jestli na ně celý den svítí slunce, nebo jsou velkou část dne ve stínu.

Celý článek

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.