Síla divokých bylin

Možná vám rostou na zahradě jako plevel a ani netušíte, že si z nich můžete připravit zdravá jarní jídla, na kterých si rádi pochutnávali už naši předkové. Nebojte se ochutnat sedmikrásky, kopřivy nebo třeba popenec…

Popenec břečťanovitý

Za časů našich babiček a prababiček byl nejen oblíbenou léčivkou, ale i naťovou zeleninou. Má pikantní chuť a můžete jej použít čerstvý i sušený. Hodí se do bylinkového másla, tvarohu, polévek, omelet nebo do bramborového salátu.

 


Bramborová polévka s popencem

  • 300 g brambor
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 3 lžíce sádla
  • 3 lžíce krupek
  • kmín
  • sůl, pepř
  • hrst nakrájeného popence

Drobně nakrájené brambory, cibuli, 2 stroužky česneku, mrkev a petržel dejte do hrnce, zalijte 1,5 l vody a přisypte kmín, trochu soli a pepře. Mezitím opražte na sádle krupky, přidejte je do polévky a dále vařte. Když je vše měkké, vsypte do polévky popenec a ještě krátce povařte. Polévku dochuťte zbylým drceným česnekem .


Sedmikráska chudobka

Pomáhá pří léčbě dýchacích cest, ale můžete si s ní ozdobit i jarní salát nebo polévku. Sbírají se nejen květy, ale i mladé listy.

 

Polévka z jarních bylinek

Podle Marie Sandtnerové

  • Hrst lístků chudobky, žebříčku, petrželky, jahody, popence
  • 20 g másla na dušení
  • jíška ze 40 g másla, 50 g mouky
  • 1/16 l (asi 60 ml) sladké smetany
  • 1 žloutek
  • na špičku nože květu (muškátového – pozn. red.)
  • 50 g housky
  • 20 g másla

Hrst mladých lístků chudobky, žebříčku, petrželky, jahody, popence·se opere, rozkrájí, zadusí s kouskem másla, zalije slanou vodou a vaří asi půl hodiny. Pak přidáme zředěnou a povařenou světle žlutou jíšku a polévku vaříme ještě asi čtvrt hodiny. Přidáme do ní žloutek ve smetaně umíchaný, tlučený květ a podáváme ji s nakrájenou smaženou žemlí.


Medvědí česnek

Nejoblíbenější jsou čerstvé zelené listy, ale můžete použít i květ či cibulku. Hodí se všude tam, kam s oblibou přidáváte česnek nebo pažitku, výborný je i do salátu.

 

Polévka z medvědího česneku

  • Hrst listů medvědího česneku (asi 150 g)
  • 3 brambory
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany
  • sůl
  • bílý pepř
  • list medvědího česneku na ozdobu

Listy medvědího česneku omyjte a nechte osušit. Brambory s cibulí oloupejte a nakrájejte na kostičky. Máslo rozpusťte v kastrolu a osmahneme na něm nejprve cibuli a pak i brambory. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte asi 10 minut. Přidejte medvědí česnek a polévku rozmixujte ručním mixérem. Zjemněte ji smetanou, osolte a opepřete. Ozdobte kouskem pokrájeného medvědího česneku a podávejte.

 

Šťouchané brambory s medvědím česnekem

  • 800 g brambor
  • 100 g anglické slaniny
  • menší svazek medvědího česneku
  • sůl, kmín

Oloupané brambory uvařte v osolené vodě s kmínem. Mezitím anglickou slaninu nakrájejte na kostičky a vyškvařte ji. Medvědí česnek umyjte, osušíme a nakrájejte. Slijte vodu z vařených brambor, přidejte k nim slaninu i s tukem a brambory rozšťouchejte. Přisypte nakrájený medvědí česnek a promíchejte. Podávejte jako přílohu.


Kopřiva dvoudomá

Mladé kopřivy jsou bohaté na vitaminy a minerály. Zkuste je třeba jako salát nebo je použijte do vařených či zapékaných pokrmů místo špenátu. Tradiční místo v české kuchyni mají ve velikonoční nádivce.

 

Kopřivová velikonoční nádivka

  • 5 rohlíků
  • 4 vejce vařená natvrdo
  • 1 miska kopřiv
  • 4 čerstvá vejce
  • 100 g anglické slaniny
  • šálek mléka
  • 300 g uzeného vepřového masa
  • pepř, sůl

Kopřivy pečlivě očistěte, natrhejte a spařte. Rohlíky nakrájejte na kostičky a zvlhčete mlékem. Maso pokrájejte na kostičky, slaninu na tenké plátky a vejce na kolečka. Do nasáklých rohlíků přidejte maso, kopřivy a směs osolte a opepřete. Zalijte rozšlehanými vejci a promíchejte. Pekáček vyložte pečicím papírem a pokryjte plátky slaniny. Na ni rozložte polovinu nádivky, poklaďte kolečky vajec a zakryjte zbylou nádivkou. Pečte zvolna asi 45 minut.


Bršlice kozí noha

Mladé listy jsou bohaté na vitamin C. Nejlépe chutnají v jarním salátu, jako čerstvou nať do polévek, na chleba a podobně. Můžete si z nich připravit i polévku.

Salát z bršlice

 

 

 

 

  • 150 g čerstvé bršlice
  • 25 g nastrouhaného křenu
  • 20 g kysané smetany
  • sůl, pepř

Mladé listy bršlice omyjte, spařte vařící vodou a nechte táhnout 10 minut. Potom vodu slijte, listy pokrájejte, přidejte nastrouhaný křen a osolte. Promíchejte a zjemněte kysanou smetanou.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Lahodné pohlazení

Lahodné pohlazení

Dobrá polévka je pohlazením pro tělo i duši. Když ji připravíte z čerstvé zeleniny, potěší vás nejen příjemnou chutí, ale i pestrou a vydatnou dávkou přírodních vitaminů.

Celý článek

Zdraví má zelenou

Zdraví má zelenou

Mladá čerstvá zelenina je zdravá, obzvláště ta, která obsahuje zelené barvivo chlorofyl, protože pomáhá tělu produkovat červené krvinky. Dopřejte si ji tedy v dostatečném množství.

Celý článek

Listové těsto na slano

Listové těsto na slano

Přemýšlíte, jakou dobrotu připravit pro posezení s přáteli či jako lehký předkrm? Vyzkoušejte naše recepty z listového těsta. Nejsou náročné na přípravu, a přitom jsou velice chutné.

Celý článek

Svěží svačinka

Svěží svačinka

Pomazánky jsou rychle hotové a můžete je využít pro přípravu snídaně, svačiny nebo lehké večeře. Přidejte si do nich jarní bylinky nebo zeleninu a dodejte tělu potřebné vitaminy.

Celý článek

Přečtěte si

Okenní šambrány

Okenní šambrány

www.chatar-chalupar.cz

Okenní šambrány, orámování okenních otvorů, najdeme snad na každém domě – vyjma těch moderních. Jde o profilované a různě zdobené rámování, zpravidla štukové, někdy i jen malované.