Síla divokých bylin

Možná vám rostou na zahradě jako plevel a ani netušíte, že si z nich můžete připravit zdravá jarní jídla, na kterých si rádi pochutnávali už naši předkové. Nebojte se ochutnat sedmikrásky, kopřivy nebo třeba popenec…

Popenec břečťanovitý

Za časů našich babiček a prababiček byl nejen oblíbenou léčivkou, ale i naťovou zeleninou. Má pikantní chuť a můžete jej použít čerstvý i sušený. Hodí se do bylinkového másla, tvarohu, polévek, omelet nebo do bramborového salátu.

 


Bramborová polévka s popencem

  • 300 g brambor
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 3 lžíce sádla
  • 3 lžíce krupek
  • kmín
  • sůl, pepř
  • hrst nakrájeného popence

Drobně nakrájené brambory, cibuli, 2 stroužky česneku, mrkev a petržel dejte do hrnce, zalijte 1,5 l vody a přisypte kmín, trochu soli a pepře. Mezitím opražte na sádle krupky, přidejte je do polévky a dále vařte. Když je vše měkké, vsypte do polévky popenec a ještě krátce povařte. Polévku dochuťte zbylým drceným česnekem .


Sedmikráska chudobka

Pomáhá pří léčbě dýchacích cest, ale můžete si s ní ozdobit i jarní salát nebo polévku. Sbírají se nejen květy, ale i mladé listy.

 

Polévka z jarních bylinek

Podle Marie Sandtnerové

  • Hrst lístků chudobky, žebříčku, petrželky, jahody, popence
  • 20 g másla na dušení
  • jíška ze 40 g másla, 50 g mouky
  • 1/16 l (asi 60 ml) sladké smetany
  • 1 žloutek
  • na špičku nože květu (muškátového – pozn. red.)
  • 50 g housky
  • 20 g másla

Hrst mladých lístků chudobky, žebříčku, petrželky, jahody, popence·se opere, rozkrájí, zadusí s kouskem másla, zalije slanou vodou a vaří asi půl hodiny. Pak přidáme zředěnou a povařenou světle žlutou jíšku a polévku vaříme ještě asi čtvrt hodiny. Přidáme do ní žloutek ve smetaně umíchaný, tlučený květ a podáváme ji s nakrájenou smaženou žemlí.


Medvědí česnek

Nejoblíbenější jsou čerstvé zelené listy, ale můžete použít i květ či cibulku. Hodí se všude tam, kam s oblibou přidáváte česnek nebo pažitku, výborný je i do salátu.

 

Polévka z medvědího česneku

  • Hrst listů medvědího česneku (asi 150 g)
  • 3 brambory
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany
  • sůl
  • bílý pepř
  • list medvědího česneku na ozdobu

Listy medvědího česneku omyjte a nechte osušit. Brambory s cibulí oloupejte a nakrájejte na kostičky. Máslo rozpusťte v kastrolu a osmahneme na něm nejprve cibuli a pak i brambory. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte asi 10 minut. Přidejte medvědí česnek a polévku rozmixujte ručním mixérem. Zjemněte ji smetanou, osolte a opepřete. Ozdobte kouskem pokrájeného medvědího česneku a podávejte.

 

Šťouchané brambory s medvědím česnekem

  • 800 g brambor
  • 100 g anglické slaniny
  • menší svazek medvědího česneku
  • sůl, kmín

Oloupané brambory uvařte v osolené vodě s kmínem. Mezitím anglickou slaninu nakrájejte na kostičky a vyškvařte ji. Medvědí česnek umyjte, osušíme a nakrájejte. Slijte vodu z vařených brambor, přidejte k nim slaninu i s tukem a brambory rozšťouchejte. Přisypte nakrájený medvědí česnek a promíchejte. Podávejte jako přílohu.


Kopřiva dvoudomá

Mladé kopřivy jsou bohaté na vitaminy a minerály. Zkuste je třeba jako salát nebo je použijte do vařených či zapékaných pokrmů místo špenátu. Tradiční místo v české kuchyni mají ve velikonoční nádivce.

 

Kopřivová velikonoční nádivka

  • 5 rohlíků
  • 4 vejce vařená natvrdo
  • 1 miska kopřiv
  • 4 čerstvá vejce
  • 100 g anglické slaniny
  • šálek mléka
  • 300 g uzeného vepřového masa
  • pepř, sůl

Kopřivy pečlivě očistěte, natrhejte a spařte. Rohlíky nakrájejte na kostičky a zvlhčete mlékem. Maso pokrájejte na kostičky, slaninu na tenké plátky a vejce na kolečka. Do nasáklých rohlíků přidejte maso, kopřivy a směs osolte a opepřete. Zalijte rozšlehanými vejci a promíchejte. Pekáček vyložte pečicím papírem a pokryjte plátky slaniny. Na ni rozložte polovinu nádivky, poklaďte kolečky vajec a zakryjte zbylou nádivkou. Pečte zvolna asi 45 minut.


Bršlice kozí noha

Mladé listy jsou bohaté na vitamin C. Nejlépe chutnají v jarním salátu, jako čerstvou nať do polévek, na chleba a podobně. Můžete si z nich připravit i polévku.

Salát z bršlice

 

 

 

 

  • 150 g čerstvé bršlice
  • 25 g nastrouhaného křenu
  • 20 g kysané smetany
  • sůl, pepř

Mladé listy bršlice omyjte, spařte vařící vodou a nechte táhnout 10 minut. Potom vodu slijte, listy pokrájejte, přidejte nastrouhaný křen a osolte. Promíchejte a zjemněte kysanou smetanou.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Pochutnejte si na zvěřině

Pochutnejte si na zvěřině

Máte chuť na srnčí maso nebo třeba divokou kachnu? Připravte si je podle klasických receptů a jistě neprohloupíte? Co třeba ragú ze srnčího nebo pečená divoká kachnička.

Celý článek

Přečtěte si

Úbislavice

Úbislavice

www.chatar-chalupar.cz

Cestou od Jičína směrem k Nové Pace odbočte před obcí Rumchalpa doleva. Objevíte Úbislavice a jejich osady a můžete obdivovat roubené podkrkonošské chalupy, některé s bohatě vyřezávanými štíty.

Podkroví s jasnými souvislostmi

Podkroví s jasnými souvislostmi

www.peknebydleni.cz

Kde bychom chtěli bydlet? Naše představy se různí, ale určitě můžeme sestavit pomyslnou hitparádu nejžádanějších míst. Na jednom z nejvyšších stupňů by se zřejmě ocitlo bydlení v rodinném domě. O vedoucí pozici by se ale se stejnou úspěšností ucházel i další velmi vyhledávaný typ bydlení – půdní vestavba.

Mlýn, kde se dobře žije

Mlýn, kde se dobře žije

www.chatar-chalupar.cz

Opuštěný mlýn, který na svém místě stál už v osmnáctém století, koupili Vlaďka a Josef Tomáškovi před šesti lety. Hned se pustili do jeho oprav a již za dva a půl roku zde oslavili první Vánoce.