Čerstvá chuť jara

Není nad zeleninu a ovoce z vlastní zahrádky. Pokud ji nemáte, dobře nakoupíte třeba na farmářských trzích. A pak můžete popustit uzdu své kuchařské fantazii, nebo zkusit naše tipy.


Pesto z medvědího česneku

  • 120 g divokého česneku
  • 60 g strouhaného parmazánu
  • 40 g piniových oříšků
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • pepř

Listy divokého česneku ponořte asi na 10 sekund do horké vody, pak vložte do mixéru, přidejte parmazán, oříšky, olivový olej a citronovou šťávu. Rozmixujte najemno a ochuťte solí a pepřem. Toto pesto používejte stejně, jako například bazalkové pesto – do těstovin, salátů, zeleninových jídel, na rozpečené pečivo a podobně.

 

 


Kedlubnové hranolky

  • 4 kedlubny
  • hladká mouka na obalení
  • sůl

Kedlubny oloupejte a nakrájejte na hranolky. Obalte v hladké mouce a smažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Osolte a můžete podávat.

 

 


Gratinované brambory s kedlubnami

  • 2 kedlubny
  • 400 g brambor
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • snítka rozmarýnu
  • 3 vejce
  • 250 g smetany
  • 150 g ementálu
  • máslo na formu

Kedlubny a brambory oloupejte a nakrájejte je na tenké plátky. Česnek nasekejte najemno. Zapékací misku vytřete máslem. Troubu předehřejte na 180 °C. Plátky brambor naskládejte do formy střídavě s plátky kedlubny. V misce rozšlehejte vejce se smetanou, sýrem a česnekem, osolte, okořeňte pepřem a muškátovým oříškem a nalijte na zeleninu. Posypejte lístky rozmarýnu a vložte do trouby. Zapékejte asi 40 minut.

 

 


Babiččin jahodový džem

  • 1 kg rybízové šťávy
  • 1 litr vody
  • 80 dkg cukru
  • 1 kg jahod
  • 1 lžička rumu nebo čistého lihu

Rybíz zbavený stopek dejte do hrnce a zahřejte. Když bobulky začnou pukat, vylisujte šťávu přes jemné síto. Šťávu 20 až 25 minut vařte. Mezitím si v jiném hrnci připravte z cukru a vody cukrový roztok a vařte ho 15 minut. Do zhoustlého cukrového roztoku vsypte jahody a po 2 minutách varu je opatrně sítkem vyndejte na misku. Cukrový roztok pak vlijte do rybízové šťávy a vařte asi 15 minut. Poté přidejte jahody a společně nechte asi 10 minut na ohni, opatrně míchejte, aby jahody zůstaly celé. Ještě horkým džemem naplňte zahřáté sklenice. Nechte nepřikryté do druhého dne. Pak teprve zalijte povrch džemu lžičkou rumu nebo čistého lihu a sklenici zavíčkujte.

 

 


Jahodový mléčný koktejl

  • 400 g jahod
  • 1 l mléka
  • 2 lžíce cukru

Jahody, cukr a vychlazené mléko dejte do mixéru a mixujte asi 30 sekund.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Sladká chuť jablek

Sladká chuť jablek

Jablečné moučníky se skvěle hodí k čaji i kávě, můžete si je dát k snídani nebo jako sladkou svačinku. Vyberte si z klasických a vyzkoušených receptů.

Celý článek

Houbová klasika

Houbová klasika

Také s chutí vyrážíte do lesa na houby, a ještě raději z nich připravujete osvědčené pochoutky? Pokud vám už dochází inspirace, vyberte si z těchto osvědčených receptů.

Celý článek

Oblíbené mleté maso

Oblíbené mleté maso

Pokrmy z mletého masa jsou jednoduché na přípravu. Nemusíte je jen smažit, s úspěchem využijete i gril nebo troubu. Zkombinujte je s čerstvou zeleninou a připravte si zdravý oběd či večeři.

Celý článek

Švestkové mlsání

Švestkové mlsání

Není nad výborný kynutý švestkový koláč podle babiččina receptu. Co ale zkusit i něco jiného – třeba koláč obrácený nebo tartaletky z listového těsta. Vyberte si z naší nabídky.

Celý článek

Přečtěte si