Pochutnejte si na rybě

Jsou zdravé, lehce stravitelné, a navíc dietní, proto by ryby v našem jídelníčku neměly chybět. Vyzkoušejte některé z osvědčených světových receptů.


Pstruh pečený v troubě

  • 1 pstruh
  • 20 g másla
  • 1 lžíce oleje
  • směs koření na ryby
  • hladká mouka

 

Pstruha omyjte, vykuchejte, dobře osolte a okořeňte i uvnitř. Povrch obalte v mouce. V pekáči rozehřejte máslo, můžete přidat i lžíci oleje, aby se máslo nepřepalovalo. Vložte do pekáče, poklaďte tenkými plátky másla a nepřikryté pečte asi půl hodiny, až povrch ryby zezlátne.

 

 


Rybí filety po toskánsku

  • Rostlinný olej
  • 1 velký drcený stroužek česneku
  • 1 velká najemno nasekaná cibule
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 velké plechovky celých rajčat
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 3 bobkové listy, jemně drcené
  • 2–3 kapky Tabasca
  • 1 lžička jemně nasekané čerstvé bazalky
  • 1 nasekaná červená paprika
  • 3 jemně nasekané stonky celeru
  • hrst kaparů
  • 1 šálek suchého bílého vína
  • 4 silné rybí filety (například losos, treska, pangasius apod.)
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • petržel
 

Ve velké těžké pánvi osmahněte na troše oleje cibulku, přidejte česnek a krátce orestujte. Přilijte konzervovaná rajčata, protlak, bobkový list, sůl a pepř podle chuti, Tabasco, bazalku, papriku, celer a kapary. Vařte na mírném ohni asi 15 minut, občas promíchejte. Zalijte bílým vínem a vařte ještě asi 2 minuty. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte více vína. Rybí filety vložte do omáčky, pokropte octem a opatrně vařte odkryté asi 12 minut (podle tlouš´tky ryby). Podávejte ihned například s gratinovanými nebo šťouchanými brambory, posypané sekanou petrželkou.

 

 


Grilovaný losos na rozmarýnu

  • 1 losos (asi 800 g)
  • 8 středně velkých brambor
  • 4 snítky rozmarýnu
  • hrstka čerstvého kopru
  • 80 g másla
  • 1 citron
  • sůl, pepř
  • olej

 

Lososa nakrájejte na 4 stejné filety o váze přibližně 200 g, z obou stran osolte, opepřete a pokapejte citronovou šťávou. Zakápněte olejem, přidejte rozmarýn a nechte 2–3 hodiny uležet v chladu. Poté grilujte 4 minuty z každé strany. Servírujte s grilovanou zeleninou a brambory.

 

 


Salát s tuňákem

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 a půl lžíce čerstvé citronové šťávy
  • špetka soli
  • 4 šálky baby špenátu
  • 1/2 šálku půlených cherry rajčat
  • 30 g nakrájených černých oliv
  • 200 g tuňáka v oleji, okapaného
  • 1 červená cibule nakrájená na půlkolečka

 

Smíchejte olej, citronovou šťávu a sůl ve velké míse. Přidejte cibuli, špenát a rajčata, promíchejte. Poklaďte tuňákem a posypejte cibulí a olivami.

 

 


Bramborovo-tuňákové karbanátky

  • 500 g brambor
  • 185 g tuňáka v oleji, okapaného
  • 1 řapíkatý celer, jemně nakrájený
  • 1 mrkev, nakrájená na malé kostičky
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 1 žloutek
  • 90 g strouhanky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

 

Brambory uvařte doměkka a rozšťouchejte je dohladka. Nechte mírně vychladnout, dejte do lednice a nechte chladit asi 1 hodinu. Přidejte tuňáka, celer, mrkev, petržel a žloutky. Osolte a opepřete podle chuti a důkladně promíchejte. Rozdělte směs na 12 částí. Z každé vytvořte karbanátek a obalte ho ve strouhance. Smažte na oleji na mírném ohni asi 3 minuty z každé strany dozlatova. Nechte okapat na ubrousku.

 

 


Halászlé – maďarská rybí polévka

  • 500 g filetů z kapra
  • 500 g filetů ze štiky (nebo okouna)
  • 500 g filetů ze sumce
  • 20 g soli
  • 800 g rybích hlav a páteří
  • 250 g cibule
  • 25 g mleté sladké červené papriky
  • 80 g paprikových lusků
  • 50 g rajčat

 

Ryby vykostěte, sumce nakrájejte na plátky. Rybí filety o velikosti asi 60–80 g rovnoměrně osolte a odložte do chladničky. Rybí hlavy a kostry dobře omyjte, vložte do studené vody a dejte vařit. Lehce osolte, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a vařte, až se hlavy a kosti rozvaří a vznikne vydatný vývar. Odstavte z plotny a přeceďte do jiného hrnce. Opět přiveďte k varu a přidejte sladkou papriku. Podle chuti můžete přidat i trochu pálivé papriky. Vložte připravené rybí kousky, nakrájené paprikové lusky a rajčata. Při mírné teplotě vařte ještě asi 10–12 minut, než ryby změknou. Při vaření polévku nemíchejte, ryby by se rozpadly na příliš malé kousky. Polévku podávejte horkou.

 

 


Závin s lososem

  • 500 g listového těsta
  • 1 lžíce oleje
  • 1 jemně nasekaná cibule
  • 150 g nakrájených žampionů
  • 250 g vařené rýže
  • 300 g vařeného lososa
  • kůra a šťáva z poloviny citronu
  • hrst nasekaného kopru
  • 1 vejce
  • trochu mouky
  • sůl, pepř

 

Troubu předehřejte na 200 °C. Odkrojte třetinu těsta a zbytek dejte zpět do lednice. Vál poprašte moukou a rozválejte na obdélník 15 x 25 cm. Rozložte ho na plech s pečicím papírem a celý ho propíchejte vidličkou. Pečte v troubě 15 minut dozlatova, nechte vychladnout. Mezitím na pánvi osmahněte cibulku, pak přidejte houby a asi 5 minut opékejte. Vmíchejte vařenou rýži, lososa, citronovou kůru a šťávu, podle chuti osolte a opepřete. Směs rozložte na upečené těsto. Rozválejte zbývající těsto na obdélník o velikosti asi 25 x 35 cm. Rozložte ho na směs a okraje zastrčte pod upečené těsto. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě asi 30 minut dozlatova.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Domácí likéry

Domácí likéry

Ovocné likéry přijdou k chuti v každém ročním období. Udělejte si své vlastní, z ovoce ze své zahrádky. Chuť a vůni těchto dobrot si tak můžete vyladit podle svého jazýčku.

Celý článek

Neodolatelné pochoutky

Neodolatelné pochoutky

Jahody jsou svěží, lákavé svou barvou i vůní. Kdo by jim odolal? Naservírujte si je čerstvé jen tak v misce, jako zdravou svačinku, nebo z nich připravte vynikající dezert.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.