Pochutnejte si na rybě

Jsou zdravé, lehce stravitelné, a navíc dietní, proto by ryby v našem jídelníčku neměly chybět. Vyzkoušejte některé z osvědčených světových receptů.


Pstruh pečený v troubě

  • 1 pstruh
  • 20 g másla
  • 1 lžíce oleje
  • směs koření na ryby
  • hladká mouka

 

Pstruha omyjte, vykuchejte, dobře osolte a okořeňte i uvnitř. Povrch obalte v mouce. V pekáči rozehřejte máslo, můžete přidat i lžíci oleje, aby se máslo nepřepalovalo. Vložte do pekáče, poklaďte tenkými plátky másla a nepřikryté pečte asi půl hodiny, až povrch ryby zezlátne.

 

 


Rybí filety po toskánsku

  • Rostlinný olej
  • 1 velký drcený stroužek česneku
  • 1 velká najemno nasekaná cibule
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 velké plechovky celých rajčat
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 3 bobkové listy, jemně drcené
  • 2–3 kapky Tabasca
  • 1 lžička jemně nasekané čerstvé bazalky
  • 1 nasekaná červená paprika
  • 3 jemně nasekané stonky celeru
  • hrst kaparů
  • 1 šálek suchého bílého vína
  • 4 silné rybí filety (například losos, treska, pangasius apod.)
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • petržel
 

Ve velké těžké pánvi osmahněte na troše oleje cibulku, přidejte česnek a krátce orestujte. Přilijte konzervovaná rajčata, protlak, bobkový list, sůl a pepř podle chuti, Tabasco, bazalku, papriku, celer a kapary. Vařte na mírném ohni asi 15 minut, občas promíchejte. Zalijte bílým vínem a vařte ještě asi 2 minuty. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte více vína. Rybí filety vložte do omáčky, pokropte octem a opatrně vařte odkryté asi 12 minut (podle tlouš´tky ryby). Podávejte ihned například s gratinovanými nebo šťouchanými brambory, posypané sekanou petrželkou.

 

 


Grilovaný losos na rozmarýnu

  • 1 losos (asi 800 g)
  • 8 středně velkých brambor
  • 4 snítky rozmarýnu
  • hrstka čerstvého kopru
  • 80 g másla
  • 1 citron
  • sůl, pepř
  • olej

 

Lososa nakrájejte na 4 stejné filety o váze přibližně 200 g, z obou stran osolte, opepřete a pokapejte citronovou šťávou. Zakápněte olejem, přidejte rozmarýn a nechte 2–3 hodiny uležet v chladu. Poté grilujte 4 minuty z každé strany. Servírujte s grilovanou zeleninou a brambory.

 

 


Salát s tuňákem

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 a půl lžíce čerstvé citronové šťávy
  • špetka soli
  • 4 šálky baby špenátu
  • 1/2 šálku půlených cherry rajčat
  • 30 g nakrájených černých oliv
  • 200 g tuňáka v oleji, okapaného
  • 1 červená cibule nakrájená na půlkolečka

 

Smíchejte olej, citronovou šťávu a sůl ve velké míse. Přidejte cibuli, špenát a rajčata, promíchejte. Poklaďte tuňákem a posypejte cibulí a olivami.

 

 


Bramborovo-tuňákové karbanátky

  • 500 g brambor
  • 185 g tuňáka v oleji, okapaného
  • 1 řapíkatý celer, jemně nakrájený
  • 1 mrkev, nakrájená na malé kostičky
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 1 žloutek
  • 90 g strouhanky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

 

Brambory uvařte doměkka a rozšťouchejte je dohladka. Nechte mírně vychladnout, dejte do lednice a nechte chladit asi 1 hodinu. Přidejte tuňáka, celer, mrkev, petržel a žloutky. Osolte a opepřete podle chuti a důkladně promíchejte. Rozdělte směs na 12 částí. Z každé vytvořte karbanátek a obalte ho ve strouhance. Smažte na oleji na mírném ohni asi 3 minuty z každé strany dozlatova. Nechte okapat na ubrousku.

 

 


Halászlé – maďarská rybí polévka

  • 500 g filetů z kapra
  • 500 g filetů ze štiky (nebo okouna)
  • 500 g filetů ze sumce
  • 20 g soli
  • 800 g rybích hlav a páteří
  • 250 g cibule
  • 25 g mleté sladké červené papriky
  • 80 g paprikových lusků
  • 50 g rajčat

 

Ryby vykostěte, sumce nakrájejte na plátky. Rybí filety o velikosti asi 60–80 g rovnoměrně osolte a odložte do chladničky. Rybí hlavy a kostry dobře omyjte, vložte do studené vody a dejte vařit. Lehce osolte, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a vařte, až se hlavy a kosti rozvaří a vznikne vydatný vývar. Odstavte z plotny a přeceďte do jiného hrnce. Opět přiveďte k varu a přidejte sladkou papriku. Podle chuti můžete přidat i trochu pálivé papriky. Vložte připravené rybí kousky, nakrájené paprikové lusky a rajčata. Při mírné teplotě vařte ještě asi 10–12 minut, než ryby změknou. Při vaření polévku nemíchejte, ryby by se rozpadly na příliš malé kousky. Polévku podávejte horkou.

 

 


Závin s lososem

  • 500 g listového těsta
  • 1 lžíce oleje
  • 1 jemně nasekaná cibule
  • 150 g nakrájených žampionů
  • 250 g vařené rýže
  • 300 g vařeného lososa
  • kůra a šťáva z poloviny citronu
  • hrst nasekaného kopru
  • 1 vejce
  • trochu mouky
  • sůl, pepř

 

Troubu předehřejte na 200 °C. Odkrojte třetinu těsta a zbytek dejte zpět do lednice. Vál poprašte moukou a rozválejte na obdélník 15 x 25 cm. Rozložte ho na plech s pečicím papírem a celý ho propíchejte vidličkou. Pečte v troubě 15 minut dozlatova, nechte vychladnout. Mezitím na pánvi osmahněte cibulku, pak přidejte houby a asi 5 minut opékejte. Vmíchejte vařenou rýži, lososa, citronovou kůru a šťávu, podle chuti osolte a opepřete. Směs rozložte na upečené těsto. Rozválejte zbývající těsto na obdélník o velikosti asi 25 x 35 cm. Rozložte ho na směs a okraje zastrčte pod upečené těsto. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě asi 30 minut dozlatova.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek

Bylinky proti jarní únavě

Bylinky proti jarní únavě

Cítíte se unavení a bez energie? Na vině může být málo odpočinku, špatné trávení i nedostatek vitaminů. S většinou těchto neduhů pomohou bylinky, jen stačí vědět které.

Celý článek

Objevte kouzlo quillingu

Objevte kouzlo quillingu

Už jste někdy vyzkoušeli techniku, která využívá papírové proužky stočené do spirálek a dalších tvarů k vytváření půvabných objektů? Pokud ne, máte nyní možnost se s ní seznámit.

Celý článek