Zkuste to bez masa

Máte pocit, že by váš jídelníček potřeboval odlehčit? Zkuste vynechat maso a dopřát si lehké menu plné vitaminů. Zeleninu můžete úspěšně zkombinovat i s oblíbenými těstovinami nebo rýží.

Špenátovo-brokolicový krém

Budete potřebovat

  • 1 cibuli
  • 1 lžíci másla
  • 300 g špenátu
  • 1 brokolici
  • 1 bramboru
  • 1 l vody
  • 250 ml smetany
  • 2–3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • kysanou smetanu
  • krutony z bílého pečiva

Na lžíci másla osmažte v hrnci nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte nastrouhanou bramboru, brokolici pokrájenou na růžičky (košťál na kousky) a zalijte 1 litrem vody. Vložte omytý špenát, osolte, opepřete, přidejte stroužky česneku a vařte asi 10 minut. Když je zelenina uvařená, rozmixujte polévku na hladký krém. Vmíchejte smetanu a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Podávejte se lžící kysané smetany a opečenými krutony z bílého pečiva.

 

Chřestové rizoto s hráškem

Budete potřebovat

  • 150 g kulatozrnné rýže
  • 1/2 svazku zeleného chřestu
  • 100 g zeleného hrášku
  • 1 cibuli
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • parmazán
  • sůl
  • pepř

Na rozehřátém oleji nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte rýži, orestujte a zalijte vínem. Víno nechte odpařit a přidejte naběračku horkého vývaru. Při mírné teplotě a za občasného zamíchání nechte vývar vsáknout do rýže. Přidejte další naběračku vývaru a postup opakujte, až je rýže měkká, trvá to asi 20–25 minut. Mezitím na jiné pánvi rozehřejte trochu oleje a nechte na něm orestovat nakrájený chřest. Hrášek vhoďte do vroucí osolené vody a uvařte do poloměkka. Chřest a hrášek vmíchejte asi 5 minut před koncem vaření do rýže. Chřestové rizoto s hráškem nakonec zjemněte vmícháním másla a před podáváním ozdobte hoblinkami parmazánu.

 

Těstovinový salát s cherry rajčátky

Budete potřebovat

  • 300 g těstovin
  • 200 g zeleného hrášku
  • 100 g zelených fazolek
  • 100 g cherry rajčátek
  • čerstvá bazalka
  • parmazán
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • česnek

Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Hrášek a zelené fazolky krátce povařte v osolené vodě, rajčátka překrájejte, bazalku natrhejte nebo nasekejte na menší kousky. Stroužek česneku prolisujte, přidejte dvě lžíce olivového oleje, lžíci citronové šťávy, sůl podle chuti a rozmíchejte dresink. Uvařené těstoviny smíchejte se zeleninou a bazalkou, přilijte dresink, promíchejte a podávejte posypané strouhaným parmazánem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Tradiční recepty s uzeným

Tradiční recepty s uzeným

Kvalitní uzené maso nebo dobře vyuzená klobáska domácí kvality patří k oblíbeným pochoutkám ve všech středoevropských kuchyních. Vyzkoušejte naše osvědčené recepty.

Celý článek

Dózy pro radost

Dózy pro radost

Na jejich výrobu můžete zužitkovat nejrůznější plechovky a staré korkové prostírání. Decentní nápis se vzkazem pro vaši polovičku jim dodá jedinečné kouzlo.

Celý článek

Posaďte se ke stolu

Posaďte se ke stolu

K jídelnímu stolu neusedáme jen v době snídaně či oběda, a proto je důležité, aby se nám dobře a pohodlně sedělo. Jaký sedací nábytek ke stolu zvolit?

Celý článek

Jahodové dortíky

Jahodové dortíky

Vychutnejte si klidné zimní večery a dopřejte si čas na vymýšlení drobností, kterými můžete udělat radost svým milovaným…


Na těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na krém:

  • 400 g jahod
  • 1 balíček jahodového pudinku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru

V jedné misce smíchejte všechny sypké suroviny na těsto, ve druhé mokré a potom postupně vmíchejte suchou část do mokré. Těstem naplňte papírové košíčky do 2/3 jejich objemu. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Upečené dortíky nechte vychladnout. Jahody rozmixujte a propasírujte přes síto. Odměřte si šťávu a do 500 ml ji dolijte vodou. Přidejte jahodový prášek a uvařte hustý pudink. Odstavte ho a přikryjte, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Máslo utřete s moučkovým cukrem do pěny. Když je pudink vychladlý, opatrně ho po částech vmíchejte do máslové pěny. Vyšlehejte na hladký jahodový krém, který pak pomocí cukrářského sáčku navrstvíte na vychladlé dortíky. Na závěr každý dortík ozdobte plátkem nebo čtvrtkou jahody.

Přečtěte si

Dům postavený z příběhů

Dům postavený z příběhů

www.chatar-chalupar.cz

Renata Bernardi pořádá už několik let hojně navštěvované semináře o tvorbě přirozeného, harmonického a účelného bydlení. Můžete jí věřit, vše má vyzkoušeno doslova na vlastní kůži.

Nádobí na indukci

Nádobí na indukci

www.peknebydleni.cz

Pokud jste ještě nikdy nevařili v kvalitním nádobí, s indukční varnou deskou máte jedinečnou příležitost ke změně – pořiďte si nové vhodné hrnce a pánve, které vám zajistí dokonalý výsledek.