Zkuste to bez masa

Máte pocit, že by váš jídelníček potřeboval odlehčit? Zkuste vynechat maso a dopřát si lehké menu plné vitaminů. Zeleninu můžete úspěšně zkombinovat i s oblíbenými těstovinami nebo rýží.

Špenátovo-brokolicový krém

Budete potřebovat

  • 1 cibuli
  • 1 lžíci másla
  • 300 g špenátu
  • 1 brokolici
  • 1 bramboru
  • 1 l vody
  • 250 ml smetany
  • 2–3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • kysanou smetanu
  • krutony z bílého pečiva

Na lžíci másla osmažte v hrnci nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte nastrouhanou bramboru, brokolici pokrájenou na růžičky (košťál na kousky) a zalijte 1 litrem vody. Vložte omytý špenát, osolte, opepřete, přidejte stroužky česneku a vařte asi 10 minut. Když je zelenina uvařená, rozmixujte polévku na hladký krém. Vmíchejte smetanu a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Podávejte se lžící kysané smetany a opečenými krutony z bílého pečiva.

 

Chřestové rizoto s hráškem

Budete potřebovat

  • 150 g kulatozrnné rýže
  • 1/2 svazku zeleného chřestu
  • 100 g zeleného hrášku
  • 1 cibuli
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • parmazán
  • sůl
  • pepř

Na rozehřátém oleji nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte rýži, orestujte a zalijte vínem. Víno nechte odpařit a přidejte naběračku horkého vývaru. Při mírné teplotě a za občasného zamíchání nechte vývar vsáknout do rýže. Přidejte další naběračku vývaru a postup opakujte, až je rýže měkká, trvá to asi 20–25 minut. Mezitím na jiné pánvi rozehřejte trochu oleje a nechte na něm orestovat nakrájený chřest. Hrášek vhoďte do vroucí osolené vody a uvařte do poloměkka. Chřest a hrášek vmíchejte asi 5 minut před koncem vaření do rýže. Chřestové rizoto s hráškem nakonec zjemněte vmícháním másla a před podáváním ozdobte hoblinkami parmazánu.

 

Těstovinový salát s cherry rajčátky

Budete potřebovat

  • 300 g těstovin
  • 200 g zeleného hrášku
  • 100 g zelených fazolek
  • 100 g cherry rajčátek
  • čerstvá bazalka
  • parmazán
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • česnek

Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Hrášek a zelené fazolky krátce povařte v osolené vodě, rajčátka překrájejte, bazalku natrhejte nebo nasekejte na menší kousky. Stroužek česneku prolisujte, přidejte dvě lžíce olivového oleje, lžíci citronové šťávy, sůl podle chuti a rozmíchejte dresink. Uvařené těstoviny smíchejte se zeleninou a bazalkou, přilijte dresink, promíchejte a podávejte posypané strouhaným parmazánem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Magický rozmarýn

Magický rozmarýn

Můžete jej používat jako koření, ale patří také do lékárny. Upravuje trávení a podporuje činnost jater, proto se jím tradičně ochucují tučné a masité pokrmy.

Celý článek

Květiny pro slunné záhony

Květiny pro slunné záhony

Příliš mnoho slunce mnohým rostlinám nesvědčí. Pokud však vyberete druhy, které naopak takové místo vyžadují, získáte pěkné zákoutí, aniž byste o něj museli příliš pečovat.

Celý článek

Přečtěte si

Staré věci, krásné věci

Staré věci, krásné věci

www.chatar-chalupar.cz

Kdysi v tomto objektu žili benediktýnští mniši. Krajina kolem Windachu v Horním Bavorsku byla pro klidný život naplněný rozjímáním jako stvořená. Na počátku 21. století ale byla ze stavení už opuštěná ruina. Záchrana přišla v hodině dvanácté.

Záhony se zásaditou půdou

Záhony se zásaditou půdou

www.floranazahrade.cz

Půda se zásaditou reakcí, která má pH vyšší než 7, se objevuje v lokalitách s vápencovým podložím. Pokud takové podmínky na zahradě máte, vysaďte sem rostliny, které z takového prostředí pocházejí. Bude se jim dařit a krásně pokvetou, zvlášť pokud opět zvolíte hlavně žluté odstíny.