Zkuste to bez masa

Máte pocit, že by váš jídelníček potřeboval odlehčit? Zkuste vynechat maso a dopřát si lehké menu plné vitaminů. Zeleninu můžete úspěšně zkombinovat i s oblíbenými těstovinami nebo rýží.

Špenátovo-brokolicový krém

Budete potřebovat

  • 1 cibuli
  • 1 lžíci másla
  • 300 g špenátu
  • 1 brokolici
  • 1 bramboru
  • 1 l vody
  • 250 ml smetany
  • 2–3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • kysanou smetanu
  • krutony z bílého pečiva

Na lžíci másla osmažte v hrnci nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte nastrouhanou bramboru, brokolici pokrájenou na růžičky (košťál na kousky) a zalijte 1 litrem vody. Vložte omytý špenát, osolte, opepřete, přidejte stroužky česneku a vařte asi 10 minut. Když je zelenina uvařená, rozmixujte polévku na hladký krém. Vmíchejte smetanu a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Podávejte se lžící kysané smetany a opečenými krutony z bílého pečiva.

 

Chřestové rizoto s hráškem

Budete potřebovat

  • 150 g kulatozrnné rýže
  • 1/2 svazku zeleného chřestu
  • 100 g zeleného hrášku
  • 1 cibuli
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • parmazán
  • sůl
  • pepř

Na rozehřátém oleji nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte rýži, orestujte a zalijte vínem. Víno nechte odpařit a přidejte naběračku horkého vývaru. Při mírné teplotě a za občasného zamíchání nechte vývar vsáknout do rýže. Přidejte další naběračku vývaru a postup opakujte, až je rýže měkká, trvá to asi 20–25 minut. Mezitím na jiné pánvi rozehřejte trochu oleje a nechte na něm orestovat nakrájený chřest. Hrášek vhoďte do vroucí osolené vody a uvařte do poloměkka. Chřest a hrášek vmíchejte asi 5 minut před koncem vaření do rýže. Chřestové rizoto s hráškem nakonec zjemněte vmícháním másla a před podáváním ozdobte hoblinkami parmazánu.

 

Těstovinový salát s cherry rajčátky

Budete potřebovat

  • 300 g těstovin
  • 200 g zeleného hrášku
  • 100 g zelených fazolek
  • 100 g cherry rajčátek
  • čerstvá bazalka
  • parmazán
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • česnek

Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Hrášek a zelené fazolky krátce povařte v osolené vodě, rajčátka překrájejte, bazalku natrhejte nebo nasekejte na menší kousky. Stroužek česneku prolisujte, přidejte dvě lžíce olivového oleje, lžíci citronové šťávy, sůl podle chuti a rozmíchejte dresink. Uvařené těstoviny smíchejte se zeleninou a bazalkou, přilijte dresink, promíchejte a podávejte posypané strouhaným parmazánem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Lahodné pohlazení

Lahodné pohlazení

Dobrá polévka je pohlazením pro tělo i duši. Když ji připravíte z čerstvé zeleniny, potěší vás nejen příjemnou chutí, ale i pestrou a vydatnou dávkou přírodních vitaminů.

Celý článek

Zdraví má zelenou

Zdraví má zelenou

Mladá čerstvá zelenina je zdravá, obzvláště ta, která obsahuje zelené barvivo chlorofyl, protože pomáhá tělu produkovat červené krvinky. Dopřejte si ji tedy v dostatečném množství.

Celý článek

Listové těsto na slano

Listové těsto na slano

Přemýšlíte, jakou dobrotu připravit pro posezení s přáteli či jako lehký předkrm? Vyzkoušejte naše recepty z listového těsta. Nejsou náročné na přípravu, a přitom jsou velice chutné.

Celý článek

Svěží svačinka

Svěží svačinka

Pomazánky jsou rychle hotové a můžete je využít pro přípravu snídaně, svačiny nebo lehké večeře. Přidejte si do nich jarní bylinky nebo zeleninu a dodejte tělu potřebné vitaminy.

Celý článek

Přečtěte si

Okenní šambrány

Okenní šambrány

www.chatar-chalupar.cz

Okenní šambrány, orámování okenních otvorů, najdeme snad na každém domě – vyjma těch moderních. Jde o profilované a různě zdobené rámování, zpravidla štukové, někdy i jen malované.