Zkuste to bez masa

Máte pocit, že by váš jídelníček potřeboval odlehčit? Zkuste vynechat maso a dopřát si lehké menu plné vitaminů. Zeleninu můžete úspěšně zkombinovat i s oblíbenými těstovinami nebo rýží.

Špenátovo-brokolicový krém

Budete potřebovat

  • 1 cibuli
  • 1 lžíci másla
  • 300 g špenátu
  • 1 brokolici
  • 1 bramboru
  • 1 l vody
  • 250 ml smetany
  • 2–3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • kysanou smetanu
  • krutony z bílého pečiva

Na lžíci másla osmažte v hrnci nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte nastrouhanou bramboru, brokolici pokrájenou na růžičky (košťál na kousky) a zalijte 1 litrem vody. Vložte omytý špenát, osolte, opepřete, přidejte stroužky česneku a vařte asi 10 minut. Když je zelenina uvařená, rozmixujte polévku na hladký krém. Vmíchejte smetanu a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Podávejte se lžící kysané smetany a opečenými krutony z bílého pečiva.

 

Chřestové rizoto s hráškem

Budete potřebovat

  • 150 g kulatozrnné rýže
  • 1/2 svazku zeleného chřestu
  • 100 g zeleného hrášku
  • 1 cibuli
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • parmazán
  • sůl
  • pepř

Na rozehřátém oleji nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte rýži, orestujte a zalijte vínem. Víno nechte odpařit a přidejte naběračku horkého vývaru. Při mírné teplotě a za občasného zamíchání nechte vývar vsáknout do rýže. Přidejte další naběračku vývaru a postup opakujte, až je rýže měkká, trvá to asi 20–25 minut. Mezitím na jiné pánvi rozehřejte trochu oleje a nechte na něm orestovat nakrájený chřest. Hrášek vhoďte do vroucí osolené vody a uvařte do poloměkka. Chřest a hrášek vmíchejte asi 5 minut před koncem vaření do rýže. Chřestové rizoto s hráškem nakonec zjemněte vmícháním másla a před podáváním ozdobte hoblinkami parmazánu.

 

Těstovinový salát s cherry rajčátky

Budete potřebovat

  • 300 g těstovin
  • 200 g zeleného hrášku
  • 100 g zelených fazolek
  • 100 g cherry rajčátek
  • čerstvá bazalka
  • parmazán
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • česnek

Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Hrášek a zelené fazolky krátce povařte v osolené vodě, rajčátka překrájejte, bazalku natrhejte nebo nasekejte na menší kousky. Stroužek česneku prolisujte, přidejte dvě lžíce olivového oleje, lžíci citronové šťávy, sůl podle chuti a rozmíchejte dresink. Uvařené těstoviny smíchejte se zeleninou a bazalkou, přilijte dresink, promíchejte a podávejte posypané strouhaným parmazánem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Sladká chuť jablek

Sladká chuť jablek

Jablečné moučníky se skvěle hodí k čaji i kávě, můžete si je dát k snídani nebo jako sladkou svačinku. Vyberte si z klasických a vyzkoušených receptů.

Celý článek

Houbová klasika

Houbová klasika

Také s chutí vyrážíte do lesa na houby, a ještě raději z nich připravujete osvědčené pochoutky? Pokud vám už dochází inspirace, vyberte si z těchto osvědčených receptů.

Celý článek

Oblíbené mleté maso

Oblíbené mleté maso

Pokrmy z mletého masa jsou jednoduché na přípravu. Nemusíte je jen smažit, s úspěchem využijete i gril nebo troubu. Zkombinujte je s čerstvou zeleninou a připravte si zdravý oběd či večeři.

Celý článek

Švestkové mlsání

Švestkové mlsání

Není nad výborný kynutý švestkový koláč podle babiččina receptu. Co ale zkusit i něco jiného – třeba koláč obrácený nebo tartaletky z listového těsta. Vyberte si z naší nabídky.

Celý článek

Přečtěte si