Víno v kuchyni

Zpříjemněte si podzimní dny sklenkou vína. Nechte se jeho chutí inspirovat i při vaření a nebojte se ho přidat rovnou do připravovaných pokrmů. Vyberte si z vyzkoušených receptů.


Hovězí na víně

Budete potřebovat

  • 300 g hovězího zadního masa
  • 2 větší cibule
  • 200 ml červeného suchého vína
  • 1 středně velkou mrkev
  • 50 g celeru
  • 1 menší kořenovou petržel
  • hovězí vývar
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíci hladké mouky
  • tymián
  • bobkový list
  • sůl
  • pepř

V hlubší pánvi na 2 lžících oleje pomalu dohněda orestujte cibuli nakrájenou nadrobno. Přidejte oloupanou nakrájenou kořenovou zeleninu, přidejte plamen a restujte asi 3 minuty. Poté do pánve vložte nakrájené maso a opékejte, dokud se nezatáhne. Okořeňte solí, pepřem, tymiánem, nasekaným česnekem a bobkovým listem. Zaprašte hladkou moukou, zalijte červeným vínem a promíchejte. Chvíli restujte a pak přilijte asi 150 ml hovězího vývaru a duste do změknutí pod pokličkou minimálně 2 hodiny. Vývar pravidelně dolévejte. Podávejte se šťouchanými brambory.


Kachní stehna na červeném víně

Budete potřebovat

  • 2 kachní stehna
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • koření pěti vůní
  • 200 ml suchého červeného vína
  • 2 lžíce rybízové marmelády

Na dno pekáčku dejte snítky rozmarýnu a celé stroužky česneku. Maso osolte, vložte do pekáče na rozložený rozmarýn a dejte péct do rozehřáté trouby dozlatova a doměkka. V kastrůlku rozmíchejte víno s marmeládou, přidejte lžičku koření pěti vůní a za stálého míchání přiveďte k varu. Pak nechte na mírném ohni 5 minut probublávat, až víno lehce zhoustne. Z měkkých stehýnek slijte všechen tuk a maso přelijte připraveným vinným rozvarem. Pekáček vraťte ještě na 15 minut do trouby, v polovině času stehna ještě jednou přelijte, až pěkně zkaramelizují. Podávejte s opečeným bramborem.


Hrušky pošírované ve víně

Budete potřebovat

  • 8 tvrdších hrušek
  • 1 l červeného vína
  • celou skořici
  • 8 hřebíčků
  • 8 lžic cukru

Hrušky oloupejte, ale stopky jim nechte. Vložte je do hrnce s vínem stopkou nahoru, přidejte koření a cukr, přiveďte k varu a na velmi mírném ohni vařte 20 minut. Hrušky pak vyndejte a víno dál vařte (již na plném ohni). Zredukujte jeho množství asi na třetinu, omáčka mírně zhoustne. Před podáváním hrušky zespodu seřízněte, aby na talíři stály, nebo je rozkrojené položte a přelijte je omáčkou.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Můžete si s nimi vyzdobit květinové záhony na zahradě, terasu či balkon zkrášlí begonie v truhlících a doma v bytě vás potěší krásné květy pokojovek. Podívejte se, z jakých druhů můžete vybírat.

Celý článek

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Hrát loutkové divadlo začala Hanka Čížková už v osmi letech. Ještě více ji ale o několik let později zaujalo vyřezávání loutek ze dřeva. Jako řezbářka a loutkářka pak pracovala v plzeňském Divadle ALFA nebo v Loutkovém filmu ve Studiu Jiřího Trnky v Praze. Před lety založila vlastní autorské divadlo Divadýlko HáČek. Loutky ji tak provázejí po celý profesní život.

Celý článek