Dobroty z mletého masa

Nejlepší mleté maso je takové, které si umelete doma. Námaha stojí za to, protože si z něj pak můžete připravit báječné pochoutky. Nechte se inspirovat oblíbenými recepty.


Bylinkový kebab

Budete potřebovat

  • 1 kg mletého masa (nejlépe hovězí nebo krůtí)
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky drceného římského kmínu
  • čerstvou jarní cibulku
  • čerstvou petrželku, pažitku, bazalku a další bylinky podle vlastního výběru
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 1 lžíci olivového oleje + na potření
  • sůl

 

Pokud nemáte dlouhé grilovací jehly, můžete použít i špejle, které namočíte do vody. Maso umelte nebo nahrubo rozmixujte. dejte ho do mísy, přidejte vejce, prolisovaný česnek, sůl, římský kmín, nadrobno nakrájenou cibulku, petrželku, pažitku, bazalku a další vaše oblíbené bylinky, mouku, olej a sůl. Vše dobře smíchejte a ze směsi vytvořte špalíčky. Napíchejte na grilovací jehly nebo na špejle, potřete olejem a opékejte na grilu pět minut z každé strany. kebaby také můžete grilovat v troubě při 250 °C asi 10 minut.

 

 


Masové kuličky v rajčatové omáčce

Budete potřebovat

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 a 1/2 cibule
  • 1/2 pórku
  • 4 stroužky česneku
  • 400 g krůtího masa
  • sůl, pepř
  • 1 lžíci nasekané petrželky
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 250 g sekaných rajčat z konzervy
  • čerstvou bazalku
 

Na 1 lžíci oleje orestujte 1 cibuli, pórek a 2 stroužky česneku. Krůtí maso nakrájejte na menší kusy, vložte do mixeru a rozmixujte nahrubo) nebo umelte na masovém strojku). Maso spojte s orestovanou směsí, dochuťte solí, pepřem, bylinkami a citronovou šťávou. Vytvarujte kuličky a poskládejte je na plech potažený pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C 15 až 20 minut. Na omáčku orestujte zbylou cibuli a česnek, přidejte sekaná rajčata. Chvíli duste a dochuťte solí, pepřem a bazalkovými listy. Podávejte například s těstovinami.

 


Krůtí roláda se sýrem

Budete potřebovat

  • olivový olej
  • 2 šalotky
  • 1 kg krůtího masa
  • 150 g žampionů
  • 150 g strouhanky
  • kečup
  • 2 velká vejce
  • sůl, pepř
  • majoránku
  • 250 g sýra gouda nebo čedar
  • 1 hrst čerstvého baby špenátu

 

Krůtí maso umelte nebo nahrubo rozmixujte. Troubu předehřejte na 175 °C. V míse smíchejte mleté maso, nasekanou šalotku, nadrobno pokrájené žampiony, strouhanku, lžíci kečupu, vejce, lžičku soli, špetku pepře a lžičku majoránky a vypracujte homogenní směs. Rozložte ji na plech nebo vál potažený pečicím papírem a potřený olivovým olejem, vytvořte placku silnou asi 1,5 cm a urovnejte ji do tvaru obdélníku o rozměrech asi 20 x 30 cm. Masovou směs posypte nastrouhaným sýrem a lístky špenátu. Pak roládu s pomocí papíru, na kterém plát leží, opatrně zaviňte. Potřete olivovým olejem a pečte asi 60 minut. Před krájením a servírováním nechte upečenou roládu asi 10 minut zchladnout. Podávejte s brambory a zeleninovým salátem.


Další články

Pochutnejte si na zvěřině

Pochutnejte si na zvěřině

Máte chuť na srnčí maso nebo třeba divokou kachnu? Připravte si je podle klasických receptů a jistě neprohloupíte? Co třeba ragú ze srnčího nebo pečená divoká kachnička.

Celý článek

Přečtěte si

Úbislavice

Úbislavice

www.chatar-chalupar.cz

Cestou od Jičína směrem k Nové Pace odbočte před obcí Rumchalpa doleva. Objevíte Úbislavice a jejich osady a můžete obdivovat roubené podkrkonošské chalupy, některé s bohatě vyřezávanými štíty.

Podkroví s jasnými souvislostmi

Podkroví s jasnými souvislostmi

www.peknebydleni.cz

Kde bychom chtěli bydlet? Naše představy se různí, ale určitě můžeme sestavit pomyslnou hitparádu nejžádanějších míst. Na jednom z nejvyšších stupňů by se zřejmě ocitlo bydlení v rodinném domě. O vedoucí pozici by se ale se stejnou úspěšností ucházel i další velmi vyhledávaný typ bydlení – půdní vestavba.

Mlýn, kde se dobře žije

Mlýn, kde se dobře žije

www.chatar-chalupar.cz

Opuštěný mlýn, který na svém místě stál už v osmnáctém století, koupili Vlaďka a Josef Tomáškovi před šesti lety. Hned se pustili do jeho oprav a již za dva a půl roku zde oslavili první Vánoce.