Zdravé dobroty

Mlsat se dá i zdravě – to je dobře známá věc. Připravte si dobroty plné vitaminů a energie z ořechů, medu, sladkého ovoce a zdravých obilovin.


Ořechové tyčinky

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 8

  • 60 g medu
  • 1 lžíce másla
  • 300 g ovesných nebo jiných oblíbených vloček
  • 120 g mandlí
  • 120 g dýňových semínek
  • 60 g sušených brusinek

1 Všechny ingredience rukama dobře smíchejte a vypracujte soudržnou hmotu. Malý obdélníkový pekáček vyložte pečicím papírem a hmotu do něj natlačte.

2 Zakryjte další vrstvou papíru a dejte do mrazničky asi na 20 minut ztuhnout.
Vyjměte z mrazničky a nožem nakrájejte na tyčinky. Uchovávejte v lednici.

 


Datlovo-ořechový chlebíček

Doba přípravy: 80 minut

Počet porcí: 8

  • 110 g datlí
  • 55 g rostlinného tuku
  • 225 ml vroucí vody
  • 1 lžička sody bikarbony
  • 225 g polohrubé mouky
  • 1/2 kypřicího prášku do pečiva
  • 55 g nasekaných vlašských ořechů
  • 170 g hnědého cukru
  • 1 vejce

1 Nasekané datle a rostlinný tuk dejte do mísy s vroucí vodou a sodou bikarbonou a míchejte, dokud se tuk nerozpustí. Nechte datle nasáknout. V jiné míse smíchejte mouku s kypřicím práškem, ořechy a cukrem a přidejte vychladlou směs datlí s tukem. Dobře promíchejte a zapracujte vejce.

2 Nalijte těsto do formy na chlebíček vyložené pečicím papírem a pečte asi 60 minut při teplotě 170 °C.

 


Nepečené kuličky

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 10

  • 500 g šálky ovesných (nebo jiných) vloček
  • 120 g rozinek
  • 250 g nasekaných mandlí
  • 1 lžička skořice
  • 120 g arašídového másla
  • 100 g medu
  • 2 lžíce lněných semínek

1 Všechny ingredience v míse smíchejte a rukama z nich vypracujte soudržné těsto. Dejte aspoň na hodinu do lednice.

2 Rukama z těsta tvořte kuličky. Uchovávejte je v lednici – vydrží asi týden.

 


Pečené hrušky s medem

Doba přípravy: 35 minut

Počet porcí: 4

  • 4 velké hrušky
  • skořice
  • 4 lžíce medu
  • 120 g sekaných ořechů

1 Hrušky přepulte a rozložte řezem nahoru na plech potažený pečicím papírem. vydlabejte jaderník, poprašte jemně skořicí, naplňte ořechy a zakápněte každou hrušku medem.

2 Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C asi 30 minut. nechte vychladnout a podávejte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Můžete si s nimi vyzdobit květinové záhony na zahradě, terasu či balkon zkrášlí begonie v truhlících a doma v bytě vás potěší krásné květy pokojovek. Podívejte se, z jakých druhů můžete vybírat.

Celý článek

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Řezbářka a loutkářka Hanka Čížková: Loutky na nitích mám nejraději

Hrát loutkové divadlo začala Hanka Čížková už v osmi letech. Ještě více ji ale o několik let později zaujalo vyřezávání loutek ze dřeva. Jako řezbářka a loutkářka pak pracovala v plzeňském Divadle ALFA nebo v Loutkovém filmu ve Studiu Jiřího Trnky v Praze. Před lety založila vlastní autorské divadlo Divadýlko HáČek. Loutky ji tak provázejí po celý profesní život.

Celý článek