Zdravé dobroty

Mlsat se dá i zdravě – to je dobře známá věc. Připravte si dobroty plné vitaminů a energie z ořechů, medu, sladkého ovoce a zdravých obilovin.


Ořechové tyčinky

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 8

  • 60 g medu
  • 1 lžíce másla
  • 300 g ovesných nebo jiných oblíbených vloček
  • 120 g mandlí
  • 120 g dýňových semínek
  • 60 g sušených brusinek

1 Všechny ingredience rukama dobře smíchejte a vypracujte soudržnou hmotu. Malý obdélníkový pekáček vyložte pečicím papírem a hmotu do něj natlačte.

2 Zakryjte další vrstvou papíru a dejte do mrazničky asi na 20 minut ztuhnout.
Vyjměte z mrazničky a nožem nakrájejte na tyčinky. Uchovávejte v lednici.

 


Datlovo-ořechový chlebíček

Doba přípravy: 80 minut

Počet porcí: 8

  • 110 g datlí
  • 55 g rostlinného tuku
  • 225 ml vroucí vody
  • 1 lžička sody bikarbony
  • 225 g polohrubé mouky
  • 1/2 kypřicího prášku do pečiva
  • 55 g nasekaných vlašských ořechů
  • 170 g hnědého cukru
  • 1 vejce

1 Nasekané datle a rostlinný tuk dejte do mísy s vroucí vodou a sodou bikarbonou a míchejte, dokud se tuk nerozpustí. Nechte datle nasáknout. V jiné míse smíchejte mouku s kypřicím práškem, ořechy a cukrem a přidejte vychladlou směs datlí s tukem. Dobře promíchejte a zapracujte vejce.

2 Nalijte těsto do formy na chlebíček vyložené pečicím papírem a pečte asi 60 minut při teplotě 170 °C.

 


Nepečené kuličky

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 10

  • 500 g šálky ovesných (nebo jiných) vloček
  • 120 g rozinek
  • 250 g nasekaných mandlí
  • 1 lžička skořice
  • 120 g arašídového másla
  • 100 g medu
  • 2 lžíce lněných semínek

1 Všechny ingredience v míse smíchejte a rukama z nich vypracujte soudržné těsto. Dejte aspoň na hodinu do lednice.

2 Rukama z těsta tvořte kuličky. Uchovávejte je v lednici – vydrží asi týden.

 


Pečené hrušky s medem

Doba přípravy: 35 minut

Počet porcí: 4

  • 4 velké hrušky
  • skořice
  • 4 lžíce medu
  • 120 g sekaných ořechů

1 Hrušky přepulte a rozložte řezem nahoru na plech potažený pečicím papírem. vydlabejte jaderník, poprašte jemně skořicí, naplňte ořechy a zakápněte každou hrušku medem.

2 Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C asi 30 minut. nechte vychladnout a podávejte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Rozkvetlá sakura

Rozkvetlá sakura

Baví vás práce s papírem? Z růžového krepového papíru si můžete celkem snadno vyrobit rozkvetlou větvičku sakury a přenést si tak domů něžnou jarní atmosféru.

Celý článek

Svíčka jako dekorace

Svíčka jako dekorace

Můžete je použít jako originální, vlastnoručně vyrobený dárek, nebo si s nimi zkrášlit vlastní interiér. Vytvořte si dekorativní svíčky zdobené sušenými květinami.

Celý článek

Renovovaný srdíčkový závěs

Renovovaný srdíčkový závěs

Některé starší dekorace se časem okoukají, tak proč jim nedat nový vzhled? Zrenovujte je s námi pomocí ubrousků, akrylových barev a plastických motivů. Podívejte se, jak na to.

Celý článek

Přečtěte si

Podlahy se vzhledem dřeva

Podlahy se vzhledem dřeva

www.chatar-chalupar.cz

Kvalitní podlaha je základ každého interiéru, kritéria jejího výběru má ale každý trochu odlišná. Zatímco někdo vychází z objektivních požadavků na odolnost povrchu, jiný dává přednost svým pocitům.

ZAHRADNÍ kuchyně vašich snů

ZAHRADNÍ kuchyně vašich snů

www.floranazahrade.cz

Už delší čas toužíte po letním vaření ve speciálním zahradním domku, honí se vám hlavou spousta otázek, ale na konzultaci s architektem ještě nedošlo? Nevadí, vyzpovídali jsme zkušeného odborníka za vás.