Zdravé dobroty

Mlsat se dá i zdravě – to je dobře známá věc. Připravte si dobroty plné vitaminů a energie z ořechů, medu, sladkého ovoce a zdravých obilovin.


Ořechové tyčinky

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 8

  • 60 g medu
  • 1 lžíce másla
  • 300 g ovesných nebo jiných oblíbených vloček
  • 120 g mandlí
  • 120 g dýňových semínek
  • 60 g sušených brusinek

1 Všechny ingredience rukama dobře smíchejte a vypracujte soudržnou hmotu. Malý obdélníkový pekáček vyložte pečicím papírem a hmotu do něj natlačte.

2 Zakryjte další vrstvou papíru a dejte do mrazničky asi na 20 minut ztuhnout.
Vyjměte z mrazničky a nožem nakrájejte na tyčinky. Uchovávejte v lednici.

 


Datlovo-ořechový chlebíček

Doba přípravy: 80 minut

Počet porcí: 8

  • 110 g datlí
  • 55 g rostlinného tuku
  • 225 ml vroucí vody
  • 1 lžička sody bikarbony
  • 225 g polohrubé mouky
  • 1/2 kypřicího prášku do pečiva
  • 55 g nasekaných vlašských ořechů
  • 170 g hnědého cukru
  • 1 vejce

1 Nasekané datle a rostlinný tuk dejte do mísy s vroucí vodou a sodou bikarbonou a míchejte, dokud se tuk nerozpustí. Nechte datle nasáknout. V jiné míse smíchejte mouku s kypřicím práškem, ořechy a cukrem a přidejte vychladlou směs datlí s tukem. Dobře promíchejte a zapracujte vejce.

2 Nalijte těsto do formy na chlebíček vyložené pečicím papírem a pečte asi 60 minut při teplotě 170 °C.

 


Nepečené kuličky

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 10

  • 500 g šálky ovesných (nebo jiných) vloček
  • 120 g rozinek
  • 250 g nasekaných mandlí
  • 1 lžička skořice
  • 120 g arašídového másla
  • 100 g medu
  • 2 lžíce lněných semínek

1 Všechny ingredience v míse smíchejte a rukama z nich vypracujte soudržné těsto. Dejte aspoň na hodinu do lednice.

2 Rukama z těsta tvořte kuličky. Uchovávejte je v lednici – vydrží asi týden.

 


Pečené hrušky s medem

Doba přípravy: 35 minut

Počet porcí: 4

  • 4 velké hrušky
  • skořice
  • 4 lžíce medu
  • 120 g sekaných ořechů

1 Hrušky přepulte a rozložte řezem nahoru na plech potažený pečicím papírem. vydlabejte jaderník, poprašte jemně skořicí, naplňte ořechy a zakápněte každou hrušku medem.

2 Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C asi 30 minut. nechte vychladnout a podávejte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Stylový stojan na tužky

Stylový stojan na tužky

Máte rádi na pracovním stole pořádek? Pak jistě oceníte jednoduchý stylový domek na organizaci psacích potřeb. Snadno si jej vyrobíte z dřevěných hranolů.

Celý článek

Něžné kouzlení s květinami

Něžné kouzlení s květinami

Cestu ke šperkařině si Kateřina Loukotová našla až v dospělosti. Vydala se cestou neprošlapanou. Občas zakopla, ale nikdy to nevzdala. Dnes ji její jedinečné šperky, v nichž se zrcadlí příroda, a hlavně květiny, uživí. Nesou jméno Dandylion.

Celý článek

Zvěřinové hody

Zvěřinové hody

Patříte-li k milovníkům zvěřiny, přijdou vám určitě vhod chutné a osvědčené recepty na úpravu masa z divočáka nebo srnčího. Dáte si steak, nebo raději gulášek?

Celý článek

Růže z juty

Růže z juty

Vytvořte si s námi květinové aranžmá, které vám zaručeně neuvadne a budete se z něj moci těšit třeba celý rok. Jeho základem jsou atraktivní růže z přírodního textilu.

Celý článek

Přečtěte si

Vymalujte si sami!

Vymalujte si sami!

www.chatar-chalupar.cz

Chceme vás inspirovat k tomu, abyste se do malování interiérů pustili sami. Dá se to zvládnout, ale vyžaduje to trochu strategie a předem promyšlené nákupy. Postupujte systematicky a nepodceňujte kroky, ke kterým se už nepůjde vrátit.

Zelené hnojení

Zelené hnojení

www.floranazahrade.cz

Nemáte možnost dopřát svým záhonům pravidelnou dávku chlévské mrvy? Rostliny přesto nemusejí trpět nedostatkem živin. Nahraďte ho zeleným hnojením.