Zdravé dobroty

Mlsat se dá i zdravě – to je dobře známá věc. Připravte si dobroty plné vitaminů a energie z ořechů, medu, sladkého ovoce a zdravých obilovin.


Ořechové tyčinky

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 8

  • 60 g medu
  • 1 lžíce másla
  • 300 g ovesných nebo jiných oblíbených vloček
  • 120 g mandlí
  • 120 g dýňových semínek
  • 60 g sušených brusinek

1 Všechny ingredience rukama dobře smíchejte a vypracujte soudržnou hmotu. Malý obdélníkový pekáček vyložte pečicím papírem a hmotu do něj natlačte.

2 Zakryjte další vrstvou papíru a dejte do mrazničky asi na 20 minut ztuhnout.
Vyjměte z mrazničky a nožem nakrájejte na tyčinky. Uchovávejte v lednici.

 


Datlovo-ořechový chlebíček

Doba přípravy: 80 minut

Počet porcí: 8

  • 110 g datlí
  • 55 g rostlinného tuku
  • 225 ml vroucí vody
  • 1 lžička sody bikarbony
  • 225 g polohrubé mouky
  • 1/2 kypřicího prášku do pečiva
  • 55 g nasekaných vlašských ořechů
  • 170 g hnědého cukru
  • 1 vejce

1 Nasekané datle a rostlinný tuk dejte do mísy s vroucí vodou a sodou bikarbonou a míchejte, dokud se tuk nerozpustí. Nechte datle nasáknout. V jiné míse smíchejte mouku s kypřicím práškem, ořechy a cukrem a přidejte vychladlou směs datlí s tukem. Dobře promíchejte a zapracujte vejce.

2 Nalijte těsto do formy na chlebíček vyložené pečicím papírem a pečte asi 60 minut při teplotě 170 °C.

 


Nepečené kuličky

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 10

  • 500 g šálky ovesných (nebo jiných) vloček
  • 120 g rozinek
  • 250 g nasekaných mandlí
  • 1 lžička skořice
  • 120 g arašídového másla
  • 100 g medu
  • 2 lžíce lněných semínek

1 Všechny ingredience v míse smíchejte a rukama z nich vypracujte soudržné těsto. Dejte aspoň na hodinu do lednice.

2 Rukama z těsta tvořte kuličky. Uchovávejte je v lednici – vydrží asi týden.

 


Pečené hrušky s medem

Doba přípravy: 35 minut

Počet porcí: 4

  • 4 velké hrušky
  • skořice
  • 4 lžíce medu
  • 120 g sekaných ořechů

1 Hrušky přepulte a rozložte řezem nahoru na plech potažený pečicím papírem. vydlabejte jaderník, poprašte jemně skořicí, naplňte ořechy a zakápněte každou hrušku medem.

2 Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C asi 30 minut. nechte vychladnout a podávejte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Domácí likéry

Domácí likéry

Ovocné likéry přijdou k chuti v každém ročním období. Udělejte si své vlastní, z ovoce ze své zahrádky. Chuť a vůni těchto dobrot si tak můžete vyladit podle svého jazýčku.

Celý článek

Neodolatelné pochoutky

Neodolatelné pochoutky

Jahody jsou svěží, lákavé svou barvou i vůní. Kdo by jim odolal? Naservírujte si je čerstvé jen tak v misce, jako zdravou svačinku, nebo z nich připravte vynikající dezert.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.