Nepostradatelná cibule

S cibulí byste v jídelníčku rozhodně neměli šetřit. Její blahodárné účinky na zdraví totiž daleko předčí i pro někoho nepříjemné aroma či štiplavou chuť.

Cibulový Tarte Tatin

Doba přípravy: 75 minut

Počet porcí: 6

 

  • 85 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce cukru
  • čerstvý tymián
  • 6–7 červených cibulí
  • 1 lžíce balzamikového glazé
  • 375 g listového těsta
  • celokovová pánev o průměru 20 cm

 

1 V pánvi rozehřejte máslo s olivovým olejem a cukrem, přisypte lístky čerstvého tymiánu a do směsi pěkně naskládejte řezem dolů oloupané a příčně přepůlené cibule.

2 Na mírném ohni nechte péct asi 30–40 minut, pak cibule pokapejte balzamikovým glazé. Rozválené listové těsto ve tvaru kruhu položte navrch a zasuňte okraje asi 2 cm dovnitř pánve. Pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 200 °C dozlatova. Nechte 5 minut zchladnout a pak pánev zakryjte servírovacím talířem a koláč opatrně překlopte a pánev zvedněte.

 

 

 

Výborná francouzská cibulačka

Doba přípravy: 120 minut

Počet porcí: 4

 

  • 500 g žluté cibule
  • 75 g másla
  • bobkový list
  • provensálské koření
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • sůl, pepř
  • francouzská bageta
  • sýr Gruyére nebo Comté

 

1 V hrnci si rozpusťte máslo a přidejte oloupanou cibuli nakrájenou na půlkolečka spolu s bobkovým listem a trochou provensálského koření. Za stálého míchání restujte asi pět minut, pak snižte plamen na minimum a opékejte ještě minimálně hodinu; občas promíchejte.

2 Přilijte víno, míchejte, a když se víno odpaří, zaprašte cibuli moukou. Chvilku opékejte a přilijte horký vývar. Polévku ještě asi půl hodiny vařte, potom ji dochuťte solí a pepřem. Rozdělte ji do misek, navrch položte plátky bagety a zasypte strouhaným sýrem. Vložte do trouby a nechte zapéct pod grilem dozlatova.

 

 

 

Focaccia s cibulí a rozmarýnem

Doba přípravy: 40 minut + 2 hodiny kynutí

Počet porcí: 4

 

  • 500 g mouky
  • 280 ml vody
  • sůl
  • 12 g droždí
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule
  • čerstvý rozmarýn

 

1 Mouku nasypte do mísy, přidejte vodu, droždí, sůl a 2 lžíce olivového oleje a vypracujte hladké těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte 2 hodiny kynout. Cibuli nakrájejte na kolečka.

2 Vykynuté těsto lehce vyválejte a rozložte na plech potřený olivovým olejem. posypte ho nakrájenou cibulí a čerstvým rozmarýnem a pečte asi 25 minut v troubě předehřáté na 190 °C dozlatova.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek