Nepostradatelná cibule

S cibulí byste v jídelníčku rozhodně neměli šetřit. Její blahodárné účinky na zdraví totiž daleko předčí i pro někoho nepříjemné aroma či štiplavou chuť.

Cibulový Tarte Tatin

Doba přípravy: 75 minut

Počet porcí: 6

 

  • 85 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce cukru
  • čerstvý tymián
  • 6–7 červených cibulí
  • 1 lžíce balzamikového glazé
  • 375 g listového těsta
  • celokovová pánev o průměru 20 cm

 

1 V pánvi rozehřejte máslo s olivovým olejem a cukrem, přisypte lístky čerstvého tymiánu a do směsi pěkně naskládejte řezem dolů oloupané a příčně přepůlené cibule.

2 Na mírném ohni nechte péct asi 30–40 minut, pak cibule pokapejte balzamikovým glazé. Rozválené listové těsto ve tvaru kruhu položte navrch a zasuňte okraje asi 2 cm dovnitř pánve. Pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 200 °C dozlatova. Nechte 5 minut zchladnout a pak pánev zakryjte servírovacím talířem a koláč opatrně překlopte a pánev zvedněte.

 

 

 

Výborná francouzská cibulačka

Doba přípravy: 120 minut

Počet porcí: 4

 

  • 500 g žluté cibule
  • 75 g másla
  • bobkový list
  • provensálské koření
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • sůl, pepř
  • francouzská bageta
  • sýr Gruyére nebo Comté

 

1 V hrnci si rozpusťte máslo a přidejte oloupanou cibuli nakrájenou na půlkolečka spolu s bobkovým listem a trochou provensálského koření. Za stálého míchání restujte asi pět minut, pak snižte plamen na minimum a opékejte ještě minimálně hodinu; občas promíchejte.

2 Přilijte víno, míchejte, a když se víno odpaří, zaprašte cibuli moukou. Chvilku opékejte a přilijte horký vývar. Polévku ještě asi půl hodiny vařte, potom ji dochuťte solí a pepřem. Rozdělte ji do misek, navrch položte plátky bagety a zasypte strouhaným sýrem. Vložte do trouby a nechte zapéct pod grilem dozlatova.

 

 

 

Focaccia s cibulí a rozmarýnem

Doba přípravy: 40 minut + 2 hodiny kynutí

Počet porcí: 4

 

  • 500 g mouky
  • 280 ml vody
  • sůl
  • 12 g droždí
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule
  • čerstvý rozmarýn

 

1 Mouku nasypte do mísy, přidejte vodu, droždí, sůl a 2 lžíce olivového oleje a vypracujte hladké těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte 2 hodiny kynout. Cibuli nakrájejte na kolečka.

2 Vykynuté těsto lehce vyválejte a rozložte na plech potřený olivovým olejem. posypte ho nakrájenou cibulí a čerstvým rozmarýnem a pečte asi 25 minut v troubě předehřáté na 190 °C dozlatova.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Tajemství rajské chuti

Tajemství rajské chuti

Rajčata jsou zdravá a výborně chutnají – zvláště ta z vlastní zahrady. Přečtěte si, jak je správně pěstovat, abyste z jediné rostliny sklidili celý košík plodů.

Celý článek

3 tipy pro DIY venkovní posezení

3 tipy pro DIY venkovní posezení

Venkovní sezóna je v plném proudu a nabízí možnost posezení na zahradě či terase. Nemusíte ale utratit spoustu peněz za nový zahradní nábytek. Připravili jsme pro vás tipy, jak si ho levně a svépomocí vyrobit nebo zrenovovat a dopřát si příjemné chvíle relaxace.

Celý článek