Nepostradatelná cibule
Cibulový Tarte Tatin
Doba přípravy: 75 minut
Počet porcí: 6
- 85 g másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce cukru
- čerstvý tymián
- 6–7 červených cibulí
- 1 lžíce balzamikového glazé
- 375 g listového těsta
- celokovová pánev o průměru 20 cm
1 V pánvi rozehřejte máslo s olivovým olejem a cukrem, přisypte lístky čerstvého tymiánu a do směsi pěkně naskládejte řezem dolů oloupané a příčně přepůlené cibule.
2 Na mírném ohni nechte péct asi 30–40 minut, pak cibule pokapejte balzamikovým glazé. Rozválené listové těsto ve tvaru kruhu položte navrch a zasuňte okraje asi 2 cm dovnitř pánve. Pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 200 °C dozlatova. Nechte 5 minut zchladnout a pak pánev zakryjte servírovacím talířem a koláč opatrně překlopte a pánev zvedněte.
Výborná francouzská cibulačka
Doba přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4
- 500 g žluté cibule
- 75 g másla
- bobkový list
- provensálské koření
- 100 ml suchého bílého vína
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
- sůl, pepř
- francouzská bageta
- sýr Gruyére nebo Comté
1 V hrnci si rozpusťte máslo a přidejte oloupanou cibuli nakrájenou na půlkolečka spolu s bobkovým listem a trochou provensálského koření. Za stálého míchání restujte asi pět minut, pak snižte plamen na minimum a opékejte ještě minimálně hodinu; občas promíchejte.
2 Přilijte víno, míchejte, a když se víno odpaří, zaprašte cibuli moukou. Chvilku opékejte a přilijte horký vývar. Polévku ještě asi půl hodiny vařte, potom ji dochuťte solí a pepřem. Rozdělte ji do misek, navrch položte plátky bagety a zasypte strouhaným sýrem. Vložte do trouby a nechte zapéct pod grilem dozlatova.
Focaccia s cibulí a rozmarýnem
Doba přípravy: 40 minut + 2 hodiny kynutí
Počet porcí: 4
- 500 g mouky
- 280 ml vody
- sůl
- 12 g droždí
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 cibule
- čerstvý rozmarýn
1 Mouku nasypte do mísy, přidejte vodu, droždí, sůl a 2 lžíce olivového oleje a vypracujte hladké těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte 2 hodiny kynout. Cibuli nakrájejte na kolečka.
2 Vykynuté těsto lehce vyválejte a rozložte na plech potřený olivovým olejem. posypte ho nakrájenou cibulí a čerstvým rozmarýnem a pečte asi 25 minut v troubě předehřáté na 190 °C dozlatova.