Nepostradatelná cibule

S cibulí byste v jídelníčku rozhodně neměli šetřit. Její blahodárné účinky na zdraví totiž daleko předčí i pro někoho nepříjemné aroma či štiplavou chuť.

Cibulový Tarte Tatin

Doba přípravy: 75 minut

Počet porcí: 6

 

  • 85 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce cukru
  • čerstvý tymián
  • 6–7 červených cibulí
  • 1 lžíce balzamikového glazé
  • 375 g listového těsta
  • celokovová pánev o průměru 20 cm

 

1 V pánvi rozehřejte máslo s olivovým olejem a cukrem, přisypte lístky čerstvého tymiánu a do směsi pěkně naskládejte řezem dolů oloupané a příčně přepůlené cibule.

2 Na mírném ohni nechte péct asi 30–40 minut, pak cibule pokapejte balzamikovým glazé. Rozválené listové těsto ve tvaru kruhu položte navrch a zasuňte okraje asi 2 cm dovnitř pánve. Pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 200 °C dozlatova. Nechte 5 minut zchladnout a pak pánev zakryjte servírovacím talířem a koláč opatrně překlopte a pánev zvedněte.

 

 

 

Výborná francouzská cibulačka

Doba přípravy: 120 minut

Počet porcí: 4

 

  • 500 g žluté cibule
  • 75 g másla
  • bobkový list
  • provensálské koření
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • sůl, pepř
  • francouzská bageta
  • sýr Gruyére nebo Comté

 

1 V hrnci si rozpusťte máslo a přidejte oloupanou cibuli nakrájenou na půlkolečka spolu s bobkovým listem a trochou provensálského koření. Za stálého míchání restujte asi pět minut, pak snižte plamen na minimum a opékejte ještě minimálně hodinu; občas promíchejte.

2 Přilijte víno, míchejte, a když se víno odpaří, zaprašte cibuli moukou. Chvilku opékejte a přilijte horký vývar. Polévku ještě asi půl hodiny vařte, potom ji dochuťte solí a pepřem. Rozdělte ji do misek, navrch položte plátky bagety a zasypte strouhaným sýrem. Vložte do trouby a nechte zapéct pod grilem dozlatova.

 

 

 

Focaccia s cibulí a rozmarýnem

Doba přípravy: 40 minut + 2 hodiny kynutí

Počet porcí: 4

 

  • 500 g mouky
  • 280 ml vody
  • sůl
  • 12 g droždí
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule
  • čerstvý rozmarýn

 

1 Mouku nasypte do mísy, přidejte vodu, droždí, sůl a 2 lžíce olivového oleje a vypracujte hladké těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte 2 hodiny kynout. Cibuli nakrájejte na kolečka.

2 Vykynuté těsto lehce vyválejte a rozložte na plech potřený olivovým olejem. posypte ho nakrájenou cibulí a čerstvým rozmarýnem a pečte asi 25 minut v troubě předehřáté na 190 °C dozlatova.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Netradiční zeleninová jídla

Netradiční zeleninová jídla

Máte chuť vyzkoušet v našich krajích méně obvyklé, a přece výborné zeleninové pochoutky? Nechte se inspirovat zahraničními kuchyněmi a recepty s čekankou, artyčoky či fenyklem.

Celý článek

Domácí likéry

Domácí likéry

Ovocné likéry přijdou k chuti v každém ročním období. Udělejte si své vlastní, z ovoce ze své zahrádky. Chuť a vůni těchto dobrot si tak můžete vyladit podle svého jazýčku.

Celý článek

Neodolatelné pochoutky

Neodolatelné pochoutky

Jahody jsou svěží, lákavé svou barvou i vůní. Kdo by jim odolal? Naservírujte si je čerstvé jen tak v misce, jako zdravou svačinku, nebo z nich připravte vynikající dezert.

Celý článek

Přečtěte si

Papírna pod Ještědem

Papírna pod Ještědem

www.chatar-chalupar.cz

Cesta za splněním snu bývá někdy dlouhá a ne vždy přímočará. Manžele Gorcovi nakonec zavedla z Prahy až do malebné vsi Zdislava v Podještědí. Vybudovali tu ruční papírnu i svůj nový domov.

Sezení pro jednoho?

Sezení pro jednoho?

www.peknebydleni.cz

Někdy je dobré myslet chvíli jen na sebe. Nedělit se s nikým o prostor. Odpočinout si pěkně sám ve svém pohodlném křesle, číst si nebo se dívat na film. Jestli ještě vaše milované křesílko nemáte, zde je pár tipů…

Rostliny do vlhkých zákoutí

Rostliny do vlhkých zákoutí

www.floranazahrade.cz

Vlhký kout na zahradě nemusí nutně zarůstat kopřivami, bude se v něm dařit řadě květin. Pokud zde navíc vytvoříte kamennou terásku, která odvede z půdy vodu a vytvoří sušší a teplejší podmínky, lze sem vysadit i mnohé další druhy. Inspirujte se.