Routa vonná

Ruta graveolens

Ve středověku se věřilo v její metafyzickou sílu. Větvemi routy se rozstřikovala svěcená voda před velkou mší a byla používána také jako vonná bylina. Středověcí lékaři byli přesvědčení, že dokáže ochránit před morem, a užívala se také jako protijed při otravách.

Stálezelený polokeř vysoký až 80 cm. Listy jsou dlouhé až 15 cm, dužnaté a tečkované. Květy jsou žluté a dorůstají do 12 mm. Kvete od května do září.

Pěstování:

Vysévejte na jaře na slunné místo, klíčí pomalu. V létě nebo začátkem podzimu ji hluboko seřízněte.

Užívané části:

Celá rostlina

Pro ozdobu:

Vhodná jako nízký dělící plůtek v okrasné nebo bylinkové zahradě. Také do malých kytiček a voniček.

V kuchyni:

Semeno svařené s libečkem a mátou se používá jako marináda na pernatou zvěřinu.

Listy chutnají hořce, ale velmi malé množství dodává pikantní chuť čerstvým sýrům, vejcím a rybím pokrmům. Smícháním se švestkami a vínem vytvoříte vynikající omáčku k masu.

V kosmetice:

List: Nálev z listů routy se používá k výplachům unavených očí.

Pro léčení:

List: Nálev jako čaj pomáhá při menstruaci, k vyvolání pocení a na podporu trávení, tvorby žluče a vylučování. Přikládá se na rány a vředy.

POZOR! Routa může být užívána jen pod lékařským dohledem a nikdy v těhotenství. Může dráždit pokožku.

Jak využít routu

Použijte ji při vaření, k provonění domova, jako repelent nebo jako léčivý prostředek.

Při sběru opatrně

Kvetoucí nať, nebo jen samotný list ještě před rozkvětem rostliny sbírejte v květnu až červnu, kdy je jeho chuť a vůně jemnější (zvláště pro kulinářské účely). Nať či listy sušte ve stínu, nebo uměle při teplotě do 40 °C. Sběr je třeba provádět v rukavicích, čerstvá rostlina může při styku s pokožkou způsobit podráždění a vyrážky. Od sušené rostliny však již žádné riziko nehrozí.

Routové máslo

Hrst routy nakrájejte nadrobno a utřete s máslem. Používejte například k ochucení grilovaného masa či ryb.

Vejce s routou

Na drobno nasekanou routu použijte k ochucení míchaných vajíček nebo do vajíčkového salátu.

Tatarská omáčka s routou

Smíchejte majonézu s jogurtem a kysanou smetanou a přidejte nasekanou routu a pažitku. Dochuťte solí a pepřem a použijte jako omáčku k masu nebo vejcím.

Čaj z routy

1 lžičku sušené byliny zalijte 250 ml vroucí vody a nechte táhnout 10 minut.

Macerát z routy

2 lžičky sušené routy přelijte 500 ml studené vody a nechte luhovat 6–8 hodin. Nedoporučuje se překračovat denní dávku 5 g bylinky.

Tinktura z routy

Hrst byliny zalijte 40% lihem a nechte 14 dní luhovat za pokojové teploty a občasného protřepání. Poté přefiltrujte. Používejte vnitřně 10 kapek 2x denně proti návalům krve do hlavy, závratím a nadýmání, 15–25 kapek 2x denně při ostatních potížích, zevně k potírání při revmatických bolestech a neuralgiích.

Přírodní repelent a osvěžovač vzduchu

Sušenou routu v látkovém pytlíčku dejte do šatníku nebo svazek routy pověste do koupelny, na WC apod.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Přečtěte si

Loukykvět

Loukykvět

www.chatar-chalupar.cz

V pouhých dvaceti letech se Karol pustila do riskantního projektu. Dnes, o pět roků později, sklízí spolu se svým manželem velké úspěchy. Farma Loukykvět je vyhledávanou oázou milovníků tradičních druhů květin.

Potomci hrázděných domů

Potomci hrázděných domů

www.peknebydleni.cz

Typový rodinný dům OKAL se vyznačuje střídmým architektonickým stylem s prosklenou fasádou a sedlovou střechou s malým sklonem. Tento dům si dokážete snadno představit jak v samotném centru města, tak zasazený do zelených ploch na jeho okraji.