Routa vonná
Ve středověku se věřilo v její metafyzickou sílu. Větvemi routy se rozstřikovala svěcená voda před velkou mší a byla používána také jako vonná bylina. Středověcí lékaři byli přesvědčení, že dokáže ochránit před morem, a užívala se také jako protijed při otravách.
Stálezelený polokeř vysoký až 80 cm. Listy jsou dlouhé až 15 cm, dužnaté a tečkované. Květy jsou žluté a dorůstají do 12 mm. Kvete od května do září.
Pěstování:
Vysévejte na jaře na slunné místo, klíčí pomalu. V létě nebo začátkem podzimu ji hluboko seřízněte.
Užívané části:
Celá rostlina
Pro ozdobu:
Vhodná jako nízký dělící plůtek v okrasné nebo bylinkové zahradě. Také do malých kytiček a voniček.
V kuchyni:
Semeno svařené s libečkem a mátou se používá jako marináda na pernatou zvěřinu.
Listy chutnají hořce, ale velmi malé množství dodává pikantní chuť čerstvým sýrům, vejcím a rybím pokrmům. Smícháním se švestkami a vínem vytvoříte vynikající omáčku k masu.
V kosmetice:
List: Nálev z listů routy se používá k výplachům unavených očí.
Pro léčení:
List: Nálev jako čaj pomáhá při menstruaci, k vyvolání pocení a na podporu trávení, tvorby žluče a vylučování. Přikládá se na rány a vředy.
POZOR! Routa může být užívána jen pod lékařským dohledem a nikdy v těhotenství. Může dráždit pokožku.
Jak využít routu
Použijte ji při vaření, k provonění domova, jako repelent nebo jako léčivý prostředek.
Při sběru opatrně
Kvetoucí nať, nebo jen samotný list ještě před rozkvětem rostliny sbírejte v květnu až červnu, kdy je jeho chuť a vůně jemnější (zvláště pro kulinářské účely). Nať či listy sušte ve stínu, nebo uměle při teplotě do 40 °C. Sběr je třeba provádět v rukavicích, čerstvá rostlina může při styku s pokožkou způsobit podráždění a vyrážky. Od sušené rostliny však již žádné riziko nehrozí.
Routové máslo
Hrst routy nakrájejte nadrobno a utřete s máslem. Používejte například k ochucení grilovaného masa či ryb.
Vejce s routou
Na drobno nasekanou routu použijte k ochucení míchaných vajíček nebo do vajíčkového salátu.
Tatarská omáčka s routou
Smíchejte majonézu s jogurtem a kysanou smetanou a přidejte nasekanou routu a pažitku. Dochuťte solí a pepřem a použijte jako omáčku k masu nebo vejcím.
Čaj z routy
1 lžičku sušené byliny zalijte 250 ml vroucí vody a nechte táhnout 10 minut.
Macerát z routy
2 lžičky sušené routy přelijte 500 ml studené vody a nechte luhovat 6–8 hodin. Nedoporučuje se překračovat denní dávku 5 g bylinky.
Tinktura z routy
Hrst byliny zalijte 40% lihem a nechte 14 dní luhovat za pokojové teploty a občasného protřepání. Poté přefiltrujte. Používejte vnitřně 10 kapek 2x denně proti návalům krve do hlavy, závratím a nadýmání, 15–25 kapek 2x denně při ostatních potížích, zevně k potírání při revmatických bolestech a neuralgiích.
Přírodní repelent a osvěžovač vzduchu
Sušenou routu v látkovém pytlíčku dejte do šatníku nebo svazek routy pověste do koupelny, na WC apod.