Libeček lékařský

Levisticum officinale

Libeček je pěkná vonná rostlina s výraznou chutí, kterou můžeme používat k nejrůznějším účelům. V minulosti se například listy libečku vkládaly do bot, aby občerstvily unaveného poutníka. Oblíbený byl také libečkový nápoj s řebříčkem. Využijete jej v kuchyni, ale také proti nevolnosti a zadržování vody v organismu.

Vytrvalá, 100 až 250 cm vysoká bylina s přímou, jemně rýhovanou dutou větvenou lodyhou. Listy v dolní polovině lodyhy jsou mohutné, až 100 cm dlouhé, dlouze řapíkaté, horní listy jsou k listovým pochvám přisedlé. Okolíky květů jsou složeny z 10 až 20 okolíčků.

Pěstování:

Má rád vlhčí půdu a slunné až polostinné stanoviště. Množí se oddělky ze starších rostlin nebo semeny, která je možno vysévat ihned po sklizni (tedy na podzim) buď do pařeniště, anebo přímo na záhon.

Užívané části:

Celá rostlina včetně kořene a semen.

Konzervace:

listy se zmrazují nebo suší. Semena a kořeny se suší.

V kuchyni:

Semena se přidávají do likérů a osvěžujících nápojů, do chlebového těsta či do salátů. Libečkové listy přidávejte do bujonů, zeleninových polévek, gulášů, sýrů či mladé listy do salátů. Lodyhy můžete podusit a podávat s bílou omáčkou. Mladé lodyhy se kandují.

Pro léčení:

Nálev připravený ze semen, listů či kořenů libečku pomáhá proti zadržování vody v organismu, revmatismu a také proti žaludeční nevolnosti. Nesmí se užívat při onemocnění ledvin a v těhotenství.

Pro ozdobu:

Lodyhy s listy můžete použít do květinových aranžmá.

Jak využít libeček

Udělejte si z něj vlastní polévkové koření, zelené pesto, přidejte ho do polévky nebo si uvařte léčivý čaj.

Polévkové koření z libečku

Na jeho přípravu budete potřebovat velký svazek libečku i se stonky, 40 ml vody, 1 lžičku soli, 1 lžíci čerstvé majoránky a 2 lžíce slunečnicového oleje. Libeček omyjte a umelte na masovém strojku nebo rozmixujte. Dejte do hrnce, přidejte vodu a vařte 15 minut. Směs sceďte přes plátýnko a pořádně vymačkejte. Přidejte sůl, olej a majoránku a vařte tak dlouho, až výluh zredukujete na polovinu. Nalijte horký do skleniček s patentním uzávěrem a obraťte aspoň na 5 minut dnem vzhůru. Vzniklý koncentrát můžete přidávat jako koření do polévek či do omáček.

 

Libečkové pesto

Svazek čerstvého libečku, stroužek česneku, strouhaný parmazán, olivový olej, sůl a pepř.

Libeček opláchněte, okapejte a otrhejte všechny listy. Vložte je do mixéru, přidejte prolisovaný stroužek česneku a strouhaný parmazán. Rozmixujte najemno. Směs dosolte, opepřete podle chuti, vložte do uzavíratelné sklenice a dolijte kvalitním olivovým olejem.

Používejte jako omáčku k těstovinám nebo na opečené topinky či tousty.

 

Česneková polévka s libečkem

1 cibule, sůl, 750 ml vody, celý list libečku a 1 lžíce krájeného, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžíce oleje, 4 brambory, 4 stroužky česneku.

Na oleji osmažte nasekanou cibuli a kmín, zalijte vodou, přidejte pokrájené brambory a celý list libečku, osolte a vařte doměkka. Pak vyndejte libečkový list, přidejte drcený česnek, minutu povařte, nalijte do talířů a ozdobte čerstvým, nadrobno nakrájeným libečkem. Můžete přidat topinku z tmavého chleba.

 

Močopudný libečkový čaj

Dvě lžičky nasekaného sušeného libečku zalijte 250 ml horké vody a nechte 10 minut luhovat.

 

 

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Jak na lepší usínání přírodní cestou

Jak na lepší usínání přírodní cestou

Nespavost postihuje značnou část lidí. Způsobena může být různými faktory – od stresu až po nevhodně vybavenou ložnici. Nabízí se přitom různé tipy, které vám pomohou lépe usínat a nebudit se v noci. Pojďme se na ně podívat blíže. Celý článek

Pampeliškový sirup: Zapomenutý recept našich babiček

Pampeliškový sirup: Zapomenutý recept našich babiček

Ačkoliv na tuto zářivě žlutou rostlinu nahlížíme spíše jako na plevel, skrývá v sobě spoustu léčivých účinků. Z pampelišek můžete vyrobit nejen víno a čaj, ale i výborný sirup. Poslouží vám jako vynikající sladidlo s vitaminy. Ať už teplý, nebo studený.

Celý článek

Tvořte a bavte se s dubnovou Rozmarýnou

Tvořte a bavte se s dubnovou Rozmarýnou

Máte už dost zimy? Aktuální vydání časopisu Rozmarýna vám umožní naplno si užít jaro. Najdete v něm rozmanité návody a tipy pro jarní tvoření i nápady, jak využít jarní bylinky pro výrobu sirupů, zdravých pokrmů, a dokonce i dekorací a doplňků. Užijte si jaro s Rozmarýnou!

Celý článek