Roketa setá

Eruca sativa

Dnes ji známe především jako oblíbenou salátovou bylinku (nazývanou také rukola). Možná vás překvapí, že dříve byla s oblibou užívána i pro přípravu sirupů proti kašli. Staří Římané si cenili vůně jejích semen, a mladých listů, kterými si kořenili saláty. Vy si ji také můžete vypěstovat na zahradě a kromě listů využít i její květy, které jsou rovněž jedlé a můžete si s nimi ozdobit salát.

Jednoletá bylina dorůstající výšky 60–100 cm. Má lyrovité peřenoklané až peřenosečné listy, které při rozemnutí voní. Světle žluté, fialově žilnaté květy se rozvíjejí začátkem léta.

Pěstování:

Vysévá se do řádků časně zjara do výživné, mírně vlhké půdy. Po 6–8 týdnech od výsevu se již mohou odtrhávat jemné mladé listy, naposled však těsně před rozkvětem. Pro mladé listy ji můžete vysévat od jara do časného podzimmu. Lze ji také úspěšně pěstovat v truhlíku doma za oknem.

Užívané části:

Listy, květy, kořen

V kuchyni:

Listy rukoly můžete čerstvé přidávat do salátů nebo i tepelně zpracovávat podobně jako špenát. Má výrazně peprnou chuť.

Pro léčení:

Listy rukoly obsahují vitamín C, beta karoten a jsou zdrojem isothiokyanátů, které mají antikarcinogenní účinky. Působí proti únavě a posilují imunitu. Odvar z kořene se používá při zažívacích problémech. Konzumace rukoly zvyšuje chuť k jídlu, pomáhá detoxikovat játra a pročišťovat krev. Kromě toho má rostlina i mírně močopudné a projímavé účinky.

Jak využít rukolu

Přidávejte ji do studené i teplé kuchyně, pěstujte ji na zahradě i doma za oknem.


Rukolový salát s červenou řepou a karamelizovanými ořechy

Budete potřebovat

  • 120 g čerstvých rukolových listů
  • 250 g vařené nebo pečené červené řepy
  • 100 g čerstvého kozího sýra
  • 100 g vlašských ořechů
  • 50 g cukru
  • 50 g máslaNa zálivku:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci medu
  • sůlčerstvě mletý pepř

V pánvi rozehřejte máslo a přidejte cukr. Dobře promíchejte a nechte chvíli karamelizovat. přisypte ořechy, zamíchejte do karamelu a nechte ještě několik minut za občasného promíchání na ohni. pak pánev stáhněte, přendejte ořechy na plech s pečicím papírem a nechte vychladnout.
Olivový olej smíchejte s medem, přidejte špetku soli a pepře a promíchejte.
Roketu dejte do mísy, vařenou (či pečenou) červenou řepu oloupejte a nakrájejte na tenčí plátky nebo na kostičky a přidejte k roketě. Kozí sýr rozdrobte a spolu s karamelizovanými ořechy nasypte na salát. Pokapejte nachystanou zálivkou a podávejte s čerstvou nebo opečenou bagetkou.


Pěstování za oknem

Vypěstujte si „baby rukolu“ doma na parapetu. Jak na to? Podobně, jako se pěstuje třeba řeřicha. Na tác či talíř položte buničitou vatu, řádně ji navlhčete, posypte rovnoměrně semínky a dejte na světlé a teplé místo. Po pár dnech začíná klíčit a za 14 dní můžete mladé lístky sklízet.
Pěstovat se dá ovšem také v truhlících. V substrátu roste lépe a sklizeň je možná za 6 týdnů.


Pesto z rokety

Budete potřebovat

  • 3 hrsti rokety
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • 3 lžíce vlašských ořechů
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • špetku soli

Všechny suroviny dejte do mixéru a mixujte tak dlouho, dokud nevznikne hladké pesto. Podle potřeby můžete přidat ještě olivový olej a podle chuti špetku soli. Pesto můžete používat například k ochucení těstovin nebo třeba na bruschetty.


Bruschetty s rukolovým pestem a mozzarellou

Budete potřebovat

  • plátky bílé veky
  • 1 balení mozzarelly
  • cherry rajčátka
  • ruklové pesto
  • sůl

Plátky veky opečte na sucho na pánvi nebo na grilu. Rakčátka přepulte, mozzarellu nakrájejte na plátky. Každý opečený kousek veky poklaďte plátky mozzarelly, ozdobte rajčátky, pokapejte rukolovým pestem, podle chuti osolte a můžete podávat!

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Jak na lepší usínání přírodní cestou

Jak na lepší usínání přírodní cestou

Nespavost postihuje značnou část lidí. Způsobena může být různými faktory – od stresu až po nevhodně vybavenou ložnici. Nabízí se přitom různé tipy, které vám pomohou lépe usínat a nebudit se v noci. Pojďme se na ně podívat blíže. Celý článek

Pampeliškový sirup: Zapomenutý recept našich babiček

Pampeliškový sirup: Zapomenutý recept našich babiček

Ačkoliv na tuto zářivě žlutou rostlinu nahlížíme spíše jako na plevel, skrývá v sobě spoustu léčivých účinků. Z pampelišek můžete vyrobit nejen víno a čaj, ale i výborný sirup. Poslouží vám jako vynikající sladidlo s vitaminy. Ať už teplý, nebo studený.

Celý článek

Tvořte a bavte se s dubnovou Rozmarýnou

Tvořte a bavte se s dubnovou Rozmarýnou

Máte už dost zimy? Aktuální vydání časopisu Rozmarýna vám umožní naplno si užít jaro. Najdete v něm rozmanité návody a tipy pro jarní tvoření i nápady, jak využít jarní bylinky pro výrobu sirupů, zdravých pokrmů, a dokonce i dekorací a doplňků. Užijte si jaro s Rozmarýnou!

Celý článek