Lichořeřišnice větší

Tropaeolum majus

Původní domovinou lichořeřišnice je Ekvádor, Peru a Kolumbie. U nás se pěstuje jako okrasná letnička, a to v mnoha kultivarech – popínavých, převislých, půdopokryvných nebo kompaktních.

 

U nás jednoletá bylina s plazivou lodyhou až 3 m dlouhou (ve své domovině až 5 m dlouhou). Má štítovité listy s ovíjivými řapíky, celokrajné nebo mělce laločnaté. Nálevkovité květy s ostruhou, na dlouhých ovíjivých stopkách, jsou žluté či oranžově červené. Kvete v červnu až říjnu. Kulovité plody obsahují tři velká semena.

Pěstování:

Vyžaduje slunné a teplé stanoviště, snese však i polostín. Půda by měla být dobře propustná. Množí se semeny, která se vysévají počátkem května přímo na venkovní stanoviště.

Užívané části:

Čerstvé nebo sušené listy, květy; semena ještě zelená nebo zralá k mletí a kořenění.

V kuchyni:

Mladé listy, poupata a květy můžete přidat do salátů nebo s nimi ozdobit obložené chlebíčky- jsou jedlé. Mladá semena mají pikantní chuť a hodí se například nasekaná podobně jako křen. Listy obsahují hodně vitaminu C. Poupata květů můžete naložit do octa jako kapary.

Pro léčení:

Působí výrazně antibioticky zejména v oblasti močových cest, a to na stafylokoky, streptokoky, proteus vulgaris, escherichia coli, salmonely i další druhy bakterií. Působí příznivě i při bolestech v krku a nemocech dýchacích cest.

Jak využít lichořeřišnici

Přidejte si ji do salátu nebo na chleba, udělejte si léčivý čaj nebo tinkturu, naložte si ji do octa.


Do salátu

Přidejte čerstvé květy a listy lichořeřišnice do salátů – mají pikantní chuť, obsahují hodně vitaminů a působí proti bakteriím. Zkombinujte je třeba s jedlými květy brutnáku lékařského.


Na chlebíčky

Výborně chutnají na chlebíčkách s pestem nebo třeba s čerstvým sýrem či máslem.


Tinktura ze semen lichořeřišnice

Pomáhá proti nachlazení a nemocem močových cest

Budete potřebovat

  • velkou hrst semen lichořeřišnice
  • tvrdý alkohol (cca 40%, například vodku)
  • sklenici s uzávěrem

Semena lichořeřišnice překrájejte na poloviny, napěchujte do sklenice, zalijte alkoholem a uzavřete. Sklenici nechte stát na teplém a suchém místě, ale nikoli na přímém slunci, po dobu 14 dnů. Sklenici denně protřepte. Po dvou týdnech tinkturu přeceďte do jiné uzavíratelné nádoby a nasáklá semena ještě vymačkejte. Uchovávejte v lednici. Při nemoci užívejte po dobu 20 dní, 3x denně 15 kapek.

Čaj z lichořeřišnice

Vrchovatou lžičku řezaných, sušených květů nebo 2 lžičky čerstvých listů zalijte šálkem horké vody, nechte asi 10 minut luhovat a přeceďte. Popíjejte 3x denně.

Nakládaná poupata

Čerstvě natrhaná, dosud nerozvinutá poupata lichořeřišnice vložte do slaného roztoku připraveného z 1 litru vody a 110 gramů soli, ideálně mořské. V nálevu poupata ponechte po dobu 24 hodin. Po uplynutí této doby poupata přeceďte, vložte do menší sklenice a zalijte horkým nálevem z vinného či jablečného octa s lístky estragonu, dochutit můžete ještě křenem, cibulí, šalotkou. Zavíčkujte a měsíc skladujte. Poté můžete konzumovat.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Sbírejte šípky

Sbírejte šípky

Dozrávají od konce září a můžete je využít na mnoho způsobů. Nezapomeňte si ani letos v přírodě nasbírat rudé šípky a připravit si z nich léčivé dobroty.

Celý článek

Léčivé borůvky

Léčivé borůvky

Většina z nás má ráda tmavě modré borůvky. Můžete si z nich připravit nejen výborný ovocný moučník, ale i jiné zdravé dobroty, které vám přijdou vhod v zimě.

Celý článek

Užitečný plevel

Užitečný plevel

Vadí vám plevel na zahradě? Než ho zničíte, přesvědčte se, jestli mezi nechtěnými rostlinami nenajdete takové, které přinášejí užitek – léčí, vylepší pokrmy či odpuzují hmyz.

Celý článek

Přečtěte si