Jak zvládat stres?

Dříve byl stres impulzem k aktivaci obranných mechanismů lidského organismu, dnes je jeho dlouhodobé působení, příčinou mnoha zdravotních potíží. Jak si s ním poradit?

Stres je v dnešní době jedním z nejfrekventovanějších slov. Jsme společnost orientovaná na výkon. Lidí, kteří trpí chronickým stresem a žijí v tomto stavu delší čas, je stále více a považují tuto situaci za normální. Je pro ně běžné, že si nedokážou skutečně odpočinout, uvolnit se. Mnoho lidí však neví, že stres může ovlivnit náš život skutečně negativně.

 

Chce to změnu

Čelit stresu, a především jeho negativním dopadům, není jednoduché. Je to jako s odvykáním kouření nebo hubnutím. Dokud opravdu nebudete chtít něco změnit a nepřepnete si v mozku pomyslnou páčku z „to nejde“ na „ano, chci s tím něco udělat“, ke změně nedojde. Je to jako se všemi stereotypy, které jsme si v průběhu života naložili do své hlavy a těla. Zbavit se jich je mnohem těžší, než si na ně zvyknout.

K účinnému odstranění většiny problémů spojených se stresem vede zdravé stravování a dostatek pohybu. Fyzická námaha spotřebuje stresem uvolněnou energii. Je však velmi důležité spojovat fyzickou námahu s kladným citovým prožitkem, nebrat ji jako nutnou povinnost, která by opět s nárokem na výkon vedla ke stresu.

 

Mějte se rádi

Vytvořte si během dne místa, situace, nebo chcete-li rituály, ve kterých se můžete zotavit a odpočinout si. Už jen patnáct minut denně stačí na to, abyste si odpočinuli od zátěže. Při takovém „rychloodpočinku“ ale nesmíte myslet na starosti ani povinnosti, zkrátka musíte umět vypnout mozek. První zásadou, jak čelit stresu a jeho vlivu na vaše zdraví, je, abyste se měli rádi a vážili si sebe, svých schopností a dovedností. Ano, zní to jako fráze, ale teprve v okamžiku, kdy si sami sebe začnete vážit, pochopíte, že změna vychází právě z vás a svůj život můžete ovlivnit jen vy, nikdo jiný.

 

Pomůže i jídlo

Také jídlo může být lékem, který vám pomůže s potlačením projevů stresu. Protistresové účinky mají potraviny obsahující vitaminy skupiny B, vitamin C, koenzym Q10 a hořčík. V první řadě omezte cukry, dopřát si ale můžete kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Z jídelníčku vyřaďte bílé pečivo a omezte potraviny s obsahem bílé mouky. Naopak si dopřejte co nejvíce ovoce a zeleniny. Celer a celerová šťáva jsou lékem na nejrůznější poruchy nervového systému včetně depresí. Česnek má uklidňující účinky a dokáže utišit duševní neklid. Pro činnost nervového systému jsou důležité minerály hořčík, vápník, železo a zinek, které tělu dodáte například pšeničnými klíčky, kakaem, luštěninami, ořechy, semeny, kroupami, ale také sýry, jogurty a rybami. Ty navíc obsahují omega-3 mastné kyseliny, které zajišťují optimální nervové funkce.

 

Nezapomeňte na bylinky

Velice dobře pomáhají při stresu a s ním spojených příznacích, jako jsou únava, tělesná slabost, úzkost nebo deprese. Zlepšují vitalitu, soustředění a paměť. Mezi takové patří ženšen, sibiřský ženšen a kozinec. Bylinky na uklidnění nervů jsou vhodné pro přetíženou nervovou soustavu. Pokud trpíte stresem, který doprovázejí úzkost a deprese, pomáhá například kozlík, meduňka nebo třezalka. Kozlík, heřmánek, máta či meduňka zlepšují kvalitu a trvání spánku, zmírňují stres a uvolňují nervové napětí.

 


Máte problém?

Stres se často projevuje únavou, častými bolestmi hlavy způsobenými napětím, bolestmi svalů, tělesnou slabostí, úzkostí, plačtivostí, podrážděností, potížemi při rozhodování, poruchami soustředění a spánku nebo nechutenstvím


Bylinky

Meduňka lékařská
Pomáhá při neurózách, zlepšuje chuť k jídlu a trávení, má posilující účinky na mozek, srdce i trávicí soustavu. Povzbuzuje fyzicky i duševně, působí proti bolesti, antibakteriálně, antivirově, posiluje paměť, působí proti chudokrevnosti.
1 lžíci meduňky zalijte sklenicí vroucí vody a nechte louhovat 1 hodinu. Užívejte 3 lžíce nálevu dvakrát denně.

 

Máta peprná
Povzbuzuje nervovou soustavu, ulehčuje trávení, podporuje chuť k jídlu, snižuje nadýmání, působí antisepticky.
1 lžíci máty přelijte sklenicí vroucí vody a nehte vyluhovat. Pijte dvakrát denně.

 

Majoránka zahradní
Vyzkoušejte ji při nespavosti, migréně, úzkosti, neuróze či nedostatku sil.
Půl lžičky majoránky zalijte sklenicí vroucí vody a nechte 10 minut louhovat. Pijte 2–3krát denně.

 

Chmel otáčivý
Už jste pili chmelový čaj? Uklidňuje a má tlumící účinek. Chutná aromaticky a nahořkle. V čajových směsích by měl tvořit maximálně desetinu.
2 lžičky rozmělněných šištic dejte do šálku a zalijte vroucí vodou. Louhujte 4–5 minut. Při delším louhování je čaj trpký.

Kozlík lékařský
Kozlíkový čaj má intenzivní aroma a dobře chutná, zvláště pokud si ho osladíte medem. Pomáhá proti stresu a nervozitě a při poruchách spánku.
1 lžíci rozmělněných oddenků kozlíku zalijte sklenicí horké vody a nechte louhovat 6–8 minut.

 

Levandule lékařská
Čaj z levandule uklidňuje už svou vůní. Má příznivé účinky na nervy i trávicí ústrojí, uvolňuje organismus. Můžete si ho přidat i do koupele.
Připravte si chutný čaj z 2 dílů meduňky, 1 dílu levandulových květů, 1 dílu lipových květů a 1 dílu růžových květů.

 

Heřmánek pravý
Má uklidňující a protizánětlivé účinky, pomáhá proti horečce, uvolňuje křeče.
2 lžičky sušených květů zalijte sklenicí vroucí vody a louhujte 6 až 7 minut.

 

Třezalka tečkovaná
Dodává klid a sílu. Je používána jako přírodní antidepresivum. Pomáhá i při průjmu.
2 lžičky sušené třezalky zalijte sklenicí vroucí vody a nechte louhovat 5–7 minut.

 

Uklidňující čaj

4 díly kořene kozlíku (valeriánu), 1 díl květu heřmánku, 2 díly natě řebříčku, 2 díly natě máty peprné, 1 díl natě meduňky

Čaj svařte a užívejte při neurózách, nespavosti či rozrušení. Pomáhá i při poruchách spojených s pubertou nebo klimakteriem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Jak na lepší usínání přírodní cestou

Jak na lepší usínání přírodní cestou

Nespavost postihuje značnou část lidí. Způsobena může být různými faktory – od stresu až po nevhodně vybavenou ložnici. Nabízí se přitom různé tipy, které vám pomohou lépe usínat a nebudit se v noci. Pojďme se na ně podívat blíže. Celý článek

Pampeliškový sirup: Zapomenutý recept našich babiček

Pampeliškový sirup: Zapomenutý recept našich babiček

Ačkoliv na tuto zářivě žlutou rostlinu nahlížíme spíše jako na plevel, skrývá v sobě spoustu léčivých účinků. Z pampelišek můžete vyrobit nejen víno a čaj, ale i výborný sirup. Poslouží vám jako vynikající sladidlo s vitaminy. Ať už teplý, nebo studený.

Celý článek

Tvořte a bavte se s dubnovou Rozmarýnou

Tvořte a bavte se s dubnovou Rozmarýnou

Máte už dost zimy? Aktuální vydání časopisu Rozmarýna vám umožní naplno si užít jaro. Najdete v něm rozmanité návody a tipy pro jarní tvoření i nápady, jak využít jarní bylinky pro výrobu sirupů, zdravých pokrmů, a dokonce i dekorací a doplňků. Užijte si jaro s Rozmarýnou!

Celý článek