Jalovec nejen jako přírodní dezinfekce

Kašel a rýma, drobná poranění, žaludeční problémy… Při těchto problémech vám pomůže jalovec. Navíc působí antibakteriálně, posiluje účinek antibiotik a v lehčích případech je dokáže i nahradit.

Jalovec obecný (Juniperus communis) je všeobecně známý pichlavý jehličnan s antimikrobiálními i antibiotickými účinky, ničí tedy také bakterie, viry, houby i parazity. Podobný účinek mají i další botanické druhy jalovců, a také jiné jehličnany jako túje, cedr či borovice. V přírodě je domácí druh jalovce obecného chráněný, na zahradě z něj ale můžete sbírat jak léčivé plody, takzvané jalovčinky, tak i jehličí nebo kůru. Jalovčinky jsou prvním rokem zelené, teprve druhým, někdy dokonce až třetím ztmavnou do modré barvy a získají typickou ojíněnou slupku. Z keřů či stromů se setřásají; pokud se rozhodnete pro ruční sběr, neobejdete se bez pevných dlouhých rukavic. Jalovec se používá v kuchyni jako součást kořenicích směsí pro přípravu divočiny, jako léčivku ho využívali už naši předkové, cenili si zejména jeho dezinfekčních schopností. Jalovcem se dokonce vykuřovaly místnosti v době moru, silný odvar se používal třeba k dezinfekci porodnického vybavení či chirurgických nástrojů, ploch i rukou.

Můžete jej pěstovat i na zahradě

Aromatické silice s léčivou silou

Nejvýznamnějšími látkami v jalovčinkách jsou bezesporu silice, které jim propůjčují výrazné kořenité, pryskyřičně nasládlé aroma. Patří mezi ně například pinen, kafr, kadinen, terpinol, borneol a desítky jiných složitých látek. Nasládlou chuť dodávají těmto plodům cukry – glukóza a fruktóza –, dále obsahují oleje, hořčiny, pryskyřice, a dokonce i vitamin C a některé stopové prvky. Největší podíl na antimikrobiálních účincích jalovce mají monoterpeny – hydrokarbony. V léčitelství se používají například pro podporu léčby kloubních onemocnění, jako je třeba dna, revma a artróza, nejčastěji ve formě lihové tinktury pro mazání kloubů nebo jako přísada do koupele. Stimulují totiž lokální prokrvení, čímž ulevují od bolesti a zlepšují krevní oběh a látkovou výměnu v postižené tkáni.

Jalovec obecný

Jejich další působení je diuretické, neboť pomáhají odvádět přebytečné tekutiny z těla; užívají se tedy při vodnatelnosti a pro detoxikaci organismu. Pozitivní vliv mají též na zažívání, a to proti nadýmání a pro zlepšení trávení těžších jídel. Důležitou vlastností jalovce je jeho antibakteriální účinek, který posiluje účinek antibiotik a v lehčích případech je dokáže i nahradit. Velmi dobře účinkuje například při vleklých onemocněních močových cest. Je třeba vědět, že jalovec může dráždit ledviny, a proto je nutné se držet doporučeného dávkování a nepřekračovat denní dávku. Cenné dezinfekční schopnosti jalovce lze s úspěchem doma využít také pro čištění ran, při infekcích kůže, pro léčbu nejrůznějších ekzémů nebo při pokousání hmyzem.

Jak ho využít

Éterický olej – při infekcích dutin a horních cest dýchacích se používá několikrát denně, kdy se osm až deset kapek naředí v třiceti mililitrech vody a užívá se jako nosní sprej. Je možné kapky také nakapat do vody a vytvořit parní inhalaci.

Odvar z jehličí – používá se pro čištění ran při převazech i pro dezinfekci nástrojů. Připravuje se povařením třiceti gramů čerstvého materiálu na litr vody, směs se vaří půl hodiny a nechá se přes noc odstát.

Jalovčinky pomohou při žaludečních potížích

Celé jalovčinky – používají se při žaludečních problémech, dávka je maximálně pět kusů denně po dobu dvou týdnů.

Mladé výhonky – jsou bohatým zdrojem vitaminu C v jarních měsících, dopřát si z nich můžete například odvar.

Léčivá pára – mladé výhonky či bobule se v dávce asi sto gramů povaří ve třech litrech vody a vzniklý odvar se nalije na rozpálené kameny třeba v sauně nebo se pára přímo inhaluje.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Originální kytičkové náušnice

Originální kytičkové náušnice

Vytvořte si originální háčkovaný šperk. Uháčkovat kytičku zvládne i úplný začátečník a proměnit ji v náušnici, je otázkou chvilky. Radost pak může dělat vám nebo vašim blízkým.

Celý článek

Tajemství rajské chuti

Tajemství rajské chuti

Rajčata jsou zdravá a výborně chutnají – zvláště ta z vlastní zahrady. Přečtěte si, jak je správně pěstovat, abyste z jediné rostliny sklidili celý košík plodů.

Celý článek

Co jsou nootropika a jak nastartují mozek k optimálnímu výkonu?

Co jsou nootropika a jak nastartují mozek k optimálnímu výkonu?

Podat perfektní výkon v práci, ve škole, doma, to je dnes považováno za samozřejmost. Ovšem zda se vám to opravdu podaří, to většinou závisí na kondici vašeho mozku, který řídí úplně všechno, co se ve vašem těle děje. Jak mu pomoci? S nootropiky se vám to podaří. Vysvětlíme, co si pod tímto pojmem představit. Celý článek