Domácí moštování

Úroda jablek se dá zúročit různě, třeba i moštováním. Na chutný a zdravý domácí mošt se hodí zvláště podzimní odrůdy jablek s vyšším obsahem cukru.

Máte-li jablek na mošt opravdu hodně, je lepší nechat si šťávu vylisovat v některé z pěstitelských moštáren Českého zahrádkářského svazu. Zaplatíte tam od 5 do 10 korun za litr, lahve nebo nádoby musíte většinou mít svoje a řada moštáren vyžaduje i odvoz odpadu po lisování. Pokud ovšem vypěstujete každý rok menší množství jablek a chcete si i přesto nějakou tu lahev domácího moštu dopřát, pusťte se do moštování sami.

Nejprve drtič

Pro domácí moštování jsou potřeba drtič a lis na ovoce. Současným standardem příručních drtičů je nerezová nádoba pro snadné čištění a nerezové řezací nože. Princip drcení je podobný jako u nožového drtiče větví. Je dobré na drtiči nešetřit, zvolit alespoň kilowattový pohon a bytelnou konstrukci s ocelovým rámem. Přístroj ostatně využijete i při zpracování jiných druhů ovoce či zeleniny.

Pokud pojmete moštování jako jednu z cest k posílení fyzické kondice, pořiďte si klasický šnekový drtič s klikou, který stojí kolem tří tisíc korun a kromě budování svalové hmoty ušetří náklady na elektřinu. Existuje i drtič na ovoce, k jehož pohonu se využívá elektrická vrtačka. Ten pořídíte kolem pěti tisíc korun. Ceny elektrických nožových drtičů s nerezovou nádobou začínají na deseti tisících korun.

Potom lis

Potřebovat budete rovněž lis na ovoce, s jehož pomocí vylisujete z nadrcených jablek šťávu. Počítejte s tím, že kvalitně připravený nadrcený materiál zajistí s dostatečně výkonným lisem až 0,7 litru moštu z jednoho kilogramu ovoce!
Pro domácí použití existují lisy stolní i stojanové, ruční, hydraulické i elektrické. Hydraulika i v ručním provedení ušetří námahu, ale dobrou práci udělá i nejlevnější lis se šroubovicí.

Lisy mohou být celonerezové nebo z kombinace nerezu, oceli a plastu. Klasikou jsou ruční lisy s košem a dalšími konstrukčními prvky z bukového dřeva, ocelovou základnou a nerezovou či plastovou sběrnou mísou. Prodávají se v několika velikostech, od objemu 6 l. Ceny těchto lisů se pohybují od dvou do pěti tisíc korun.

 

Jak na moštování

Nemusíte vybírat jen sladká jablka, kyselejší odrůdy dodají moštu říz. Ale je dobré nechat je maximálně dozrát. Před moštováním odstraňte ze sklizně všechna jablka se stopami hniloby. Dobře umytá a propláchnutá jablka rozdrťte v drtiči. Z drti pak vytlačte šťávu v lisu přesně v souladu s postupem doporučeným pro typ přístroje, který máte k dispozici. V klasických lisech se drť vkládá do plátna, z „balíčku“ se pak po lisování téměř suchý materiál snadno vytřepe na kompost. Vylisovaný mošt naplňte do lahví. Aby vydržel déle než několik dnů, je nutné ho buď zamrazit, nebo 15 minut zahřát ve vodní lázni o teplotě 80 °C.

vinarskepotreby.vinopol.cz, www.mostovace.cz, www.lisy-na-ovoce.cz

 


Text: gur, foto: archiv firem, Shutterstock

Další články

Trávník, nebo květnatá louka?

Trávník, nebo květnatá louka?

Pečlivě pěstovaný trávník patřil dlouhá léta k ozdobě každé zahrady. V posledních letech je však nahrazují květnaté louky. Obojí má své výhody i nevýhody, přečtěte si jaké.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Begonie do truhlíku, záhonu i na terasu

Můžete si s nimi vyzdobit květinové záhony na zahradě, terasu či balkon zkrášlí begonie v truhlících a doma v bytě vás potěší krásné květy pokojovek. Podívejte se, z jakých druhů můžete vybírat.

Celý článek