Česnek kuchyňský

Allium sativum

Patří mezi nejdéle používaná přírodní léčiva. Naši předci tolik věřili v jeho pozitivní sílu, že mu přisuzovali i moc zahánět upíry. Pochází zřejmě ze střední Asie, ale už ve starověku byl hojně používaný i ve Středozemí, například v Egyptě. Perští lékaři považovali česnek za účinný protijed na hadí uštknutí, vzteklinu a kousnutí štíra.

Podzemní cibule s bílými šupinami rozdělená do četných stroužků. Krátké, ploché vzpřímené listy, 15–30 cm dlouhé, jediný vysoký stonek s kulovitým květenstvím bledě růžových nebo zelenavě bílých květů často smíšených s rozmnožovacími pacibulkami.

 

Pěstování:

Stroužky zasaďte na podzim 5–10 cm hluboko do těžší půdy, nebo v chladnějších oblastech do květináčů v pařeništi, odkud je na jaře přesadíte ven. Sklízí se v létě, když odumřou listy, a suší se na slunci nebo v teple.

 

Užívané části:

Cibule rozdělená do stroužků.

 

Konzervování:

Sušené stroužky, česnekový olej, česnekový ocet.

 

V kuchyni:

K dochucení polévek, masitých či zeleninových pokrmů, do pomazánek.

 

V domácnosti:

Pěstuje se pod broskvoněmi proti kadeřavosti listů a blízko růží ke zvýšení vůně. Postřik z čerstvého výtažku z listů se používá proti bramborové plísni.

 

Pro léčení:

Jako přírodní antibiotikum, k pročištění krve, ke snížení krevního tlaku, jako prevence proti nachlazení, červům, úplavici, tyfu.

 


Text: mik; foto: Thinkstock.cz

Další články

Jak na lepší usínání přírodní cestou

Jak na lepší usínání přírodní cestou

Nespavost postihuje značnou část lidí. Způsobena může být různými faktory – od stresu až po nevhodně vybavenou ložnici. Nabízí se přitom různé tipy, které vám pomohou lépe usínat a nebudit se v noci. Pojďme se na ně podívat blíže. Celý článek

Pampeliškový sirup: Zapomenutý recept našich babiček

Pampeliškový sirup: Zapomenutý recept našich babiček

Ačkoliv na tuto zářivě žlutou rostlinu nahlížíme spíše jako na plevel, skrývá v sobě spoustu léčivých účinků. Z pampelišek můžete vyrobit nejen víno a čaj, ale i výborný sirup. Poslouží vám jako vynikající sladidlo s vitaminy. Ať už teplý, nebo studený.

Celý článek

Tvořte a bavte se s dubnovou Rozmarýnou

Tvořte a bavte se s dubnovou Rozmarýnou

Máte už dost zimy? Aktuální vydání časopisu Rozmarýna vám umožní naplno si užít jaro. Najdete v něm rozmanité návody a tipy pro jarní tvoření i nápady, jak využít jarní bylinky pro výrobu sirupů, zdravých pokrmů, a dokonce i dekorací a doplňků. Užijte si jaro s Rozmarýnou!

Celý článek