Krvavec menší

Sanguisorba minor

Mladé listy této odolné bylinky mají osvěžující chuť okurek, a proto je naši předkové s oblibou používali do jarních salátů. Dnes se na její využití již téměř zapomnělo. Proč si ale neosvěžit paměť a nezařadit ji opět do zdravého jídelníčku – má totiž blahodárné účinky na naše zažívání.

Trvalka se silným dřevnatým oddenkem a červenými hranatými lodyhami dlouhými až 60 cm. Šedozelené lichozpeřené listy jsou složené z oblých zubatých lístků. Kvete počátkem léta malými červenohnědými květy v hustých strboulech.

Pěstování

Na jaře dělte kořeny a sázejte do úrodné půdy na slunce nebo do světlého stínu. Na podzim můžete rostlinu přesadit do květináče a budete mít čerstvé listy do salátů i v zimě za oknem.

Užívané části

Mladé listy, nejlépe před kvetením. Kořeny vykopané na jaře a usušené.

Konzervování

Listy a kořeny se suší.

V kuchyni

Čerstvé listy přidávejte do salátů, bylinkového másla a pomazánek, do měkkých sýrů nebo na posypání zeleninových jídel. Můžete je přidat i do polévky nebo do osvěžujících letních nápojů.

V kosmetice

Z nálevu z krvavce si připravte zklidňující pleťovou vodu pro citlivou pleť nebo při spálení od slunce.

Pro léčení

Čaj z krvavce upravuje trávení, pomáhá při průjmech a při hemoroidech. Čerstvé listy obsahují vitamin C.


Jak využít krvavec

Přidejte jej do salátu nebo bylinkového másla a uvidíte, jak si pochutnáte.


Omáčka k bílé rybě

2 lžičky nakrájeného krvavce a 2 lžičky nakrájené máty nebo estragonu smíchejte se 110 g rozpuštěného másla a 10 minut udržujte pod bodem varu.

Bramborový salát s krvavcem

Budete potřebovat

  • 750 g brambor
  • 100 g šunky
  • svazek listů krvavce menšího
  • svazek pažitky (včetně květů)
  • 4 vejce
  • 50 ml 8% octa
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce jablkového octa
  • sůl
  • pepř

recept

Brambory uvařte ve slupce a oloupejte. Pažitku a krvavec omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky. Smíchejte v salátové míse s olejem, octem, solí a pepřem. Brambory nakrájejte na silnější plátky a ještě teplé vsypte do mísy a šetrně promíchejte se zálivkou, aby se plátky moc nepolámaly. Nakrájejte šunku a přidejte k bramborám. V rendlíku přiveďte k varu vodu s octem a připravte ztracená vejce – rozklepněte je do vody těsně před tím, než začne vřít a vařte mírným varem 3–4 minuty. Salát servírujte vlažný, na salát položte ztracené vejce, lehce ho vidličkou natrhněte a posypte solí a pepřem.


Kukuřice s krvavcovým máslem

Budete potřebovat

  • 4 klasy kukuřice
  • máslo
  • krvavec menší
  • citronovou šťávu
  • sůl
  • pepř

recept

Krvavec omyjte a osušte. Lístky otrhejte od středových řapíků a nasekejte. Vmíchejte je do měkkého másla, osolte, opepřte a dochuťte citronovou šťávou. Vytvoříme váleček, zabalte ho do potravinové folie nebo pečicího papíru a nechte aspoň půl hodiny vychladit v lednici. Kukuřici povařte ve slané vodě do změknutí, asi 15 minut. Na vařenou kukuřici položte bylinkové máslo a podávejte.

 


Text: mik; foto: Shutterstock a archiv

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek

Bylinky proti jarní únavě

Bylinky proti jarní únavě

Cítíte se unavení a bez energie? Na vině může být málo odpočinku, špatné trávení i nedostatek vitaminů. S většinou těchto neduhů pomohou bylinky, jen stačí vědět které.

Celý článek