Šťovík kyselý

Rumex acetosa

Šťovík je oblíbenou planou zeleninou s osvěžující kyselou chutí způsobenou vysokým obsahem vitaminu C a kyseliny oxalové. Odjakživa byl lékem proti kurdějím, nemoci vyvolané nedostatkem vitaminu C. Rostl na venkovských zahrádkách nebo byl sbírán ve volné přírodě.

Šťovík kyselý je vytrvalá bylina vysoká asi 30–90 cm. Kvete v květnu až červnu. Má střelovité listy se špičatými cípy orientovanými dolů, poněkud dužnaté, s kyselou chutí. Horní listy objímavé, na bázi srůstají v takzvanou botku obklopující stonek. Květy má červenozelené, ve volných latách, boční větve nerozvětvené.

Pěstování:

Potřebuje stinné místo s dobře zavlaženou půdou velmi bohatou na živiny. Vysévejte v březnu až dubnu. Sklizeň lístků je možná už za dva měsíce od výsevu, mladé lístky jsou dostupné až do listopadu.

Užívané části:

Čerstvé mladé listy.

Konzervování:

Můžete ho zamrazit, ztrácí tak ale část vitaminů.

V kuchyni:

Do polévek, salátů i omáček.

Pro léčení:

Zvyšuje imunitu, hladinu železa v krvi, pomáhá zvládat onemocnění krvetvorby, podporuje trávení, má mírně projímavé účinky.

Jak využít šťovík

Tato výborná zelenina získává stále více na popularitě. Vyzkoušejte některé ze spousty zajímavých receptů.


Šťovíkové smoothie

1 banán, 1 jablko, 2 šálky vody, hrst šťovíkových listů

Banán a neoloupané (bio) jablko nakrájejte na malé kousky a vložte je do mixéru. Přilijte 2 šálky vody, přidejte hrst šťovíku a vše dobře rozmixujte. Nápoj nalijte do sklenic a zdobte zeleným listem.


Šťovíková polévka

400 g šťovíku, 70 g másla, 30 g hladké mouky, 1 žloutek, 1/8 l smetany, 60 g žemle, sůl, pepř, petrželka, vývar

Jemné listy šťovíku nakrájejte na kousky, osmažte ve 30 g másla, přidejte trochu vývar, petrželku, sůl, pepř a uvařte doměkka. Potom prolisujte. Z 30 g másla a mouky připravte světlou jíšku, zřeďte vývarem, dobře povařte a spojte s prolisovaným šťovíkem. Znovu povařte, přikořeňte, sejměte z ohně a vmíchejte žloutek rozkvedlaný ve smetaně. Podávejte s kostičkami ze žemle osmaženými na másle.

Srbská bramboračka se šťovíkem

400 g brambor, 1 l mléka, 2 dl kysané smetany, 1 lžíce šťovíku, 2 lžíce másla, 8tenkých krajíčků veky, sůl, pepř

Oloupané brambory uvařte ve slané vodě, rozšťouchejte a rozmíchejte se svařeným mlékem a kysanou smetanou. Šťovík osmahněte na másle a přidejte do polévky. Dosolte, opepřete. Na másle opečte krajíčky veky (2 na osobu), vložte do talířů a zalijte polévkou.

Šťovíková omáčka česká

500 g šťovíku, 3 lžíce másla, 7 lžic mouky, 2,5 dl smetany, 2,5 dl zeleninového vývaru, sůl

Šťovík nasekejte nebo umelte a poduste na másle. Zaprašte moukou, osolte, zřeďte vývarem a povařte. Vlijte smetanu a znovu pova­říme.

Šťovíková omáčka slovenská

8 lžic usekaného šťovíku, 2,5 lžíce másla, 1 lžíce mouky, 5 dl zeleninového vývaru nebo vody, 1 lžička cukru, 1,5 dl smetany, 1 lžíce mouky, sůl

Uděláme bledou jíšku, přidáme šťovík, trochu jej osmažíme, zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem, osolte, oslaďte a povařte. Zahustěte smetanou, ve které jste rozmíchali lžíci mouky. Nechte přejít varem.

Šťovíkový nákyp

700 g šťovíku, 70 g másla, 150 g veky, 4 vejce, mléko, sůl, pepř, tuk a hrubá mouka na nákypovou formu
Na omáčku: 2 žloutky, 2 dl smetany, 50 g tvrdého sýra, sůl

Veku nakrájejte na plátky, pokapejte mlékem a nechte prosáknout. Očištěný a uvařený šťovík semelte, máslo utřete do pěny, přidejte postupně žloutky, pak šťovík a rozmělněnou žemlovku, sůl a nakonec tuhý sníh z bílků. Hmotu rozetřete do vymaštěné a moukou vysypané nákypové formy a upečte ve vodní lázni ve středně vyhřáté troubě.
Mezitím si připravte omáčku: všechny suroviny míchejte ve vodní lázni, až zhoustnou.
Upečený nákyp vyklopte, přelijte omáčkou a hned podávejte.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Náušnice z korálků

Náušnice z korálků

V dnešním dílu našeho seriálu o výtvarných technikách se seznámíte s tvorbou šperků z korálků metodou takzvaného ketlování. Zkuste si s námi vyrobit originální náušnice.

Celý článek

Tmavomodré mlsání

Tmavomodré mlsání

Pochutnáte si rádi na ovocných moučnících? Můžete si je dopřát k obědu, ke svačince nebo je nabídnout hostům ke kávě. Co takhle šťavnatý borůvkový koláč, lehké taštičky nebo nadýchané muffiny?

Celý článek

Působivé hortenzie

Působivé hortenzie

Jejich květy jsou v zahradě nepřehlédnutelné, navíc vypadají krásně ve váze i v nejrůznějších květinových dekoracích včetně věnců. A tak není divu, že hortenzie patří k nejoblíbenějším okrasným rostlinám. Jak je správně pěstovat a z jakých druhů vybírat?

Celý článek

Péče o chrup psů a koček

Péče o chrup psů a koček

Představa psa s kartáčkem na zuby je sice úsměvná, přesto šlo donedávna spolu s okusováním tvrdých předmětů o jediný způsob čištění zvířecího chrupu v domácím prostředí. Nyní s péčí o chrup účinně pomáhají přípravky podávané v krmivu.

Celý článek

Přečtěte si

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

www.chatar-chalupar.cz

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Drátěná paráda

Drátěná paráda

www.chatar-chalupar.cz

Právě prošla vašima rukama nepotřebná klec. Co s ní? Zavěste ji do zahrady nebo do ní naaranžujte kytky a dejte ji na parapet. Vyrábějí se čistě ozdobné klece, které nemají dvířka pro ptáčky, ale celý vrchní díl je odklápěcí. V nich můžete pěstovat rostliny v květináči nebo sem postavit svíčky; jejich zapalování půjde snadno.